Κρήτη

Καλές γιορτές με κατασχέσεις από το Δήμο Ηρακλείου

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές με... κατασχέσεις από το Δήμο Ηρακλείου! Πόρτα-πόρτα έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες οι "επισκέψεις" σε σπίτια δημοτών του Ηρακλείου που αφορούν στις επιδόσεις κατασχέσεων για απλήρωτα χρέη προς το Δήμο! Χρέη που έχουν να κάνουν κατά βάση με παραβάσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και τα οποία, όπως αποκάλυψε από τα τέλη Οκτωβρίου με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η "Νέα Κρήτη", η δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να εισπράξει, "πατώντας" στο επιχείρημα της νομιμότητας και των ενδεχόμενων νομικών συνεπειών για το προσωπικό του Δήμου...

Εμβρόντητοι, σοκαρισμένοι οι οφειλέτες, αντί για τον Αϊ Βασίλη, βλέπουν τις τελευταίες ημέρες να χτυπούν τα κουδούνια τους δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι εισβάλλουν στα δωμάτια καταγράφοντας, σε αυτή την πρώτη φάση, το τι υπάρχοντα, ιδίως ηλεκτρικές συσκευές και ποιας αξίας υπάρχουν μέσα στα σπίτια ώστε να διαπιστωθεί αν με την κατάσχεση της κινητής περιουσίας «ρεφάρεται» η οφειλή του πολίτη προς το Δήμο...

Η ψυχρολουσία, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι γερή στις τάξεις δεκάδων συνανθρώπων μας. Ανθρώπινα, άλλωστε, δεν είναι καθόλου λίγο πράγμα να βλέπεις στα καλά καθούμενα και δη λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων να «μπουκάρει» μέσα στο σπίτι σου δικαστικός επιμελητής, να τσεκάρει τον οικιακό σου εξοπλισμό, τα υπάρχοντά σου, που ενδεχομένως έχεις πληρώσει με πολύ κόπο και θυσίες, και να συμπληρώνει κανονική λίστα κατάσχεσης, αφήνοντάς σε με τον εφιάλτη της απώλειας της τηλεόρασης, του ψυγείου ή του πλυντηρίου σου.

Σκηνές βγαλμένες μονάχα από αμερικανικές ταινίες, που όμως διαδραματίζονται πλέον εδώ στον τόπο μας. Αφού, παρά τις αντίθετες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, η δημοτική Αρχή έβαλε τελικά, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, μπρος τη διαδικασία των κατασχέσεων ακίνητης και κινητής περιουσίας παλιών οφειλετών, κατά βάση ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Πρόκειται για την υπόθεση των παλιών οφειλών, που στις 31 Δεκεμβρίου κλείνουν 20ετία. Και άρα παραγράφονται... Ο Δήμος προσπαθεί να σταματήσει τη διαδικασία της παραγραφής των οφειλών εκατοντάδων πολιτών, ώστε να μη βρεθούν οι υπάλληλοι αντιμέτωποι με το αδίκημα της απιστίας.

Πέρα, ωστόσο, από το τυπικό και το νομότυπο που επικαλείται η πλευρά του Δήμου, υπάρχει η πολιτική και πάνω από όλα η κοινωνική διάσταση... Δεδομένου ότι μιλάμε κατά βάση μικρούς οφειλέτες. Για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Που λόγω οικονομικής στενότητας είτε δεν έκαναν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων χρεών προς τους Δήμους είτε δεν κατάφεραν, πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης, να ενταχθούν μέχρι σήμερα σε ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, στο οποίο κάθε άλλο παρά αρμόζει να ακολουθούνται τέτοιες πρωτοφανείς, ψυχρές πρακτικές, όπως η έφοδος δικαστικών επιμελητών και η συμπλήρωση εγγράφων με υπό κατάσχεση υπάρχοντα δημοτών. Και μάλιστα χρονιάρες μέρες. Όπου όλοι, ανεξαιρέτως, εν μέσω κρίσης και μιζέριας, αναζητούν πώς και πώς μια μικρή «ανάσα». Μια ανάταση ψυχής και καρδιάς...

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα κοινωνικό δράμα σε εξέλιξη. Δράμα στο οποίο βυθίζονται στη δεδομένη φάση κάποιες δεκάδες δημοτών. Όμως ποιος, αλήθεια, ξέρει πού θα σταματήσει η ιστορία των κατασχέσεων, εφόσον η πρακτική αυτή ανοίξει για τα καλά...

Αποκαλυπτική μαρτυρία

Όσοι πάντως συμπολίτες μας έχουν την ατυχία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη συγκεκριμένη διαδικασία ετοιμάζονται για μαύρα... Χριστούγεννα! Αντιμέτωπος με την εφιαλτική αυτή κατάσταση βρέθηκε δημότης, ο οποίος έμεινε εμβρόντητος στη θέα των δικαστικών επιμελητών, οι οποίοι προσημείωσαν τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού του. Όπως μας περιέγραψε, ο άνθρωπος αυτός είδε δύο άγνωστα άτομα να έρχονται στο σπίτι του και να του χτυπούν την πόρτα, δηλώνοντας ότι έρχονται από το Δήμο. Τους επέτρεψε να περάσουν μέσα.

Εμβρόντητος τους παρακολουθούσε να βγάζουν τεφτέρι και να καταγράφουν ένα-ένα τα αντικείμενα αξίας στο σπίτι του. Δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στις... ηλεκτρικές συσκευές! Όταν ο άνθρωπος κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ και τους ρώτησε τι ακριβώς κάνουν, του εξήγησαν ότι είναι δικαστικοί επιμελητές και καταγράφουν τα υπάρχοντά του διότι έχει χρέη στον Δήμο, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν!

«Δύο δικαστικοί επιμελητές ήρθαν στο σπίτι μου για να κάνουν μια καταγραφή των ηλεκτρικών συσκευών, ίσης περίπου αξίας για ποσό που οφείλω στο Δήμο Ηρακλείου, το οποίο δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, προκειμένου αύριο να μου φέρουν επίσημο κατασχετήριο. Κατέγραψαν 2 μικρές τηλεοράσεις και ένα πλυντήριο ρούχων.

Στεναχωρήθηκα πολύ γιατί έρχονται και οι γιορτές. Μία τηλεόραση και ένα πλυντήριο είναι βασικά πράγματα για ένα σπίτι.

Οι δικαστικοί επιμελητές προσπάθησαν να μου εξηγήσουν ότι πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο. Πραγματικά, λυπάμαι για τη στάση του Δήμου, τη στιγμή μάλιστα που έχω κινήσει τις διαδικασίες για να ενταχθώ στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Την ώρα που προσπαθώ να συγκεντρώσω το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την τακτοποίηση, έρχομαι αντιμέτωπος με αυτές τις καταστάσεις, όπως και άλλοι συνάνθρωποί μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εν λόγω συμπολίτης μας στη "Νέα Κρήτη".

«Άλλα μας έλεγαν»

Για αθέτηση λόγου εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, που άλλα διαβεβαίωνε στα λόγια και άλλα κάνει τελικά στην πράξη, έκανε λόγο οργισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Ηρακλείου Λευτέρης Ζαχαριάκης.

«Μετά τα ειδοποιητήρια που απέστειλε ο Δήμος Ηρακλείου σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ή να προχωρήσουν διαδικασίες ένταξης στο νόμο 4178 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, δυστυχώς βλέπουμε σήμερα δικαστικούς επιμελητές να πηγαίνουν στα σπίτια και να καταγράφουν διάφορα αντικείμενα για κατάσχεση.

Εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει. Δηλαδή, οι πολίτες να αφήσουν τα παιδιά τους χωρίς γάλα για να μπουν σε ρύθμιση;

Λυπάμαι πολύ για τη στάση της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάκης και πρόσθεσε:

«Στην πρώτη συνάντηση του Συλλόγου μας με το δήμαρχο Ηρακλείου και τους αρμόδιους αντιδημάρχους μας διαβεβαίωναν ότι θα είναι δίπλα μας και τώρα βλέπουμε ότι ο Δήμος σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας.

Δυστυχώς, έχουμε πληροφορίες ότι αυτή η τραγική κατάσταση, με την έφοδο δικαστικών επιμελητών στα σπίτια πολιτών, θα καθιερωθεί κάθε χρόνο για οφειλές που κινδυνεύουν να παραγραφούν. Δε γλιτώνουμε τις κατασχέσεις παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις».

Μπάμπης Σαββίδης, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια