default-image

Αποζημιώσεις-επιδοτήσεις: 37 εκατ. στις τσέπες των αγροτών

Κρήτη
Αποζημιώσεις-επιδοτήσεις: 37 εκατ. στις τσέπες των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντά στα 37 εκατομμύρια ευρώ έρχονται στο νομό Ηρακλείου από αύριο Παρασκευή μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, τόσο από αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όσο και από επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις αφορούν σε φετινές θεομηνίες που έπληξαν τη φυτική παραγωγή, ενώ οι επιδοτήσεις αφορούν στο πακέτο του δεύτερου 50% της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, συν τα ποσοστά εκείνα που από λάθος είχαν αφαιρεθεί από το πρώτο πακέτο, σε βάρος χιλιάδων παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα!

Χθες έγιναν επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είχαν δοθεί ήδη και οι σχετικές διαβεβαιώσεις από τις προηγούμενες μέρες, προς τη διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης. Πιο αναλυτικά, αύριο Παρασκευή μπαίνουν στα βιβλιάρια των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου που είχαν υποβάλει σχετική δήλωση για τις ζημιές από ανεμοθύελλα, καύσωνα, βροχές και άλλες θεομηνίες 3.745.972,69 ευρώ. Οι πληροφορίες των Πρίαμου Ιερωνυμάκη, προέδρου, και Μύρωνα Χιλετζάκη, αντιπροέδρου, της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης είναι πως το ποσό αυτό προορίζεται αποκλειστικά για αμπελουργούς που επλήγησαν φέτος από τις σχετικές θεομηνίες.

Χρήματα αποζημιώσεων δε θα δοθούν σε άλλους νομούς της Κρήτης. Αλλά συνολικά σε διάφορες περιοχές της χώρας θα πληρωθούν 13.710 δικαιούχοι παραγωγοί με αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών κυρίως για το 2014.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε αμπελοειδή, οπωροφόρα δένδρα, σανοδοτικά φυτά, σιτηρά, πατάτες και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Οι επιδοτήσεις

Στο μεταξύ, μπαίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στα βιβλιάρια των παραγωγών οι επιδοτήσεις από το υπόλοιπο 50%, συν τα κομμένα ποσοστά της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μύρωνα Χιλετζάκη, θα μπουν στα βιβλιάρια 56.000 δικαιούχων παραγωγών, 33 εκατομμύρια ευρώ. Και από αυτούς τους παραγωγούς, άλλοι θα δουν στα βιβλιάριά τους το 75% της ενιαίας ενίσχυσης, αφού αντί για το 50% είχαν κατά τις πρώτες πληρωμές πάρει μόνο το 25%, και άλλοι, που δεν είχαν λάβει ούτε ένα ευρώ, θα δουν να μπαίνει το 100% των χρημάτων τους.

Όπως τονίζει στη "Ν. Κρήτη" ο κ. Χιλετζάκης, «πρόκειται για μεγάλη ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τα χρήματα αυτά. Και οι πληρωμές αυτές θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στο ελαιόλαδο, καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα στον κόσμο να μην έχει ανάγκη να πουλήσει λάδι, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών, για να εξασφαλίσει χρήματα για τις ανάγκες των γιορτών. Με τα χρήματα αυτά θα κρατήσουν άκοπο το λάδι τους και θα μπορέσουν να το κόψουν όταν θα θεωρήσουν πιο συμφέρουσα την τιμή του προϊόντος».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News