default-image

Πανελλήνιες διαστάσεις παίρνει ο "φωτογραφικός διαγωνισμός"

Κρήτη
Πανελλήνιες διαστάσεις παίρνει ο "φωτογραφικός διαγωνισμός"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλήνιες διαστάσεις παίρνει πλέον η πολύκροτη υπόθεση με το φωτογραφικό - βάσει καταγγελιών των εργοληπτών του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αλλά και αυτοδιοικητικών - διαγωνισμό του ΕΣΔΑΚ για την επέκταση της μονάδας ηλιακής αποξήρανσης των απορριμμάτων στο Ηράκλειο. Μετά τον τοπικό Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηρακλείου και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) κατήγγειλε δημόσια το διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΕΣΔΑΚ. Κάνοντας λόγο για «φωτογραφικούς όρους» που θα εξαλείψουν την έννοια του ανταγωνισμού και για καταστρατήγηση των αρχών που διέπουν τα δημόσια έργα, ο ΣΑΤΕ ζητά τη ματαίωση του διαγωνισμού και την τροποποίηση των όρων δημοπράτησης.

«Κατόπιν γραπτών και προφορικών διαμαρτυριών επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου μας, εξετάσαμε ενδελεχώς τα τεύχη του εν θέματι διαγωνισμού με τίτλο "Διαχείριση μονάδας προεπεξεργασίας απορριμμάτων λειτουργίας" που δημοπρατεί ο ΕΣΔΑΚ και διαπιστώσαμε ότι:

- Οι απαιτήσεις συμμετοχής όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 20 είναι αυθαίρετες, φωτογραφικές και δυσανάλογες με το αντικείμενο του έργου, περιορίζοντας σημαντικά το διαγωνισμό.

- Καταστρατηγούνται οι διατάξεις περί δημόσιων έργων, αφού, ενώ η εν θέματι δημοπρασία αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος έργο, είχε εσφαλμένα επιλεχθεί η δημοπράτησή του ως υπηρεσία. Είναι ανεπίτρεπτο, ακόμα και σε αυτήν την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον να μην μπορούν να εξασφαλιστούν από τις δημόσιες υπηρεσίες και να προκρίνονται διαδικασίες που περιορίζουν σημαντικότατα το διαγωνισμό και κατ' επέκταση βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΑΤΕ σε επιστολή του προς τον ΕΣΔΑΚ, την οποία κοινοποιεί επίσης στον υπουργό Εσωτερικών και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων.

Συνάντηση με Ινιωτάκη

Ο συντονιστής Κρήτης του ΣΑΤΕ, μάλιστα, Θεόδουλος Πασχαλίδης, θα βρεθεί σήμερα στο γραφείο του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πέτρου Ινιωτάκη. Στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί ραντεβού με θέμα το μειοδοτικό διαγωνισμό του ΕΣΔΑΚ, για την ανάθεση της διαχείρισης και της επέκτασης του εργοστασίου αποξήρανσης των σκουπιδιών. Στη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Ινιωτάκη, που έχει κάνει λόγο για «φωτογραφικό διαγωνισμό» ζητώντας την απόσυρσή του, θα παρευρεθεί επίσης και ο εκπρόσωπος της ΠΕΣΕΒΕ, Στέφανος Μπελιμπασάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News