default-image

Ο εορτασμός των Φώτων στην Κρήτη

Κρήτη
Ο εορτασμός των Φώτων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος, απ' άκρη σ' άκρη της υφηλίου, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Θεοφάνια, το έθιμο που συμβολίζει τη βάφτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Δεκάδες είναι οι λαμπρές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί και στην Κρήτη.

Στο Ηράκλειο, η καθιερωμένη γιορτή του αγιασμού των υδάτων για γίνει αύριο Τρίτη 6 Ιανουαρίου στην προβλήτα του Μικρού Κούλε, στο Λιμεναρχείο, στις 10:30 το πρωί. Αψηφώντας το κρύο, δεκάδες κολυμβητές αναμένεται να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, σημάδι ευλογίας και καλοτυχίας.

Με ανακοίνωσή του μάλιστα το Λιμεναρχείο Ηρακλείου καλεί όσους επιθυμούν να βουτήξουν για την ανεύρεση και ανάσυρση του Τίμιου Σταυρού να δηλώσουν συμμετοχή στο γραφείο της Γενικής Αστυνομίας (τηλ. 2813/406.942 και 2813/406.926) το αργότερο μέχρι τις 9 το πρωί της 6ης Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει κέρασμα στο καφέ "Μαρίνα" από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Στη Βιάννο

Στο δήμο Βιάννου το πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανίων έχει ως εξής:

* Στις 9:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί αγιασμός των υδάτων στην παραλία του Κερατόκαμπου.

* Στις 10 το πρωί θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Άρβης.

* Στις 10:30 το πρωί ο αγιασμός των υδάτων στην παραλία της Ψαρής Φοράδας.

* Στις 11:15 το πρωί ο αγιασμός των υδάτων στην παραλία Τέρτσα.

* Στις 12:15 το μεσημέρι ο πραγματοποιηθεί αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Καστρίου, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των περιοχών που θα τελεστούν οι αγιασμοί των υδάτων θα πραγματοποιήσουν την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, ενώ παράλληλα θα φιλοξενήσουν με κεράσματα όλους όσοι θα παραβρεθούν.

Στο Κολυμπάρι

Στο Κολυμπάρι, η μέρα των Θεοφανίων θα συνδυαστεί με εορταστική εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Πλατανιάς και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν έπαινοι στους επιτυχόντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που θα γίνει στην ΟΑΚ, στις 5 το απόγευμα, θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Γούρνες

Στις Γούρνες ο καθαγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 11 το πρωί στο λιμάνι στην πρώην αμερικανική βάση. Νωρίτερα, στις 7 το πρωί θα ψαλεί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Θεοφάνια στο Ενυδρείο: Δύτες πιάνουν το Σταυρό

Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα, στο Ενυδρείο Κρήτης οι δραστηριότητες συνεχίζονται και κορυφώνονται την ημέρα των Θεοφανίων, στη 1 το μεσημέρι, με τον αγιασμό των υδάτων από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

Την τελετή θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι μπροστά στην πανοραμική δεξαμενή, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται σε όλες τις οθόνες στο χώρο του Ενυδρείου. Το Ενυδρείο θα είναι ανοιχτό από τις 9:30 το πρωί για τα μέλη του (κάτοχοι της "Kartaquarium"), και από τις 12:30 το μεσημέρι για τους υπόλοιπους επισκέπτες μέχρι το όριο χωρητικότητας που θα επιτρέψει στο Ενυδρείο να προσφέρει μια ασφαλή και ευχάριστη παραμονή στο χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2810/337.788.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News