default-image

17 οι ανήλικες μάνες που γέννησαν στο ΠΑΓΝΗ το 2014

Κρήτη
17 οι ανήλικες μάνες που γέννησαν στο ΠΑΓΝΗ το 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίαιη προσαρμογή στην ενήλικη ζωή και τις ευθύνες της μητρότητας, όπως έγινε στην περίπτωση της 11,5 ετών Μαρίας, κάθε άλλο παρά σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο αποτελεί στην Κρήτη, όπως επισήμαναν από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι που βοήθησαν να δει το φως της ζωής το κοριτσάκι της.

Η περίπτωση της μικρής Ρομά συγκέντρωσε πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας, δικαιολογημένα, καθώς αποτελεί την πιο ακραία περίπτωση μητρότητας ανηλίκου που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, φέρνει στο προσκήνιο και άλλα, τουλάχιστον εντυπωσιακά, στοιχεία, καθώς μέσα στο 2014 και σε ένα μόνο από τα νοσοκομεία του νησιού, έχουν καταγραφεί 17 αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι ηλικίες των παιδιών, αν δε σοκάρουν, σίγουρα προβληματίζουν. Η κοινωνική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ προσέφερε τη στήριξη και την καθοδήγησή της σε τρία κορίτσια 17ετών, έξι 16χρονες, δυο 15χρονες, μια 14χρονη, αλλά και τη μόλις 11,5 ετών Μαρία, καθώς μόλις τέσσερα από τα ανήλικα κορίτσια που γέννησαν στο ΠΑΓΝΗ συμπλήρωναν τους επόμενους μήνες τα 18έτη. Όσο κι αν θα ήθελε κανείς να αποδώσει την εικόνα αυτή σε άλλες εποχές και άλλου είδους νοοτροπίες, που είναι ξεπερασμένες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, διαψεύδεται πολύ εύκολα από τα αναλυτικά στοιχεία του νοσοκομείου, καθώς τα κορίτσια αυτά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την Κρήτη.

Πρόκειται για 11 Κρητικοπούλες, 2 αλλοδαπές και μόλις 4 ανήλικες Ρομά. Η κοινωνική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ στάθηκε με κάθε τρόπο στο πλευρό τους, καθώς σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι οικογένειες των ανήλικων κοριτσιών τούς γύρισαν την πλάτη. Το νοσοκομείο έχει καταγράψει περιστατικό κατά το οποίο ανήλικο κορίτσι έφτασε με τους γονείς του στα επείγοντα με ωδίνες τοκετού, χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν καν ότι ήταν έγκυος. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις του νεανικού έρωτα υπό τις ευλογίες των γονέων νεαρών παιδιών, που προέρχονται κυρίως από ορεινές περιοχές, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων λιγοστεύουν αισθητά.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_3suce76n/

Σε καμία περίπτωση η μητρότητα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πρόβλημα. Όμως, η μεγάλη ευθύνη που έχει κάθε γονέας φέρνοντας στον κόσμο ένα παιδί φαντάζει δυσανάλογο βάρος στους ώμους παιδιών που βρίσκονται σε αυτή την πολύ τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία. Ένα θετικό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον αλλάζει συχνά το συσχετισμό και το μεγάλο βάρος μπορεί να γίνει μεγάλη χαρά και ελπίδα, στο πρόσωπο του κάθε μωρού που έρχεται στον κόσμο.

Προκαταρτική εξέταση για τη μικρή Μαρία

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στην υπόθεση της μικρής Μαρίας συνεχίζονται, καθώς η εισαγγελέας Ανηλίκων Ηρακλείου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα, που ανατέθηκε ήδη στο Γραφείο Ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου, αφορά τόσο στην αποπλάνηση του ανήλικου κοριτσιού όσο και στην παραμέληση της εποπτείας του κοριτσιού. Οι ενέργειες των αστυνομικών κινούνται με βάση τη μήνυση που είχε κατατεθεί το Μάιο από τη μητέρα της ανήλικης σε βάρος του 17χρονου ανιψιού της. Στο φάκελο προστέθηκαν τα ιατρικά στοιχεία, καθώς ο ίδιος παραμένει άφαντος και θεωρείται αδύνατο κα καταθέσει, καθώς έκτοτε έχει διαφύγει στη Ρουμανία.

Η παράταση της νοσηλείας της Μαρίας μέχρι τη Δευτέρα, που θα λάβει εξιτήριο, γίνεται κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Ωστόσο, η παραγγελία της εισαγγελέως Ανηλίκων αφορά και στην προσωρινή φιλοξενία του μωρού στη Νεογνολογική Κλινική, απ' όπου δε θα μετακινηθεί μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη φιλοξενία του νεογέννητου κοριτσιού.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News