default-image

Παγωνιά και ισχυροί βοριάδες από Δευτέρα στην Κρήτη

Κρήτη
Παγωνιά και ισχυροί βοριάδες από Δευτέρα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειροτερεύει ξανά ο καιρός από αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έκανε για το neakriti.gr ο γνωστός μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσίασαν ύφεση κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, θα... επισκεφτούν ξανά την Κρήτη από αύριο και θα προκαλέσουν αρκετά προβλήματα.

Μάλιστα αυτή τη φορά θα έχουμε ισχυρούς βόρειους άνεμους και θερμοκρασίες που θα πέσουν πολύ χαμηλά, "παγώνοντας" τους Κρητικούς!

Το δελτίο πρόγνωσης του καιρού έχει ως εξής:

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από τη Δευτέρα το πρωί που θα επηρεάσει ολόκληρη την Κρήτη.

Η καιρική κατάσταση που αναμένεται να εκδηλωθεί από την Δευτέρα νωρίς το πρωί οφείλεται στην ταχεία κάθοδο ενός Βαρομετρικού χαμηλού, προερχόμενο από τα Βόρεια και συνοδευόμενο από μία ιδιαιτέρως ψυχρή μάζα.

Για το λόγο αυτό τα φαινόμενα που θα κάνουν την εμφάνιση τους θα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στην Κρήτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το νέο αυτό, ιδιαιτέρως ψυχρό κύμα, θα επηρεάσει αρκετά έντονα τις Βόρειες και Ανατολικές περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας, της Πελοποννήσου, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και φυσικά την Κρήτη.

Έντονα, όμως, αναμένεται να επηρεάσει και περιοχές της Νότια-Νοτιοανατολικής Τουρκίας, την Κύπρο αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, για την Κρήτη, θα είναι:

?    Στην έναρξη της κακοκαιρίας αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές οι οποίες στα Βόρεια κατά τόπους θα είναι ισχυρές ή και τοπικές καταιγίδες.

? Χιόνια αρχικά στα ορεινά και λίγο αργότερα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Σε κάποιες περιοχές οι χιονοπτώσεις ενδεχομένως θα έχουν μεγάλη ένταση.

?   Ισχυροί έως πολύ ισχυροί Βόρειοι άνεμοι στα Βόρεια παράκτια (και σε ορισμένες περιοχές στα Νότια), ενώ η ένταση τους θα είναι έως και θυελλώδεις στο Αιγαίο.

? Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή από την Δευτέρα το βράδυ προς  Τρίτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού θα είναι η ακόλουθη:

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Νεφώσεις με βροχές οι οποίες κατά τόπους θα ενταθούν, ιδιαίτερα στα Βόρεια της Κρήτης, ενώ αναμένεται να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι, αρχικά στα ορεινά και σε υψόμετρα άνω των 1.500 μέτρων, μέχρι τις βραδινές όμως ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται και σε υψόμετρα κάτω των 800 μέτρων. Κατά τόπους οι χιονοπτώσεις αυτές θα είναι έντονες (εκτιμάται στα μεγαλύτερα υψόμετρα).

Οι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν τα 4-5 τοπικά έως και 6 Μποφώρ στα βόρεια παράκτια της Κρήτης, ενώ στα πελάγη η ένταση τους θα φθάνει τα 7-8 Μποφώρ (με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί αρχικά σε καλά επίπεδα με την ελάχιστη να ξεκινάει το πρωί στους 5?C στα Δυτικά, 8?C στα Ανατολικά και η μέγιστη να φθάνει έως και τους 13?C. Από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να ξεκινήσει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015-01-04

Καιρός με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παράκτια ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Εκτιμάται ότι οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους σε υψόμετρα άνω των 400 - 500 μέτρων, κατά τόπους ενδεχομένως οι χιονοπτώσεις αυτές θα είναι έντονες. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχει το ενδεχόμενο ο καιρός να παρουσιάσει μία πρόσκαιρη ύφεση  στα πεδινά της  Δυτικής Κρήτης κυρίως κατά τις πρωινές ώρες, αλλά και πάλι θα επιδεινωθεί στη συνέχεια.

Οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ενισχυμένοι και στα πελάγη η ένταση τους να φθάνει έως και τα 8 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα, με την ελάχιστη στις πεδινές και παράκτιες περιοχές να κατέρχεται στους 2-3  ?C  και τη μέγιστη να φθάνει στους 5-6?C. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα είναι με αρνητικό πρόσημα.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Συνεχίζει να επηρεάζει το κύμα κακοκαιρίας ολόκληρη την Κρήτη, με τα ίδια καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης ημέρας. Αναμένεται όμως ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή υποχώρηση της έντασης των καιρικών φαινομένων και ενδεχομένως από τις απογευματινές ώρες να ξεκινήσει η ύφεση και σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα δυτικά και να επεκτείνεται ανατολικότερα.

Οι άνεμοι διατηρούνται ενισχυμένοι πάντα από Βόρειες διευθύνσεις με μία τάση για σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης.

Η θερμοκρασία συνεχίζει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Καλύτερος αναμένεται να είναι ο καιρός από την Πέμπτη, με τους ανέμους να διατηρούνται από Βόρειες διευθύνσεις αλλά με εντάσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 3- 4 Μποφώρ (πιο ενισχυμένοι θα διατηρούνται για λίγο ακόμη στην Ανατολική Κρήτη - Ν. Λασιθίου). Η θερμοκρασία θα ξεκινήσει από χαμηλά επίπεδα της ελάχιστης τιμής, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να φθάσει στους 8- 9 ?C.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News