default-image

Ήπιαν καφέ… αλλά δεν ψώνισαν

Κρήτη
Ήπιαν καφέ… αλλά δεν ψώνισαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερο για βόλτα και για μια κλεφτή ματιά στις βιτρίνες, καταλήγοντας τελικά να πιουν καφέ, κατέβηκαν χθες στην αγορά οι Κρητικοί με αφορμή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά βάσει του σχετικού νόμου.

Χθες πάντως τα περισσότερα μαγαζιά έμειναν κλειστά, ακολουθώντας τη σχετική απόφαση των Αντιπεριφερειών και των Εμπορικών Συλλόγων. Απόφαση βάσει της οποίας μεταφέρεται το κυριακάτικο άνοιγμα για τα καταστήματα ως 250 τ.μ. στις 28 Δεκεμβρίου αντί για χθες 14 Δεκεμβρίου. Κάτι που σημαίνει πως την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανοίξουν, τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες, που χθες λειτούργησαν, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Σημειώνεται επίσης ότι τα καταστήματα έως 250 τ.μ. θα λειτουργήσουν και αυτή την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου.

Περαιτέρω όμως μπάχαλο και διχασμό στην αγορά ήρθε να προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων 8 αντί 7 Κυριακές το χρόνο, βάσει τροπολογίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Εξέλιξη η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

«Κάποιοι έμποροι, που δε θέλησαν να εφαρμόσουν αυτά που η Περιφέρεια αποφάσισε, λειτουργώντας κουτοπόνηρα, ήταν ανοιχτά», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης, αναφορικά με τα καταστήματα που λειτούργησαν χθες, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης είπε: «Η ανάρμοστη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, δημιούργησε σύγχυση σε όλη την αγορά. Κυριολεκτικά αποσάθρωσε και την απόφαση της Περιφέρειας».

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

«Καμιά Κυριακή μαγαζιά ανοικτά» είναι το σύνθημα των εργαζομένων, που για άλλη μια φορά χθες προχώρησαν σε μια ακόμη κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις χθες, οπότε και στην πόλη του Ηρακλείου «συγκεντρωθήκαμε στις 10:30 χθες το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, στην οδό Δικαιοσύνης, και προχωρήσαμε σε περιοδεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προκειμένου να ενημερώσουμε για την απεργία αλλά και για το εξοντωτικό μέτρο που καταργεί την κυριακάτικη αργία τόσο τον κόσμο όσο και τους συναδέλφους μας που εργάζονται κανονικά», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος. Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν πολλές επιθέσεις από πλευράς εργοδοσίας απέναντι στους υπαλλήλους που έχουν αρνηθεί να δουλέψουν Κυριακές, την ώρα που, όπως πρόσθεσε, πολλοί άλλοι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι 3 και 4 μήνες.

Από την Τετάρτη εορταστικό ωράριο

Υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι από μεθαύριο Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 6 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο θα ισχύει το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Έτσι, σύμφωνα με αυτό, τα καταστήματα πρόκειται να λειτουργήσουν με σπαστό ωράριο τις καθημερινές από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Τέλος, με συνεχόμενο θα λειτουργήσουν το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News