default-image

Χιονιάς στην Κρήτη, ημέρα τρίτη: Ένας νεκρός, εγκλωβισμοί και διακοπές

Κρήτη
Χιονιάς στην Κρήτη, ημέρα τρίτη: Ένας νεκρός, εγκλωβισμοί και διακοπές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τρομερός χιονιάς που μαίνεται στην Κρήτη έφερε και το πρώτο θύμα, έναν 35χρονο από τα Ρουσσοχώρια. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες κατέρρευσε ένα σπίτι στο Οροπέδιο, και μάλιστα ενώ βρισκόταν μέσα οι κάτοικοι.

Είναι από τις λίγες φορές που οι προβλέψεις της ΕΜΥ έχουν πέσει... 100% μέσα. Και... με το παραπάνω! Ήδη από την Κυριακή ο μετεωρολόγος κ. Λέκκας είχε δώσει τις προγνώσεις του για την Κρήτη, οι οποίες προέβλεπαν μια περίπου πρωτοφανή κακοκαιρία, που είχαμε χρόνια να δούμε στην Κρήτη.

Οι προβλέψεις αυτές μέχρι αυτή τη στιγμή επαληθεύονται... μέχρι κεραίας και η Κρήτη συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα να είναι θύμα της πιο απίστευτης κακοκαιρίας, που έχει ντύσει τα... 3/4 του νησιού στα λευκά, προκαλεί "πολικές" (με τα μέτρα της Κρήτης) θερμοκρασίες και επίσης και κάποια περίεργα φαινόμενα, που βλέπουμε πολύ σπάνια στην περιοχή μας.

Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία είναι πολλά. Τα δύο κυριότερα είναι ο αποκλεισμός πολλών περιοχών σε όλη την Κρήτη, και η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πάρα πολλές περιοχές.

Η ΔΕΗ έχει αυτήν την ώρα περί τα 15 συνεργεία - μαζί με αυτά των εργολάβων που δουλεύουν για την Επιχείρηση - και αποκαθιστά συνεχώς βλάβες, οι οποίες προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας των κεραυνών που πέφτουν με μεγάλη συχνότητα από προχθές σε όλη την Κρήτη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το δίκτυο κόπηκε εξαιτίας της πτώσης δέντρων, τα οποία είτε ξεριζώθηκαν λόγω της νεροποντής και των ανέμων, είτε χτυπήθηκαν από κεραυνό.

Η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλές περιοχές στο νομό Ηρακλείου που δεν έχουν ηλεκτρισμό, κάτι που επιδεινώνει και το πρόβλημα του κρύου, αφού πολύς κόσμος, ένεκα της κρίσης και του ακριβού πετρελαίου, επαφίεται για τη θέρμανσή του σε μέσα που λειτουργούν με ηλεκτρισμό (air condition, σόμπες ηλεκτρικές, καλοριφέρ λαδιού κ.λπ.).

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΔΕΗ είναι αφενός ο μεγάλος αριθμός και η συχνότητας των βλαβών καθώς και το ότι σε κάποιες περιπτώσεις η περιοχή όπου βρίσκεται η βλάβη δεν είναι προσβάσιμη.

Η χειρότερη ίσως διακοπή ρεύματος είναι αυτή στη Μυρτιά, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα το βράδυ, παρά τις εντατικές προσπάθειες της ΔΕΗ να αποκαταστήσει τις σοβαρές βλάβες του δικτύου.

Αποκλεισμένοι και εγκλωβισμένοι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αποκλειστεί από το χιονιά. Τα γκρέιντερ των Δήμων και της Περιφέρειας καθώς και πάμπολλα ιδιωτικά συνεργεία δουλεύουν συνεχώς από χθες το πρωί, προκειμένου να κρατούν ανοικτό το οδικό δίκτυο, ωστόσο αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς συνεχίζονται σε πολλές περιοχές οι χιονοπτώσεις και ενώ ανοίγει ο ένας δρόμος, ξανακλείνει κάποιος άλλος που είχε διανοιχτεί νωρίτερα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο δρόμο που οδηγεί στη Βιάννο, τα προβλήματα είναι τεράστια, αφού η χιονόπτωση ξεπέρασε το μισό μέτρο και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και τα 80 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι τα γκρέιντερ χρειάζονται τη συμβολή και από μπουλντόζες, προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο.

Αγωνιώδεις προσπάθειες γίνονται για να παραμείνει ανοικτός και ο οδικός άξονας Ηράκλειο-Μοίρες, που στα ορεινά κλείνει κατά διαστήματα σε πολλά σημεία λόγω των χιονοπτώσεων.

Το Οροπέδιο Λασιθίου βρισκόταν χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά σήμερα ο δρόμος έχει ανοίξει μετά από πολύωρη εργασία από τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία συνεχίζουν να αποκαθιστούν τις διαβάσεις, προσπαθώντας να "προλάβουν" το χιονιά για να μην τις... ξανακλείσει.

Ωστόσο συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα πάρα πολλά χωριά, στα οποία δεν ήταν δυνατό να φτάσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Παράλληλα για λόγους ασφαλείας τρεις ασθενείς μεταφέρθηκαν από χωριά στο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου.

Στο Μυλοπόταμο τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η περιοχή από το ύψος του Γαράζο και πάνω, αφού τα γκρέιντερ προσπαθούν να κρατήσουν συνεχώς το δρόμο ανοιχτό, αλλά κάτι τέτοιο αποδεικνύεται δύσκολο λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Υπάρχει επαφή με τους κτηνοτρόφους της περιοχής που είναι αποκλεισμένοι αλλά έχουν όλες τις αναγκαίες προμήθειες.

Επίσης τεράστιες μάζες χιονιού - πρωτοφανείς, όπως λένε οι κάτοικοι - έχουν κυριολεκτικά σκεπάσει Ζωνιανά, Λιβάδια και Κράνα. Το Κέντρο Υγείας Περάματος είναι σε συνεχή επιφυλακή από χθες προκειμένου να εξυπηρετήσει όποια περιστατικά χρειαστεί. Μάλιστα στη διάρκεια της νύχτας χιόνισε έντονα και στο Πέραμα!

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από όλους τους αρμοδίους να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και στα οχήματα που είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες αφού είναι πολύ εύκολο να αποκλειστεί ένα όχημα στα χιόνια, πολλοί Κρητικοί έχουν αναγκαστεί να περάσουν αρκετές ώρες αποκλεισμένοι στο Ι.Χ. τους γιατί... θέλησαν να βρεθούν πιο κοντά "στα χιόνια".

Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε και μαζικούς εγκλωβισμούς, όπως στη Θρυπτή.

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης, λ.χ. στη Βιάννο και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά όχι μόνο σήμερα αλλά και το επόμενο διήμερο, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλέον προβλήματα για τους μαθητές και τους γονείς τους.

Μεγάλα είναι και τα προβλήματα - που δεν είναι δυνατό να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή - για την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή της Κρήτης. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι έχουν απελπιστεί από το χιονιά και υπολογίζουν τεράστιες απώλειες, οι οποίες θα γίνει δυνατό να εκτιμηθούν τις επόμενες ημέρες.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε πάρα πολλές περιοχές σε όλη την Κρήτη.

Επιχείρηση διάσωσης

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός κτηνοτρόφου που έχει αποκλειστεί σε ορεινή περιοχή στην Έμπαρο. Στην επιχείρηση συμμετέχει η 3η ΕΜΑΚ, που προσπαθεί να απομακρύνει τον άτυχο κτηνοτρόφο.

Δήμος Ηρακλείου

Συνεχίζονται και εντείνονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλες τις περιοχές του δήμου Ηρακλείου. Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι και τα μηχανήματα κάνουν προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.

Σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε χωριά του δημοτικού διαμερίσματος Γοργολαϊνίου όπου το χιόνι σε ορισμένες περιοχές έχει φτάσει το μισό μέτρο. Η κυκλοφορία των οχημάτων από τον Άγιο Μύρωνα προς τις Ασίτες είναι εξαιρετικά δύσκολη και ήδη εκχιονιστικό μηχάνημα έχει ξεκινήσει το έργο του αποχιονισμού του δρόμου.

Χιόνια στο Πετροκέφαλο

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στα χωριά, Καρκαδιώτισσα και Ρουκάνι, σε Αυγενική, Βενεράτο και Δαφνές. Μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται και σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και μεταξύ των χωριών.

Λευκό τοπίο στο Πετροκέφαλο

Χθες το βράδυ υπήρξε εγκλωβισμός οχημάτων στο δρόμο προς Άγιο Μύρωνα και Ασίτες, καθώς και στο δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά στο ύψος του Βενεράτου. Αμέσως μηχανήματα του Δήμου έσπευσαν στην περιοχή και απεγκλώβισαν οδηγούς και οχήματα.

Επίσης εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων έχουμε πτώσεις δένδρων και μεγάλων κλαδιών, τα οποία μαζεύονται και απομακρύνονται από συνεργεία του Δήμου.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ενημερώνει τους δημότες ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, οπότε πρέπει να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News