Κρήτη

"Δεν πλήρωσες το Δήμο; Κατάσχεται τηλεόραση και πλυντήριο"

Πρωί Τρίτης. Το κουδούνι διαμερίσματος στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στις νότιες συνοικίες του Ηρακλείου χτυπάει επίμονα. Ο 60χρονος συνταξιούχος, ο οποίος πάσχει από σοβαρή καρδιακή πάθηση και έχει βεβαιωμένη αναπηρία 80%, είναι πλέον αντιμέτωπος με έναν πραγματικό εφιάλτη.

Απρόσκλητοι μουσαφίρηδες, δύο δικαστικοί επιμελητές. Βρίσκονται εκεί με εντολή του Δήμου Ηρακλείου. Τα όσα ακολούθησαν προκαλούν αλγεινή εντύπωση, πόσω μάλλον όταν βρισκόμαστε σε περίοδο Χριστουγέννων. Η αποκάλυψη της ηλεκτρονικής έκδοσης της "N.K." και του portal neakriti.gr για τις εφόδους που πραγματοποιούνται σε σπίτια οφειλετών του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να κατασχεθούν ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές για να διασφαλιστούν οι οφειλές, προκαλεί χιονοστιβάδα αντιδράσεων με πολιτικές και κυρίως κοινωνικές προεκτάσεις.

Η πληροφορία για την πρακτική που ακολουθείται με την κατάσχεση οικιακού εξοπλισμού από μόνη της προκαλεί αίσθηση. Ωστόσο το περιεχόμενο της έκθεσης κατάσχεσης αναμένεται να προκαλέσει σάλο για τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο Δήμος Ηρακλείου, σε μια υπόθεση που ομολογουμένως καλείται να διαχειριστεί τώρα λόγω των συσσωρευμένων ανείσπρακτων οφειλών της τελευταίας 20ετιας. Όμως κανείς δε θα περίμενε ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο και μάλιστα ενώ ένα σημαντικό τμήμα των δημοτών δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Σήμερα η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει μία από τις εκθέσεις κατάσχεσης εναντίον οφειλέτη, ο οποίος συνολικά καλείται να πληρώσει το ποσό των 4.213 ευρώ για πρόστιμο αυθαιρέτου που του έχει επιβληθεί από το 1994 και το οποίο δεν κατάφερε να αποπληρώσει ούτε μετά την τελευταία έγγραφη ειδοποίηση που παρέλαβε. Τα όσα περιγράφονται στην έκθεση δεν εφαρμόζονται ούτε ακόμη και στις πιο σκληρές ιδιωτικές δικαστικές διαμάχες για τη διεκδίκηση οφειλών στο πλαίσιο του αστικού δικαίου.

Πρώτα έφοδος και μετά έκθεση κατάσχεσης

Σε πρώτη φάση οι δικαστικοί επιμελητές επισκέπτονται κατ' οίκον τους οφειλέτες. Οι ίδιοι φέρονται να δηλώνουν ότι εκπροσωπούν τον Δήμο Ηρακλείου, δίνοντας αρχικώς την εικόνα ότι πρόκειται για υπάλληλους. Σε μια από τις εφόδους, ο οφειλέτης, πιστεύοντας ότι πρόκειται για δημοτικούς υπαλλήλους που ήθελαν να του επιδώσουν κάποια ειδοποίηση σχετική με τις οφειλές του, τους δέχτηκε μέσα στο σπίτι του. Ωστόσο γρήγορα αντιλήφθηκε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι δικαστικοί επιμελητές, αφού συμπλήρωσαν τις πληροφορίες για την ακριβή ιδιότητά τους, έβγαλαν από τη τσάντα τους, τον κατάλογο προσημείωσης και ξεκίνησαν με συνοπτικές διαδικασίες να περιφέρονται μέσα στο σπίτι για να εντοπίσουν αξιόλογες ηλεκτρικές συσκευές ώστε να τις κατάσχουν.

Το σοκ για τον οφειλέτη προφανώς και δεν μπορεί να περιγραφεί με ακρίβεια όταν διαπιστώνει ότι οι δικαστικοί επιμελητές περιεργάζονται τον οικιακό του εξοπλισμό για να τον προσημειώσουν προς κατάσχεση. Η εφιαλτική διαδικασία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ωστόσο φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή.

Αποχωρώντας οι επιμελητές ενημέρωσαν ότι θα επιστρέψουν την επομένη για να επιδώσουν το κατασχετήριο. Όπερ και εγένετο.

Τετάρτη μεσημέρι. Λίγο μετά τις 16:00 το κουδούνι ξαναχτυπά και αυτή τη φορά απλώς παραδίδεται η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης κινητής περιουσίας!

Χριστουγεννιάτικο σοκ από τις εκθέσεις αναγκαστικών κατασχέσεων με εντολή του Δήμου Ηρακλείου

Από τα μέσα Νοεμβρίου, όποτε και έληξε η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει ο Δήμος Ηρακλείου προς τους οφειλέτες για την εφάπαξ εξόφληση των οφειλών ή την αποπληρωμή τους με δόσεις αλλά με βαριές προσαυξήσεις, φαίνεται ότι η διαδικασία κινήθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς ταχύτητας μπροστά και στην αγωνία του Δήμου να μη χρεωθεί την παρέλευση 20ετίας που θα οδηγούσε σε παραγραφή των οφειλών. Ωστόσο το πραγματικό σοκ, και μάλιστα περίπου ως χριστουγεννιάτικος "μποναμάς", προκύπτει από τις ίδιες τις εκθέσεις κατασχέσεων που συνέταξαν οι δικαστικοί επιμελητές εναντίον δημοτών του Ηρακλείου.

Σε μια από αυτές που εξασφάλισε η "Νέα Κρήτη" περιγράφεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η σκληρή γραμμή που ακολουθείται από το Δήμο Ηρακλείου για τη διασφάλιση των οφειλών. Ο δικαστικός επιμελητής αφού αναφέρει ότι «…δήλωσα την ιδιότητα μου, το σκοπό και τη νόμιμη εντολή που έχω και αυτός/-ή μου δήλωσε ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία και δεν μπορεί να εξοφλήσει το εν λόγω οφειλόμενο ποσό, προέβην στα παρακάτω…».

Η περιγραφή κατάσχεσης σε συνδυασμό με το ύψος της οφειλής (4.213 ευρώ), το προφίλ του οφειλέτη (συνταξιούχος με αναπηρία 80%) και τον εντολέα (Δήμος Ηρακλείου) είναι πρωτοφανής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται… «Επέβαλα αναγκαστική κατάσχεση για το παραπάνω οφειλόμενο ποσό στην κάτωθι κινητή περιουσία που ανήκει στον/ην καθ΄ου/-ης η εκτέλεση, δηλαδή είδος: -α) ένα πλυντήριο ρούχων, μάρκα SIEMENS, μοντέλο: 5010-6kg, κατάσταση: μέτρια, χρώμα: λευκό, αξίας 200,00 ευρώ και -β) δυο τηλεοράσεις (υπάρχει και τρίτη τηλεόραση στον τόπο της εκτέλεσης την οποία δεν την κατάσχω), ήτοι: -1) μάρκα: BEKO, μοντέλο: 14T6123P και S/N 211.00.373, κατάσταση: μέτρια, αξίας 200,00 ευρώ και -2) μάρκα: BEKO, μοντέλο: CTV14612SPTLX και S/N 312.00.412, κατάσταση: μέτρια, αξίας: 200,00 ευρώ. Και ΣΥΝΟΛΙΚΑ εκτιμάται η ως άνω κατασχεθείσα κινητή περιουσία κατά τα σχετικά άρθρα του Κ.Ε.Δ.Ε από εμένα και το μάρτυρα αντί του ποσού των: εξακοσίων ευρώ (600,00 ευρώ)».

Οι δικαστικοί επιμελητές στους οποίους έχει ανατεθεί η διαδικασία κινούνται βάσει έγγραφης παραγγελίας του Τμήματος Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου με τον ειδικό ταμία να εκτελεί την πολιτική εντολή που έχει λάβει. Μάλιστα όπως προκύπτει και από την παραπάνω έκθεση, οι επιμελητές δείχνουν και την "επιείκειά" τους και περίπου ως χάρη δεν κατάσχουν την τρίτη τηλεόραση που εντόπισαν μέσα στο σπίτι (!).

Κατάσχεση με υποχρεώσεις φύλαξης και απαγόρευση χρήσης στον οφειλέτη

Στην κατασχετήρια έκθεση περιγράφεται και κάτι ακόμη που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού, ακόμη κι αν ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει πρόθεση να βγάλει στο "σφυρί" τον οικιακό εξοπλισμό των οφειλετών δημοτών του, εντούτοις τους απαγορεύει ακόμη και να τον χρησιμοποιούν ενώ παραμένει μέσα στο σπίτι τους και μάλιστα τους καθιστά υπόλογους στην περίπτωση που οι κατασχεμένες συσκευές υποστούν οποιαδήποτε βλάβη ή πολύ περισσότερο παραχωρηθούν σε τρίτο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται «Την κατασχεθείσα αυτήν κινητή περιουσία άφησα όπως ήταν και βρέθηκε στον τόπο εκτελέσεως, μεσεγγυούχο δε και φύλακα αυτού/-ών ορίζω τον/-ην ίδιο/-α τον/-ην καθ' ου/-ης η εκτέλεση». Με απλά λόγια ο οφειλέτης υποχρεούται να προσέχει, να φυλάττει και να μη χρησιμοποιεί τον κατασχεμένο εξοπλισμό!

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 356/1974 για τον Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ο μεσεγγυούχος ως «υπεύθυνος ως θεματοφύλαξ διά πάσαν αμέλειαν περί την φύλαξιν, υποχρεούμενος διά την εν καιρώ προς τον επί του πλειστηριασμού παράδοσιν των κατασχεθέντων και αν ταύτα παρήγαγον καρπούς, δίδει λόγον περί αυτών». Μάλιστα με τη διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος επιβεβαιώνεται ότι ο οφειλέτης δεν μπορεί ούτε καν να δανείσει τον οικιακό του εξοπλισμό, πόσω μάλλον να τον εκποιήσει ακόμη κι αν είχε άμεση ανάγκη για να εξασφαλίσει κάποιο χρηματικό ποσό.

«Ο οφειλέτης από της ημέρας της κατασχέσεως, εάν ήτο παρών, ή εάν ήτο απών από της επιδόσεως αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως, στερείται του δικαιώματος απαλλοτριώσεως ή οποιασδήποτε διαθέσεως των κατασχεθέντων πραγμάτων, πάσα δε τοιαύτη πράξις γενομένη άνευ εγγράφου συγκαταθέσεως του διευθυντού του Ταμείου είναι άκυρος αυτοδικαίως», αναφέρεται ρητώς στο άρθρο 13 του ίδιου νόμου.

Το πιο εντυπωσιακό όλων; Σύμφωνα με το άρθρο 956 παρ. 4 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συσχετίζεται με τον Κ.Ε.Δ.Ε, ο οφειλέτης δεν μπορεί ούτε καν να χρησιμοποιήσει τον οικιακό εξοπλισμό που βρίσκεται μέσα στο σπίτι του! Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να λάβει σχετική άδεια από τις δικαστικές Αρχές «…Ο μεσεγγυούχος φυλάει τα κατασχεθέντα πράγματα και δεν έχει εξουσία να τα χρησιμοποιεί. Αν η φύση του κατασχεμένου το επιβάλλει, ο μεσεγγυούχος, μετά από άδεια του Ειρηνοδικείου της περιφερείας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., ενεργεί και διαχειριστικές πράξεις. Ο μεσεγγυούχος έχει υποχρέωση να λογοδοτήσει και παραδίδει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού το προϊόν της διαχείρισης». Δηλαδή ο οφειλέτης της συγκεκριμένης περίπτωσης που φέρνει στο φως σήμερα η "Νέα Κρήτη", για να θέσει σε λειτουργία την κατασχεμένη τηλεόρασή του ή να πλύνει τα ρούχα στο κατασχεμένο πλυντήριο, θα πρέπει να λάβει σχετική άδεια, αλλιώς σε κάθε άλλη περίπτωση απαγορεύεται και είναι υπόλογος απέναντι στον κύριο της οφειλής, δηλαδή στο Δήμο.

Στο σφυρί ο κατασχεμένος εξοπλισμός όποτε το αποφασίζει ο Δήμος

Στα κατασχετήρια αναφέρεται επίσης ότι «ο πλειστηριασμός της άνω κατασχεθείσας περιουσίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού, καθώς και οι λοιπές διαδικασίες θα οριστούν με εντολή του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, όταν αυτός κρίνει αναγκαίο», ενώ ταυτόχρονα «παραγγέλλεταιο/η αρμόδιος/-α δικαστικός/-η επιμελητής/-ήτρια να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στους: -α) "καθ΄ου/-ης η εκτέλεση", και -β) την/-ον ειρηνοδίκη Ηρακλείου, προκειμένου να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Τι απαντά ο Δήμος Ηρακλείου για τις κατασχέσεις

Από το Δήμο Ηρακλείου επιχειρήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, δίνοντας αρχικώς μια διαφορετική εικόνα και ερμηνεία από την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Από τη μία ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ερωτηθείς δε θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, ενώ από την άλλη, απαντώντας στις πληροφορίες που έφεραν το Δήμο να προχωρά σε αυτή την πρωτόγνωρη σε σκληρότητα πρακτική για τη διεκδίκηση οφειλών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Καραντινός παρουσίασε την έφοδο των δικαστικών επιμελητών ως μια ενέργεια η οποία αφενός διασφαλίζει το Δήμο και τους υπαλλήλους του στο ενδεχόμενο παραγραφής των οφειλών και αφετέρου, όπως ο ίδιος διαβεβαιώνει, δεν έχει το βάρος της κατάσχεσης έτσι όπως το γνωρίζουμε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Δήμος δε θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό παρά την κατάσχεση της οικοσκευής. «Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει για να διακοπεί η παραγραφή των οφειλόμενων ποσών. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια άλλη διαδικασία που πάει στον πλειστηριασμό των προσημειωμένων είτε είναι κινητή είτε είναι ακίνητη περιουσία. Όμως πολιτική βούληση του Δήμου είναι να μην προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία», εξήγησε ο κ. Καραντινός μιλώντας στη "Νέα Κρήτη".

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των κατασχετηρίων που έρχεται για πρώτη φορά στο φως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Δεσμεύεται με κατάσχεση οικιακός εξοπλισμός και ταυτόχρονα οι οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Το επόμενο εφιαλτικό ραντεβού για τους ίδιους δίνεται στο χώρο του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, όπου στα δικαστικά βιβλία των κατασχέσεων καταχωρούνται οι σχετικές πράξεις.

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη της "Ν.Κ."

Αυτή η πρακτική προκάλεσε και χιονοστιβάδα αντιδράσεων από επικεφαλής και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. «Απαράδεκτη, πέρα από κάθε έννοια νομικής συμμόρφωσης», χαρακτηρίζει την απόφαση της δημοτικής Αρχής ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Αγαπάκης, εξαπολύοντας πυρά για τη σκληρή πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μάλιστα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της παράταξης "Άμεση Δημοκρατία" κ. Μόνα Αμανατίδου, μόλις ενημερώθηκε για το θέμα, έκανε παρέμβαση προς το Προεδρείο ζητώντας εξηγήσεις για την πρακτική που ακολουθείται, χωρίς ωστόσο να λάβει απαντήσεις. Και οι υπόλοιποι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Ηλίας Λυγερός και Μανώλης Συντυχάκης προειδοποιούν τη δημοτική Αρχή ότι δε θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η «εκβιαστική», όπως τη χαρακτηρίζουν, πρακτική εις βάρος δημοτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές. Παράλληλα κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι εργαζομένων έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας τον άμεσο τερματισμό αυτή της πρακτικής που οδηγεί στο χείλος του γκρεμού δεκάδες δημότες του Ηράκλειου, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της δημοτικής Αρχής.

«Δε γίνεται από τη μια ο Δήμος να δηλώνει ότι είναι δίπλα στον πολίτη και από την άλλη να προχωρά σε κατασχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Είναι σαφές ότι ο Δήμος Ηρακλείου έρχεται αντιμέτωπος με ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που προκαλεί σοβαρές "πληγές" στο κοινωνικό πρόσωπο που θέλησε να επιδείξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ως νέα δημοτική Αρχή. Με αυτή την πρακτική που ακολουθείται δίνεται η εικόνα ενός τεράστιου χάσματος ανάμεσα στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Από τη μία η Αντιδημαρχία Οικονομικών κατάσχει οικιακό εξοπλισμό οφειλετών-δημοτών λίγο πριν τα Χριστούγεννα και από την άλλη η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής μοιράζει συσσίτια και ρούχα σε άπορους με αφορμή και τις γιορτές. Ειρωνεία;

Ανάμεσα στους άπορους ενδέχεται να βρίσκονται και οι δημότες της πρώτης περίπτωσης, όπως εύστοχα επισημαίνεται.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε σήμερα Παρασκευή στον 9.84 ο αντιδήμαρχος αρμόδιος επί των οικονομικών Γιώργος Καραντινός

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια