default-image

Διώχνουν τους τουρίστες - Τραγικές συνέπειες από την αύξηση ΦΠΑ

Κρήτη
Διώχνουν τους τουρίστες - Τραγικές συνέπειες από την αύξηση ΦΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μείον το λιγότερο 500.000-600.000 τουρίστες για την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Προσθήκη περί 20.000 κατοίκων του νησιού στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ! Απώλεια τουριστικών εσόδων κατά 7-8%. Αριθμοί που μαυρίζουν τις σκέψεις και σοκάρουν! Κι όμως ετοιμάζονται να μας τους σερβίρουν στο... πιάτο εδώ στην Κρήτη κυβέρνηση και τρόικα...

Το παραπάνω ζοφερό σενάριο μεγάλης καθίζησης για την τουριστική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών για την Κρήτη. Ομοίως, βεβαίως, και για όλη τη χώρα, μέσω της αυτοκαταστροφικής - όπως τη χαρακτηρίζουν σύσσωμοι τουριστικοί και παραγωγικοί φορείς - σκέψης της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, δηλαδή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Λειτουργώντας, όπως φαίνεται, υπό απόλυτο πανικό και μέσα στην πίεση να καταλήξει σε συμφωνία με τη τρόικα, λόγω και των πολιτικών συγκυριών, με την κρίσιμη εκλογή προέδρου να πλησιάζει, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να βάλει αυτογκόλ! Να πλήξει, δηλαδή, τον τελευταίο μοχλό ανάπτυξης που έχει απομείνει σε τούτη τη χώρα, τον τουρισμό! Να χύσει την καρδάρα με το γάλα που η ίδια μάζευε! Επαναφέροντας το ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5%, στο οποίο είναι τα τελευταία χρόνια, στο υψηλό και μη ανταγωνιστικό 13%.

Μια κίνηση, όπως εκτιμούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς, που θα «τορπιλίσει» την ανοδική τροχιά που καταγράφει την τελευταία διετία η τουριστική κίνηση, οδηγώντας σε απώλεια 2,5 εκατομμυρίων τουριστών, σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2% και, τελικά, σε απώλεια εσόδων ύψους 2,8 δισ. ευρώ!

Το εξίσου σημαντικό είναι, ωστόσο, πως οι τουρίστες που θα χαθούν για την Ελλάδα θα καταλήξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ανταγωνίστριες χώρες και προορισμούς. Όπου, διόλου τυχαίο βεβαίως, οι τιμές είναι ανταγωνιστικές χάρη στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στο "βωμό" της συμφωνίας με την τρόικα η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του τουρισμού, θυσιάζουν ως άλλη... σύγχρονη Ιφιγένεια αυτό ακριβώς που θα έπρεπε να διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού.

Σοκ στην Κρήτη!

Αυξάνοντας το ΦΠΑ και άρα τις τιμές και καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν σε μια διεθνή σκακιέρα σκληρού ανταγωνισμού, έρχεται ξαφνική, απότομη προσγείωση για τον ελληνικό και τον κρητικό τουρισμό, την ώρα ακριβώς που είχαν πάρει φορά και ετοιμάζονταν να... απογειωθούν! Ενδεικτικό του παραλογισμού της παραπάνω εξέλιξης, που φαίνεται να δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, είναι το κλίμα που καταγράφεται από χθες στην Κρήτη. Δεν πρόκειται για απογοήτευση ή οργή! Αλλά για σοκ! Οι τοπικοί εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου και οι τοπικοί τουριστικοί παράγοντες δηλώνουν σοκαρισμένοι... Αδυνατούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στη "Νέα Κρήτη", να πιστέψουν το πώς μια κυβέρνηση έρχεται εν μία νυκτί να γκρεμίσει ό,τι καλό με τόσο κόπο είχε χτιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Πυροβολούμε τα πόδια μας»... «Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας ως χώρα». Μερικές μόνο από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ανέφεραν στη "Ν.Κ." εκπρόσωποι της τοπικής τουριστικής οικονομίας, θέλοντας να καταδείξουν το μέγεθος του απίστευτου αυτογκόλ, όπως λένε, που ετοιμάζεται να βάλει εις βάρος της οικονομίας της χώρας η κυβέρνηση.

Για τους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων εδώ στην Κρήτη υπάρχει και μια άλλη κρίσιμη παράμετρος. Οι ίδιοι στο σύνολό τους έχουν κλείσει ήδη εδώ και μήνες συμφωνίες και έχουν υπογράψει συμβόλαια με τους τουριστικούς πράκτορες και οπερέιτορ με βάση τον τωρινό ΦΠΑ στη διαμονή. Δηλαδή με βάση ΦΠΑ 6,5%. Αλήθεια, πώς ακριβώς θα ενημερώσουν τους οπερέιτορ πως θα πρέπει να σκιστούν τα συμβόλαια και να διαπραγματευτούν εκ νέου τιμές και συμφωνίες, επειδή στα καλά καθούμενα άλλαξε ο ΦΠΑ στη διαμονή;

Εκτός αν, όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Κρήτης, οι φωστήρες κυβερνώντες έχουν την αίσθηση πως είναι παιχνιδάκι να ακυρώσεις και επαναδιαπραγματευτείς συμφωνίες κλεισμένες σε ένα παγκόσμιο σκηνικό τεράστιου ανταγωνισμού και αναρίθμητων επιλογών προορισμών για κάθε Γερμανό, Γάλλο, Άγγλο, Ρώσο, Αμερικανό, και πάει λέγοντας, τουρίστα...

Γιάννης Οικονόμου: «Θα είναι καταστροφικό»

«Είμαι ξαφνιασμένος, σοκαρισμένος. Είναι μια εξέλιξη καταστροφική για την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα προσπαθεί να επανέλθει στις αγορές και να αρχίζει να απογειώνεται. Η αύξηση του ΦΠΑ θα συνοδευτεί αυτομάτως από αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία διότι δεν μπορούμε ως κλάδος να απορροφήσουμε και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Τα ξενοδοχεία επιβαρύνονται πάρα πολύ μέσω φορολογίας, είτε μιλάμε για χαράτσι είτε για Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Γιάννης Οικονόμου.

Μανόλης Βαρκαράκης: «Πυροβολούν τα πόδια μας»

«Πυροβολούν τα πόδια μας», σχολίασε οργισμένος στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου Μανόλης Βαρκαράκης, για να προσθέσει:

«Εδώ κάναμε και κάνουμε τόσο αγώνα τα τελευταία χρόνια να διασώσουμε το τουριστικό μας προϊόν, που είχε πέσει στα χαμηλά. Κάνουμε αγώνα να το επαναφέρουμε ψηλά... Και τώρα τι πάει να κάνει η κυβέρνηση, αλήθεια; Να τα γκρεμίσει όλα; Να ξαναγυρίσουμε στα χαμηλά; Για άλλη μια φορά δυστυχώς οι κυβερνώντες μας αιφνιδιάζουν. Αλλάζουν ξαφνικά τους κανόνες του παιχνιδιού. Όταν όλοι μας έχουμε ήδη κλείσει συμφωνίες, έχουμε υπογράψει συμβόλαια για την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Ποιος θα δεχτεί να του αλλάξουμε ξαφνικά τους όρους επειδή η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά άλλαξε τους κανόνες; Αυτά δε γίνονται σε κανένα σοβαρό κράτος. Και έτσι, φυσικά, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ».

Μανόλης Ζερβάκης: «Παραλογισμός ο αιφνιδιασμός»

«Ούτε που το συζητάμε να πάμε σε αύξηση του ΦΠΑ στο 13%. Αύξηση που, αντί για αύξηση εσόδων, θα φέρει κατακόρυφη πτώση. Είναι παραλογισμός, καταρχήν, αυτός ο αιφνιδιασμός. Έχουμε κάνει τα συμβόλαιά μας με τα τουριστικά γραφεία με βάση ΦΠΑ 6,5%. Έχουνε ξεκινήσει ήδη οι πρώτες προκρατήσεις. Δε γίνεται να αλλάξουν τα συμβόλαια. Θα χάσουμε πολύ κόσμο. Προσωπικά εκτιμώ πως θα έχουμε εδώ στην Κρήτη το λιγότερο πτώση 5-6% στην τουριστική κίνηση. Και 8-9% σε επίπεδο εσόδων», ξέσπασε αγανακτισμένος ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» Μανόλης Ζερβάκης.

Μιχάλης Βλατάκης: «Όλα γίνονται στο πόδι»

«Όλα, δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα γίνονται στο πόδι. Χωρίς κανένα σχεδιασμό. Χωρίς καμία προοπτική. Και αυτό μας θίγει. Δεν είναι δυνατόν από τον τουρισμό, που είναι ο τελευταίος μοχλός ανάπτυξης που έχει απομείνει στη χώρα, να έρχεσαι να βάζεις "φρένο" και να ενισχύεις ανταγωνίστριες χώρες. Οι ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες έχουν ΦΠΑ πολύ χαμηλότερο, της τάξης του 3-5%», σημείωσε, εμφανώς απογοητευμένος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης.

Το σενάριο του ΣΕΤΕ: Οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ

Το τι θα σημάνει πρακτικά, σε χειροπιαστό επίπεδο κίνησης, εσόδων, απασχόλησης κ.τ.λ. για τη χώρα ο προωθούμενος διπλασιασμός του ΦΠΑ στο χώρο της διαμονής περιέγραψε πολύ παραστατικά και μέσα από τη γλώσσα των αριθμών ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το οικονομικό σενάριο του ΣΕΤΕ, που παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μιλάμε για επικείμενη «αυτοκτονία». Το 2015 οι αφίξεις τουριστών, χωρίς αλλαγή του ΦΠΑ, θα είναι 22.883.983, με ΦΠΑ 8,5% 22.249.052, με ΦΠΑ 9,5% 21.931.586, ενώ με ΦΠΑ 13% θα είναι 20.304.575. Πτώση δηλαδή 2.500.000 τουριστών, με την μπάλα να παίρνει και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αφού, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή πάνω 60.000 χαμένες θέσεις εργασίας αν επαληθευθεί το σενάριο, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο ντόμινο ολέθριων συνεπειών.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν με βάση οικονομική εκτίμηση που έκανε το SETE Intelligence.

Την ανάλυση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, που έκανε χαρακτηριστικά λόγο για οικονομική αυτοκτονία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Οι ζωτικής σημασίας απώλειες, εξήγησε ο κ. Ανδρεάδης, θα προκύψουν διότι, επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας.

Αύξηση τιμών

Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι, για παράδειγμα, η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10% και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, θα είναι μη ανταγωνιστική. Το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέρθηκε, θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.

Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δε βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος, αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

«Η πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8% ή 10% θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ευοίωνες προοπτικές του τουρισμού για τη νέα περίοδο του 2015 και αναμένεται να επιστρέψει μπούμερανγκ και να υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών σε καταγραφή σημαντικής συρρίκνωσης εσόδων, εάν τελικά εφαρμοστεί. Οι δε συζητήσεις περί συντελεστή ΦΠΑ στο 13% κρίνονται ως απόλυτα παράλογες», τονίζει, στο ίδιο μήκος κύματος, σε ανακοίνωσή της η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού.

Επιστολή ΞΕΕ στον Σαμαρά

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που απέστειλε άμεσα επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτήν τονίζει ότι «σε μια συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά ενεργοποιούνται κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες».

Ανάλογες ήταν οι ανακοινώσεις-τοποθετήσεις και των υπόλοιπων παραγωγικών και εμπορικών φορέων. Κοινή συνισταμένη όλων, πως η αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει ένα "τσουνάμι" απωλειών, που έχει να κάνει με μείωση στον αριθμό των αφίξεων, που θα συμπαρασύρει τα έσοδα και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους δείκτες που επηρεάζονται από τον τουρισμό, από την απασχόληση και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι την κατανάλωση και την παραγωγή.

Πιέσεις της τρόικας - Το σκεπτικό της κυβέρνησης

Γιατί, όμως, τη στιγμή που όλοι κάνουν λόγο για παράλογο αυτογκόλ της κυβέρνησης και αυτοκτονική επιλογή εις βάρος της βαριάς μιας βιομηχανίας, του τουρισμού, προωθεί τη λύση της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή;

Η τρόικα επιμένει πιεστικά στην αύξηση συντελεστών ΦΠΑ. Ανταποκρινόμενη στις πιέσεις, η κυβέρνηση έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» το μικρότερο συντελεστή. Αυτόν του 6,5%, που ισχύει σήμερα για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, όπως διαμονή σε ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, που επιβαρύνονται με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που ανέρχεται σε μόλις 6,5%. Η ύπαρξη υπερμειωμένου συντελεστή στοιχίζει 528,207 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στις ασκήσεις επί χάρτου της κυβέρνησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο παρεμβάσεων στο ΦΠΑ οδηγεί σε αύξηση των εσόδων κατά περίπου 250-350 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές προκρίνουν το σενάριο των παρεμβάσεων στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% για έναν απλούστατο λόγο. Θεωρείται πως μια τέτοια παρέμβαση είναι η λιγότερο επώδυνη πολιτικά, καθώς οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές είναι συγκριτικά - με τα άλλα σενάρια - περιορισμένες.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News