default-image

Αυγενάκης: Ζητά αποζημίωση των μικροομολογιούχων του PSI

Κρήτη
Αυγενάκης: Ζητά αποζημίωση των μικροομολογιούχων του PSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αποζημίωση των μικροομολογιούχων του PSI του 2012 που επλήγησαν από την υποχρεωτική τους ένταξη στο "κούρεμα" ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Αυγενάκης ζητά σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση των ζημιωθέντων επισημαίνοντας στην παρέμβασή του ότι «το PSI του Μαρτίου 2012 για το δημόσιο χρέος (σχετ. Ν. 4050.2012 (Α' 36), υπ' αριθ. 5/2012 (Α΄37) και 10/2012 (Α΄50 Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και υπ' αριθ. 2/20964/0023 Απόφαση) και η υποχρεωτική εφαρμογή του συνέβαλε αποφασιστικά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και την αποφυγή της χρεοκοπίας, ωστόσο, μεταξύ των πολλών αρνητικών συνεπειών που επέφερε το "κούρεμα" των ομολόγων, η υποχρεωτική εφαρμογή του προκάλεσε και την οικονομική καταστροφή 15.000 φυσικών προσώπων-μικροομολογιούχων και των οικογενειών τους που είχαν επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «από τότε έχουν περάσει δυόμισι και πλέον χρόνια και οι ζημιωθέντες μικροομολογιούχοι έχουν γίνει πολλές φορές δέκτες προτάσεων και υποσχέσεων για την αποζημίωσή τους, χωρίς ωστόσο κάποια από αυτές τις προτάσεις και τις υποσχέσεις να προχωρήσει και να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, «η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα τους μικροομολογιούχους, διότι αφενός πρόκειται για μια μεγάλη αδικία που έγινε εις βάρος συμπολιτών μας που είδαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής να χάνονται, και αφετέρου διότι δε θα μπορέσει να υπάρξει ξανά υγιής και έμπιστη εσωτερική αγορά δανεισμού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών δικαιώνουν Ευρωπαίους πολίτες που είχαν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και λόγω του PSI υπέστησαν ανάλογες απώλειες».

Τέλος, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ζητά να αποζημιωθούν οι 15.000 ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού Δημοσίου που επλήγησαν από την υποχρεωτική τους ένταξη στο "κούρεμα" και ερωτά εάν υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιωθέντων ομολογιούχων ιδιωτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News