default-image

Θερμοκρασίες Σιβηρίας και επέλαση χιονιά από την Τρίτη

Κρήτη
Θερμοκρασίες Σιβηρίας και επέλαση χιονιά από την Τρίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιβηρία θα θυμίζει στα μέσα τις επόμενης βδομάδας η Κρήτη που θα βρεθεί στο κλοιό του χιονιά. Και αυτό γιατί ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες χιονοθύελλες και με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -4, -5 ακόμα στους -8 βαθμούς στις ορεινές κυρίως περιοχές αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σταδιακά, από το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι την Πέμπτη.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα επισκεφτεί το νησί μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα φέρει μαζί του πρωτόγνωρα για τα τοπικά δεδομένα καιρικά φαινόμενα που εφιστούν την προσοχή όλων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αποκλεισμοί, ατυχήματα και δυσάρεστες περιπέτειες.

Οι καιρικές συνθήκες εκπέμπουν σήμα κινδύνου στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τον κρατικό μηχανισμό που βρίσκεται σε ετοιμότητα, με τις κατά τόπους τοπικές Αρχές ιδιαιτέρως στα ορεινά του νησιού να λαμβάνουν ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, προχωρώντας στις απαιτούμενες προμήθειες σε τρόφιμα, νερά, ξύλα και πετρέλαιο, όσοι δύνανται, προκειμένου οι δημότες τους να αντιμετωπίσουν το χιονιά που αναμένεται βαρύς. Το βλέμμα όλων, όμως, συγκεντρώνεται στην ευαίσθητη τρίτη ηλικία και στους ανθρώπους που ζουν μόνοι, όπως και στο οδικό δίκτυο όπου ήδη με τις καταιγίδες που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός στη "Νέα Κρήτη", «τις ημέρες των Θεοφανίων αναμένουμε μια δεύτερη επέλαση του χιονιά στην Κρήτη, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τα βουνά, τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη, το Οροπέδιο και τα λασιθιώτικα, όπου αναμένεται να πέσει πολύ χιόνι. Επίσης, αναμένεται χιονόνερο στα ημιορεινά, βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι στην αρχή νοτιάδες 6-7 μποφόρ και θα γυρίσουν μετά σε βοριάδες εντάσεως 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος στον Ομαλό, στο Οροπέδιο, θα πέσει τουλάχιστον στους -5 βαθμούς Κελσίου».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, σήμερα Σάββατο αναμένεται αρκετή συννεφιά, αλλά και ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 9-12 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί εντάσεως 4-5 μποφόρ. Την Κυριακή πάλι το σκηνικό θα αλλάξει και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αύξηση και θα φτάσει έως τους 16 βαθμούς, με τους ανέμους να πνέουν Β-ΒΔ και το βράδυ να στρέφονται σε ΝΔ εντάσεως 3-4 μποφόρ.

Τη Δευτέρα το σκηνικό θα αλλάξει σταδιακά, καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε όλο το νησί, με τη μέγιστη θερμοκρασία να αγγίζει τους 13 βαθμούς κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως 3 μποφόρ. Την Τρίτη, όμως, θα έχουμε έντονες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή μεταβολή, καθώς θα πέσει στους 8-11 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές και οι άνεμοι ενισχυμένοι θα πνέουν Β-ΒΔ από 5 έως 6 μποφόρ. Χιονοθύελλα θα έχουμε την Τετάρτη, οπότε και τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στις ορεινές περιοχές του νησιού, με το ψύχος να είναι δριμύ και τη θερμοκρασία να κατεβαίνει 4-8 βαθμούς υπό το μηδέν στα ορεινά. Ύφεση ωστόσο του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή.  

Είδαν "άσπρη μέρα"

Στα λευκά πάντως έχουν ντυθεί ήδη πολλές περιοχές της Κρήτης. Και ο νομός Ηρακλείου είδε "άσπρη μέρα", καθώς τα ορεινά του νομού δέχτηκαν χιονοπτώσεις και σε αρκετές περιοχές το έστρωσε για τα καλά. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ μας είναι από την περιοχή γύρω από τον Κρουσώνα, σε υψόμετρο περί τα 1.000 μέτρα.

Κάθε φορά που η κακοκαιρία "επισκέπτεται" το νησί μας αποκαλύπτει τη γύμνια μας όσον αφορά την έλλειψη βασικών υποδομών, αφού σχεδόν πάντα προκαλεί καταστροφές δυσανάλογες προς τη σφοδρότητά της. Και αυτό διότι ιδιαίτερα εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και του νομού Ηρακλείου, παρότι τα καιρικά φαινόμενα στο νομό δεν ήταν τόσο έντονα όσο στα Χανιά. Στο δρόμο προς Κρουσώνα οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός μας περιλαμβάνουν ένα... λακκουβόδρομο με... λίγη άσφαλτο μεταξύ των λακκουβών, πάμπολλες "κολύμπες", καθώς και μια κατολίσθηση που έχει κλείσει το μισό δρόμο. Κατολίσθηση, όμως, χθες τα ξημερώματα σημειώθηκε και στο δήμο Μαλεβιζίου και συγκεκριμένα στο δρόμο προς Ροδιά όταν από τη σφοδρή κακοκαιρία λύγησε και ένας πυλώνας φωτισμού στο ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο ύψος των Ληνοπεραμάτων.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News