Κρήτη

Κλέβουν μέχρι και από τους νεκρούς…

Πληθαίνουν τα κρούσματα κλοπών στα νεκροταφεία της Κρήτης. Μετά τα νεκροταφεία της Λιγορτύνου, της Βιάννου, του Πύργου, του νέου κοιμητηρίου Ηρακλείου, άλλη μια περίπτωση κλοπής, αυτήν τη φορά από το κοιμητήριο των Μοιρών, απασχολεί την κοινή γνώμη. Κυνηγοί μετάλλων το έχουν στην κυριολεξία ρημάξει, με τους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, να αγανακτούν μπροστά στις εικόνες που αντικρίζουν.

Το φαινόμενο προβληματίζει πολίτες, αλλά και την Εκκλησία της Κρήτης, με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Βερνιδάκη, να χαρακτηρίζει απαράδεκτες αυτές τις πράξεις. «Είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε με τέτοιο τρόπο να προσβάλλουμε τη μνήμη των νεκρών. Να βεβηλώνουμε τα κοιμητήρια και να κλέβουμε για να τα πουλήσουμε στην ανακύκλωση. Ακόμη και να ήθελαν λάδι, θα μπορούσαν να αποταθούν σε ένα ελαιουργείο. Αν ζητήσουν να φάνε, θα τους έδιναν. Πρόκειται για ανθρώπους που δε σέβονται τίποτα. Σεσημασμένοι κακοποιοί. Και άλλες φορές ο τόπος πέρασε εποχές κρίσης, όμως τα ιερά και τα όσια τα είχαν σεβαστεί».

Ακόμα και... γλάστρες

Το όλο ζήτημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, μιας και ο σκοπός των δραστών είναι να εντοπίσουν οτιδήποτε είναι αυτό που θα τους αποφέρει χρήματα ή θα απαλύνει τη διαβίωσή τους όταν έχει να κάνει με την έλλειψη τροφής. Έτσι, εδώ και πάρα πολλούς μήνες λυμαίνονται τα κοιμητήρια, κλέβοντας ακόμη και το λάδι για το άναμμα των καντηλιών. Κλοπές έχουν καταγραφεί σχεδόν παντού στο νομό Ηρακλείου. Είτε μικρές, είτε μεγάλες είναι αυτές οι κλοπές, οι καταγγελίες γι' αυτές ολοένα και πληθαίνουν. Τα μπουκάλια για το λάδι των νεκρών γίνονται κάθε τόσο... καπνός, ενώ ό,τι μεταλλικό, από μπρούτζινα καντήλια, σταυροί, θυμιατά, μέχρι κάγκελα περίφραξης οικογενειακών τάφων και κοιμητηρίων, αλλά και γλάστρες με λουλούδια, ακόμη και σκούπες χάνονται κάθε τόσο απ' άκρη σ' άκρη του νομού Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Αγανάκτηση

Δεν είναι πολύς καιρός που το νεκροταφείο της Λιγορτύνου είχε μπει στο στόχαστρο των συλλεκτών... μετάλλων. Δεν πέρασαν πολλοί μήνες που στο νεκροταφείο της Βιάννου ένας 40χρονος ντόπιος, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ιεράπετρα, έκλεψε ελαιόλαδο, δύο ξύλινες εικόνες και μια κορνίζα με θρησκευτική επιγραφή. Οι κάτοικοι των Αμιρών στη Βιάννο είχαν ξεσηκωθεί αντικρίζοντας στο κοιμητήριο του χωριού τάφους ανοιγμένους, αναζητώντας οι επιτήδειοι χρυσά δόντια και κοσμήματα. Είχαν αναστατωθεί που είδαν και καντήλια άδεια από λάδι. Δεν πέρασε πολύς καιρός που από 20 μνήματα στο κοιμητήριο του Πύργου είχαν μετακινηθεί οι ταφόπλακες, ενώ έλειπε το λάδι από τα καντήλια, με το δήμαρχο της περιοχής να υποβάλλει μήνυση κατά αγνώστων.

Καταγγελίες-"βροχή"

Δεν είναι πολύς καιρός που το θλιβερό φαινόμενο κλοπής πραγμάτων από νεκροταφείο και από τάφους είχε κάνει την εμφάνισή του και στο νέο κοιμητήριο του Ηρακλείου. Τελευταία στην ήδη μακρά λίστα τέτοιων κλοπών προστέθηκε και το νεκροταφείο των Μοιρών, κάνοντάς το οι δράστες "φύλλο και φτερό" για τον εντοπισμό και μετάλλων. Οι καταγγελίες πάντως πέφτουν "βροχή" στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, αλλά και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, ενώ οι περιπολίες, όπως τονίζουν αστυνομικοί, δε λείπουν από κοιμητήρια που έχουν πληγεί.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια