default-image

Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα

Κρήτη
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου για σήμερα, καθώς οι προβλέψεις για ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κινητοποιήσει τους πάντες!

Το αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου απέστειλε στην ΔΕΥΑΗ και τις υπηρεσίες καθαριότητας, τεχνικών έργων και περιβάλλοντος επείγον σήμα, με το οποίο τέθηκαν ήδη σε άμεση ετοιμότητα το προσωπικό του Δήμου καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμών των υπηρεσιών, για να συνδράμουν εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ο καιρός στην Κρήτη παρουσιάζει από σήμερα νέα επιδείνωση και παρότι δεν έχουν σημειωθεί ακόμη ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτά δεν αποκλείεονται για αργότερα.

Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρές, πλήττοντας το νησί. Σήμερα τα φαινόμενα θα πλήξουν ιδιαίτερα τη νότια πλευρά της Κρήτης, με τους ανέμους να πνέουν νότιοι, νοτιοανατολικοί και αύριο κυρίως τη βόρεια Κρήτη, στρεφόμενοι όμως οι άνεμοι σε βοριάδες.

Όσοι έχουν σκάφη καλό θα είναι αυτή τη φορά να προνοήσουν για την ασφάλειά τους, ενώ μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, οπότε αναμένεται και βελτίωση του καιρού, θα πρέπει να κάνουν υπομονή οι ελαιοπαραγωγοί για να συνεχίσουν με ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες τη συλλογή του ελαιοκάρπου, τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε προβλέπεται γενικά ήπιος ο καιρός.

Αναλυτικότερα, σήμερα ο καιρός προβλέπεται αρχικά ήπιος με λίγες νεφώσεις. Πολύ γρήγορα όμως οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένονται βροχές, κατά τόπους μάλιστα ισχυρές, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και τοπικές καταιγίδες. Στις νότιες περιοχές της Κρήτης κατά τόπους τα φαινόμενα από την εκδήλωση καταιγίδων, όπως μας είπε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, θα έχουν μεγαλύτερη ένταση, κυρίως στις νότιες περιοχές του νησιού. Οι άνεμοι θα είναι νότιων έως νοτιοανατολικών διευθύνσεων και εντάσεως 3 με 4 μποφόρ στις βόρειες περιοχές του νησιού, ενώ στα νότια της Κρήτης οι εντάσεις θα φτάνουν στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 11 βαθμούς η ελάχιστη έως τους 17 βαθμούς η μέγιστη.

Αύριο Παρασκευή θα υπάρχει μικρή ύφεση των καιρικών φαινομένων για το πρωί, ιδιαίτερα για τις ανατολικές περιοχές. Πολύ γρήγορα όμως αναμένεται να αυξηθούν και πάλι οι νεφώσεις και να σημειωθούν βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες.

«Αυτή τη φορά τα φαινόμενα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ένταση, κυρίως στα βόρεια του νησιού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ενισχυόμενοι και μετά το μεσημέρι η έντασή τους θα είναι 5 με 6 μποφόρ και τοπικά θα φτάνουν και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα είναι σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Το Σάββατο το πρωί, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του κ. Λέκκα, ενδεχομένως να σημειωθούν κατά τόπους κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται ύφεση και σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις αρχικά στα 4 με 5 μποφόρ και αργότερα στα 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς έως 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ και πάλι σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Για την Κυριακή προβλέπεται γενικά καλός καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες, βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 2 με 3 μποφόρ και τοπικά έως και 4 μποφόρ, κυρίως στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 9 βαθμούς η ελάχιστη μέχρι τους 17 βαθμούς η μέγιστη.

Τέλος, γενικά καλός καιρός προβλέπεται και για τις δύο πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι νότιοι, νοτιοανατολικοί 3-6 μποφόρ. Θερμοκρασία 11-17 βαθμούς.

Βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι βόρειοι 5-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 9-15 βαθμούς.

Ασθενείς βροχές. Άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Θερμοκρασία 9-16 βαθμούς.

Καλός καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις. Άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί 2-4 μποφόρ. Θερμοκρασία 9-17 βαθμούς.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News