default-image

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο

Κρήτη
Ξεκινά το εορταστικό ωράριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο στην αγορά του Ηρακλείου ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το διευρυμένο αυτό ωράριο, με τα καταστήματα να λειτουργούν με σπαστό αλλά και με συνεχές ωράριο τις γιορτινές ημέρες, δίνει την ευχέρεια στους καταναλωτές που εργάζονται και δεν έχουν την άνεση το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να ξεχυθούν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης και να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς το άγχος του περιορισμού του διαθέσιμου χρόνου.

Συγκεκριμένα, γι' αυτή τη βδομάδα, από σήμερα Τετάρτη 17 έως και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με σπαστό ωράριο, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου με συνεχές ωράριο από τις 9 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα, ενώ ανοικτά θα μείνουν και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, μετά το μπάχαλο και τη σύγχυση που προκλήθηκε στην αγορά αναφορικά με το νόμο που θέλει το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, υπενθυμίζεται πως, μετά από απόφαση των αντιπεριφερειών και των εμπορικών συλλόγων, τα καταστήματα έως 250 τ.μ. θα λειτουργήσουν την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται επίσης πως κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων, δηλαδή 25 και 26 Δεκεμβρίου, όπως επίσης ανήμερα αλλά και την επομένη της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή 1 και 2 Ιανουαρίου.

Οι τοπικοί έμποροι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναμένοντας την κορύφωση της αγοραστικής κίνησης όσο πλησιάζουμε στην ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και δη στα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την κινητικότητα που παρουσιάζεται στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων σε επίπεδο χώρας, η τάση φαίνεται να είναι πτωτική, γενικά.

Οι εκπρόσωποι του εμπορίου μιλούν για μειωμένους τζίρους σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 2013, κρίνοντας ως έναν επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα σε όλο αυτό την πολιτική αστάθεια που επικρατεί λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο εκλογών. Γεγονός που, όπως λένε, όσο να 'ναι επηρεάζει την αγοραστική κίνηση, κάνοντας τους πολίτες να αισθάνονται και πάλι λίγο φοβισμένοι για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Οπότε και εκείνοι που θα προέβαιναν σε κάποιες αγορές, τώρα φυλούν τα χρήματά τους, διά παν ενδεχόμενο.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλειος Κορκίδης, για φέτος «ο συνολικός τζίρος αναμένεται στα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News