Κρήτη

"Διαβατήριο" καλής υγείας για 26 ασυνόδευτους μετανάστες

"Διαβατήριο" καλής υγείας πήραν το πρωί της Δευτέρας, από τους γιατρούς, 26 ανήλικοι νεαροί μετανάστες που ταξίδεψαν ασυνόδευτοι με το πλοίο της ελπίδας (το δουλεμπορικό "Baris") από τη Μεσήνα της Τουρκίας μέχρι τον όρμο της Ιεράπετρας, για να καταλήξουν σήμερα να αναζητούν τους οικείους τους με τη βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, καθώς επίκειται η μεταγωγή τους σε ξενώνα ανήλικων μεταναστών στην Αθήνα.

Το πρωί της Δευτέρας οι 26 ανήλικοι μετανάστες συριακής καταγωγής μεταφέρθηκαν με οχήματα μεταφοράς προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου υποβλήθηκαν σε πλήρη ιατρικό έλεγχο, βρέθηκαν άπαντες καλά στην υγεία τους, πήραν όλοι πιστοποιητικό καλής υγείας και με αυτό το απαραίτητο συνοδευτικό έγγραφο δημόσιου νοσοκομείου θα μεταφερθούν με το πλοίο της γραμμής σε ξενώνα ανήλικων μεταναστών της Αθήνας.

«Το νοσοκομείο μας περίμενε το πρωί τα 26 παιδιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες τα εξέτασαν και εργαστηριακά, τα βρήκαν καλά στην υγεία τους και τους έδωσαν το πιστοποιητικό υγείας που απαιτείται για να μπορούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα των ανήλικων μεταναστών», μας είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

«Στα παιδιά αυτά δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουν με ειδικά τηλέφωνα που έφερε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, τους έδωσαν και κάρτες τηλεφώνου για να μπορούν να βρίσκονται σε επαφή με τις οικογένειές τους και, αφού πήραν το απαραίτητο πιστοποιητικό υγείας για να μπορούν να φιλοξενηθούν στους ειδικούς ξενώνες για τους μετανάστες, είναι έτοιμα για να αναχωρήσουν μόλις το επιτρέψει η Ελληνική Αστυνομία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ο οποίος ζήτησε από εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν μείνει στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας να φέρουν παπούτσια και εσώρουχα που χρειάζονται για να μη φύγουν ξυπόλυτοι από τη φιλόξενη γη της Κρήτης.

Μόνα αυτά χρειάζονται πλέον, καθώς είναι θέμα χρόνου να αφεθούν ελεύθεροι ή να μεταφερθούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών της ενδοχώρας. Το βράδυ της Δευτέρας η Αστυνομία είχε προγραμματίσει να μεταφέρει στο Ηράκλειο, για να αναχωρήσουν με το πλοίο της γραμμής, μια μικρή ομάδα μεταναστών γύρω στα είκοσι άτομα.

Αργά το ίδιο βράδυ περίμεναν οι εναπομείναντες μετανάστες (το μεσημέρι ήταν 347 Σύριοι στην πλειονότητά τους) να κατέβουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Μεταναστών της Ελληνικής Αστυνομίας από την Αθήνα, προκειμένου να τους εξηγήσουν με τη βοήθεια μεταφραστών ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, από τη στιγμή που θα αφεθούν ελεύθεροι με την κάρτα παραμονής που τους επιτρέπει να βρίσκονται μόνο για ένα μήνα στη χώρα μας, μέχρι να βγάλουν εισιτήρια για τον προορισμό που έχουν επιλέξει.

Καθημερινές οι περιπολίες στο Λιβυκό

Τα πλωτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν τις περιπολίες τους στο Λιβυκό Πέλαγος προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο δουλεμπορικών σκαφών και τη λαθραία αποβίβαση νέων μεταναστών στα νότια παράλια της Κρήτης.

«Η εντολή για καθημερινές περιπολίες στο Λιβυκό Πέλαγος είναι πάγιες. Ελέγχουμε τα πάντα και προσπαθούμε να αποτρέψουμε την παράνομη αποβίβαση μεταναστών στα παράλια της Κρήτης.

Αναφορικά με το φορτηγό πλοίο "Baris" το οποίο κατασχέσαμε, βρίσκεται ακόμα στο αγκυροβόλιο της Ιεράπετρας. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία να ορίσουμε μεσεγγυούχο για τη φύλαξή του, και να το ρυμουλκήσουμε για να ελλιμενιστεί με ασφάλεια σε κάποιο μεγάλο λιμάνι. Το έχουμε επιθεωρήσει, και είδαμε ότι δεν έχει πρόβλημα εισροής υδάτων, συνεπώς δεν κινδυνεύει να βουλιάξει. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη δύσκολη επιχείρηση της διάσωσης τόσων ανθρώπων και ιδιαίτερα το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που έδωσε εξετάσεις και τα κατάφερε περίφημα», μας είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος κ. Γιώργος Σεφεριάδης, ο οποίος είχε την επιχειρησιακή ευθύνη και βρισκόταν στην Ιεράπετρα από την πρώτη στιγμή της επιχείρησης.

Το φορτηγό "Baris" είναι ηλικίας 28 ετών, είναι αξιόπλοο και εκτιμάται, από τον πλοίαρχο, καθηγητή της Σχολής Εμποροπλοιάρχων κ. Γιώργο Ραϊνάκη, ότι στον πλειστηριασμό που θα γίνει κάποιος θα μπορούσε να το αγοράσει ακόμα και με 20-30.000 ευρώ.

Του Νίκου Πετάση

Σχόλια