default-image

Διχάζει η γιορτινή πλατεία Ελευθερίας

Κρήτη
Διχάζει η γιορτινή πλατεία Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να συμμαζέψει την πανηγυριώτικη εικόνα που κάθε χρόνο βλέπουμε τέτοιες γιορτινές μέρες στην πλατεία Ελευθερίας εξαρχής, από την ημέρα της ανακοίνωσης δηλαδή, προκάλεσε ετερόκλιτες αντιδράσεις.

Από τη μια πλευρά, μια μεγάλη μερίδα των δημοτών του Ηρακλείου έδινε συγχαρητήρια στην προσπάθεια όχι γιατί δεν ήθελε η κεντρικότερη πλατεία της πόλης να δίνει το στίγμα της εορτής, αλλά ακριβώς για να υπάρξει μια πιο συγκροτημένη και πολιτισμένη εικόνα. Από την άλλη, όμως, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις τόσο από τους διαχειριστές των παιχνιδιών που καλούνται να απομακρύνουν τα παιχνίδια από το κέντρο της πλατείας, με ό,τι κόστος αυτό μπορεί να έχει για τα έσοδά τους, αλλά και από τους ιδιοκτήτες κυρίως των καφετεριών και καταστημάτων εστίασης που πάντα είχαν ένα λογικό όφελος από τον "εορταστικό τζίρο".

Υπήρξε όμως και μια μεγάλη μερίδα πολιτών, κυρίως εκείνων με το πιο αδύναμο εισόδημα, οι οποίοι, όπως λένε και στο ρεπορτάζ, δεν έχουν πολλές δυνατότητες για να προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης στα παιδιά τους, αλλά και στους ίδιους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την καινούργια εικόνα που διαμορφώνεται στην πλατεία.

Και ποια είναι αυτή η εικόνα; Στην κεντρική πλατεία απομένουν πλέον μόνο το μεγάλο Καρουζέλ, ένα παιδικό τρενάκι, ένας μικρός μύλος και η πίστα με τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τα οποία μάλιστα θα προσφέρουν δωρεάν ψυχαγωγία στους μικρούς φίλους με έξοδα του Δήμου. Επίσης, πάνω στην πλατεία θα υπάρχουν και μικρά κιόσκια-σπιτάκια, τα οποία θα φιλοξενούν διάφορους μικροπωλητές (μαλλί της γριάς, καλαμπόκι, ζαχαρωτά, παιχνίδια) και τα οποία θα ενοικιάζουν οι μικρέμποροι. Την εικόνα θα συμπληρώνει το χριστουγεννιάτικο καραβάκι, που φέτος θα αντικαταστήσει το δέντρο και θα φωταγωγηθεί την Πέμπτη.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια, που ακριβώς λόγω χώρου είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, έχουν περιοριστεί στο νότιο τμήμα της πλατείας που διαχωρίζεται από την οδό Αβέρωφ. Εκεί, λοιπόν, είναι ήδη τοποθετημένα παιχνίδια όπως το παγοδρόμιο, τα ηλεκτρονικά αλογάκια, τα ποδοσφαιράκια και άλλα παρόμοια.

Όπως αναφέρουν οι διαχειριστές παιχνιδιών Γιώργος Μακράκης και Σταυρούλα Στειακάκη, «κάναμε παράπονα για την τοποθέτηση με αυτό τον τρόπο φέτος των παιχνιδιών, όπως μας κάνει και ο κόσμος σε καθημερινή βάση, που δεν του αρέσει αυτή η εικόνα που βλέπει. Όμως, δεν άλλαξε τίποτα. Η κεντρική πλατεία είναι άδεια και στο σημείο όπου είμαστε εμείς πολύ λιγότερα από πέρυσι τα παιχνίδια. Δεν άφησαν τις αναρριχήσεις γιατί είναι, λέει, επικίνδυνο. Πέρυσι τέτοια μέρα ήδη δουλεύαμε πολύ καλά, ενώ φέτος μέχρι τώρα δεν έχουμε στο σημείο όπου είμαστε σχεδόν καθόλου κόσμο. Το κλίμα εδώ, δίχως δέντρα, είναι πολύ παγωμένο, τέτοιο που δεν ωθεί τον κόσμο να φέρει και να αφήσει τα παιδιά του να διασκεδάσουν με τα παιχνίδια. Δε "μυρίζουν" εδώ Χριστούγεννα... Όπως και πέρυσι, ωστόσο, πληρώνουμε 100 ευρώ για το τετραγωνικό.

Από την άλλη, παράπονα εκφράζουν και οι καταστηματάρχες μπροστά από την πλατεία Ελευθερίας, όπου άλλοτε τέτοιες μέρες γέμιζαν από κόσμο που έφερνε τα παιδιά του κι έπινε έναν καφέ ή έτρωγε, βλέποντάς τα παράλληλα να παίζουν».

«Ας κρίνει ο κόσμος»

Οι δημότες που ρωτήσαμε ανέφεραν πως η κεντρική πλατεία είναι άδεια, όπως και οι καφετέριες που μέχρι πέρυσι δούλευαν καλά τέτοιες ημέρες χάρη στα παιχνίδια, ενώ σημείωσαν ότι καλύτερα θα ήταν να βρίσκονταν «όλα συγκεντρωμένα, κάτω από τα δέντρα, πιο ζεστά και όμορφα όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια και δίχως την επικινδυνότητα του πηγαινέλα, διασχίζοντας την Αβέρωφ».

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αντωνάκης διευκρίνισε πως ο Δήμος προσπάθησε να αποσυμφορήσει μια κατάσταση, καθώς κάθε χρόνο μαζεύονταν και περισσότεροι επιχειρηματίες παιχνιδιών από όλη την Ελλάδα. Όπως είπε: «παιχνίδια έχει πάλι η πλατεία και μάλιστα ένα τρενάκι δωρεάν. Γίνεται πιο λειτουργική και όμορφη αισθητικά. Ελευθερώνεται για να γίνουν στο χώρο των παιχνιδιών δράσεις για τα παιδιά με τη συμμετοχή και εθελοντών καλλιτεχνών. Ας κρίνει ο κόσμος μετά από αυτήν τη λειτουργία. Είμαστε εξάλλου ανοιχτοί σε κάθε πρόταση».

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News