Κρήτη

SOS εκπέμπουν τα ΕΛ.ΤΑ. στο Ηράκλειο

SOS εκπέμπουν οι λιγοστοί εναπομείναντες υπάλληλοι στα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. στο Ηράκλειο και στην ενδοχώρα. Καθημερινά καλούνται να δώσουν μάχη προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κόσμο, παρά το ότι τα πεπαλαιωμένα μηχανήματα παρουσιάζουν βλάβες, με συνέπεια αυτή τη στιγμή 2 θυρίδες συναλλαγής να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και πέντε να είναι προβληματικές.

Το προσωπικό μειώνεται ιδιαιτέρως στο κομμάτι της διανομής, όπου, λόγω συνταξιοδότησης, ταχυδρόμος απουσιάζει σε αρκετές περιοχές και γειτονιές του νομού, με αποκορύφωμα πολλά καταστήματα, κυρίως στα χωριά, να απειλούνται με λουκέτο.

Αυτή τη στιγμή στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. Ηρακλείου, στη Ζωγράφου, υπάρχουν συνολικά 9 θυρίδες συναλλαγής. Από αυτές, οι 2 κάνουν ειδικό έργο και έτσι μένουν 7 για τις υπόλοιπες συναλλαγές. Από αυτές τις 7 τώρα, οι δύο βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης που έχει παρουσιαστεί. Οπότε απομένουν σε χρήση 5, από τις οποίες η μία δεν παίρνει επιταγές, η άλλη δε δέχεται εργόσημο και οι υπόλοιπες παρουσιάζουν πρόβλημα στον υπολογιστή, που κάνει δύσκολη τη ζωή των υπαλλήλων και κατ' επέκταση τινάζει στον αέρα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Την ίδια ώρα που συχνά υπάρχουν στιγμές όπου κάποια από αυτές μπλοκάρει και χρειάζεται τεχνικός για να τη φτιάξει.

Προτιμούν τα e-mail

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία, που έχει στρέψει τον κόσμο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή και στην καθημερινότητά μας, έχει μειώσει κατά 20% το επιστολικό ταχυδρομείο, ενώ προβλέψεις λένε ότι μέχρι το 2020 θα έχει μηδενιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα σταματήσει να επιλέγεται ο παραδοσιακός τρόπος αποστολής γραμμάτων. Γι' αυτό και το ταχυδρομείο σαν θεσμός προσανατολίζεται σε άλλες μορφές επικοινωνίας του κόσμου, αλλά και σε υπηρεσίες εμπορίου, με διάφορα προϊόντα, όπως τετράδια, βιβλία κ.λπ., που προσφέρονται προς πώληση στους καταναλωτές, καθώς επίσης πολλά δώρα και εκπτωτικές πολιτικές, που εφαρμόζονται προς όφελος του κόσμου που συνεχίζει να το στηρίζει.

Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύονται και οι υπηρεσίες ταχυπληρωμής, όπως για παράδειγμα κινητής τηλεφωνίας και πολλές άλλες τραπεζικές εργασίες, καθώς εκεί προβλέπεται να είναι το μέλλον της υπηρεσίας, όπως είπε ο διευθυντής του κεντρικού καταστήματος ΕΛ.ΤΑ. Ηρακλείου κ. Γιώργος Καλοχριστιανάκης.

«Υπάρχουν πολίτες που στέλνουν ακόμα γράμματα. Την τεχνολογία τη χειρίζονται περισσότερο οι νέοι, οπότε σε εμάς απευθύνεται ακόμα ορισμένος κόσμος, κυρίως ηλικιωμένοι. Τα τελευταία χρόνια και κάθε χρόνο βέβαια η κίνηση όσον αφορά στην αλληλογραφία όλο και μειώνεται σε σχέση με την αποστολή δεμάτων, που παρουσιάζει μια αυξητική τάση», ανέφερε ο κ. Καλοχριστιανάκης.

Ωστόσο, από την άλλη, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, τελευταία με την κρίση ο κόσμος έχει επιστρέψει και πάλι στην αποστολή δέματος μέσω ταχυδρομείου. Έτσι παρουσιάζει αύξηση στην αποστολή δεμάτων σε σχέση με πέρυσι και για το 2014 αναμένεται να φτάσει το 50%. Γι' αυτό και, όπως εκτιμάται, ο ρόλος του ταχυδρομείου σε μερικά χρόνια θα ξεφύγει από την αποστολή γραμμάτων και θα επικεντρωθεί στην κατηγορία του δέματος.

«Σαν ταχυδρομείο, έχουμε εφαρμόσει μια εκπτωτική πολιτική που συμφέρει πάρα πολύ τον κόσμο να στείλει δέμα με εμάς. Υπάρχουν και οι ταχυμεταφορές, οι οποίες έχουν ειδικό τιμολόγιο και είναι πάντα πιο φθηνό, αλλά ιδιαίτερα για το δέμα έχουμε καθιερώσει την τιμή των 50 λεπτά το κιλό», είπε ο κ. Καλοχριστιανάκης.

«Δεν αναπληρώνονται οι συνταξιούχοι»

Αναφορικά τώρα τα με διάφορα παράπονα των πολιτών για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην αποστολή-παραλαβή της αλληλογραφίας και των δεμάτων, όπως είπε ο κ. Καλοχριστιανάκης, «στο δέμα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις. Εκεί που ίσως να σημειώνεται μια κάποια αργοπορία είναι στο γράμμα. Στην επίδοση δηλαδή της αλληλογραφίας, λόγω μη ύπαρξης ταχυδρόμων σε αρκετές περιοχές, καθότι κάθε υπάλληλος που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνεται. Και έτσι η θέση του μένει κενή».

Όμως κενά υπαλλήλων σημειώνονται και στα καταστήματα των κατά τόπους ΕΛ.ΤΑ. Πρόβλημα γνωστό στις Αρχές, αλλά μη αντιμετωπίσιμο. «Ειδικά για το Ηράκλειο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έχουμε κάνει μέχρι και τοπική απεργία την άνοιξη για να καλυφθούν οι κενές θέσεις υπαλλήλων, αλλά το αίτημά μας δεν εισακούστηκε. Φέρνουν άτομα στην υπηρεσία με 2μηνες συμβάσεις, όμως δε γίνεται δουλειά έτσι και το πρόβλημα φυσικά δε λύνεται. Για παράδειγμα, θα σας πω ότι στο κεντρικό Ταχυδρομείο Ηρακλείου, στη Ζωγράφου, ήμασταν πριν 3 χρόνια 35 άτομα προσωπικό και τώρα έχουμε μείνει 13.

Η δουλειά βγαίνει με χίλια ζόρια και, όπως είναι φυσικό, χρειάζεται παραπάνω δουλειά από τον κάθε συνάδελφο. Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως υπάρχει στη διανομή, με τους υπεύθυνους εκεί να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, μη μπορώντας να κάνουν κάτι, ενώ την ίδια ώρα αν αρρωστήσει κάποιος συνάδελφος ή αν πάρει άδεια, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην υπηρεσία. Κάθε μέρα έρχομαι και τρομάζω στη σκέψη τι πρόβλημα θα συναντήσουμε», τόνισε ο κ. Καλοχριστιανάκης.

Συχνές οι βλάβες

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θέμα υπάρχει και με το μηχανολογικό εξοπλισμό, ο οποίος, όπως λέει ο κ. Καλοχριστιανάκης, είναι παλιός και δεν έχει ποτέ αντικατασταθεί, με συνέπεια να σημειώνονται συνέχεια βλάβες στα μηχανήματα και να μην μπορούν οι υπάλληλοι να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

«Στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα. Έχουμε συχνές βλάβες και πρέπει να φωνάζουμε συνέχεια τον τεχνικό. Έχουμε γερασμένα μηχανήματα. Αυτή τη στιγμή έχουν σοβαρό πρόβλημα οι θυρίδες και δεν υπάρχει περίπτωση να αντικατασταθούν. Το πρόβλημα το ξέρουν οι πάντες και ο κόσμος περιμένει και, ενώ υπήρχε πριν 3 χρόνια ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που προέβλεπε ένα σημαντικό κονδύλι για τον εξοπλισμό μας, δε μας έγινε ποτέ σχετική ενημέρωση και τα μηχανήματα ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν», είπε ο κ. Καλοχριστιανάκης.

Και όλα αυτά την ώρα που κινδυνεύουν με λουκέτο τους επόμενους μήνες τρία ταχυδρομεία της ενδοχώρας, αυτό της Επισκοπής, του Μοχού και των Αγίων Δέκα.

«Στο κάθε ένα βρίσκεται μόνο ένας υπάλληλος, που αν συνταξιοδοτηθεί ή αν αρρωστήσει, το κατάστημα εκεί δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο κόσμος θα πρέπει να εμπιστεύεται τα ΕΛ.ΤΑ. διότι, αν δε γίνει αυτό, θα κλείσουμε. Ειδικά στα χωριά, αν δε στηρίξουν οι κάτοικοι εκεί τα γραφεία, θα πάψουν να λειτουργούν και θα αναγκαστούν να τρέχουν πιο μακριά για τις οποιεσδήποτε ταχυδρομικές ανάγκες τους», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλοχριστιανάκης, καταλήγοντας: «Κάποια γραφεία κρατούνται αυτή τη στιγμή με νύχια και με τα δόντια, προκειμένου να μην κλείσουν».  

Στέλνουν γράμματα στον Αϊ Βασίλη

Αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων, έξω από το Κεντρικό Ταχυδρομείο Ηρακλείου, τα μικρά παιδιά θα βρουν το ειδικό γραμματοκιβώτιο που θα στείλει τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους σε δώρα που θα ήθελαν να τους φέρει τα Χριστούγεννα.

«Τα παιδάκια το έχουν πια μάθει και το ζητάνε κάθε τέτοια εποχή. Φέτος αργήσαμε να το βάλουμε διότι το είχαμε δώσει σε μια εκδήλωση του Δήμου και ανησύχησαν», μας είπε ο κ. Καλοχριστιανάκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια