default-image

Μικρά ξενοδοχεία προς πώληση στην Κρήτη

Κρήτη
Μικρά ξενοδοχεία προς πώληση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικό... ξεπούλημα μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών και τη γενικότερη επιτυχημένη χρονιά, συντελείται στην Κρήτη.

Παρότι τα πράγματα φέτος πήγαν καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά - παρά τις... μοιραίες γκρίνιες - και ο τουρισμός έφερε όχι μόνο ρεκόρ επισκεπτών αλλά και ρεκόρ εσόδων, μια κατηγορία μικροξενοδόχων, που είχαν ποντάρει σε ένα διαφορετικό είδος τουρισμού, βρίσκονται σε δεινή θέση.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες των λεγόμενων "boutique hotels", μικρών μονάδων, που προσφέρουν λιγότερο "απρόσωπες" υπηρεσίες και βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Κρήτη. Αν και τα μεγάλα ξενοδοχεία είχαν μια εξαιρετική χρονιά με πολλά κέρδη, δε συνέβη το ίδιο και για τις μικρές μονάδες, πολλές εκ των οποίων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο νέο, πιο ανταγωνιστικό και σαφώς πιο "εχθρικό" οικονομικό περιβάλλον.

Έτσι οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να απαλλαγούν από τα βάρη και... πουλάνε όσο-όσο. Παραδίνουν τα κλειδιά σε επενδυτές που τα μισθώνουν για να τα εκμεταλλευτούν είτε οι ίδιοι είτε ακόμη οι tour operators να τα παραχωρήσουν σε άλλους επιχειρηματίες.

Βεβαίως αυτό δημιουργεί μια νέα αγορά. Οι επενδυτές αναζητούν μίνι ξενοδοχεία με τα παρακάτω κριτήρια: να έχουν θέα τη θάλασσα, να μην απέχουν πολύ από κεντρικά σημεία περιοχών που ανήκουν, να έχουν "λίγα" κρεβάτια και εφόσον ανακαινιστούν να μπορούν να μετατραπούν σε πολυτελείς μονάδες αποφέροντας τα διπλάσια κέρδη σε αυτούς  που θα τα διαχειριστούν

Μετά τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, έρχεται η Κρήτη, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα boutique hotels εστιάζεται κυρίως σε Ελούντα, Χερσόνησο, Ρέθυμνο και Χανιά και οι ξενοδόχοι, παρά να τα έχουν κλειστά αλλά και χωρίς να μπορούν να αντέξουν τον οικονομικό βραχνά της ανακαίνισης, παίρνουν την απόφαση να νοικιάσουν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν εν συνεχεία στις υποχρεώσεις τους.

Βεβαίως ανεξαρτήτως σε ποια χέρια θα πέσουν αυτές οι μονάδες, οι τουρίστες θα συνεχίσουν να έρχονται, ωστόσο οι περιουσίες ετών που δημιουργήθηκαν με κόπους και ιδρώτα αναγκαστικά αλλάζουν χέρια προκειμένου να μην μπει η θηλιά στο λαιμό των επιχειρηματιών που δοκιμάζονται οικονομικά.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News