default-image

Πολυτεχνείο: Διώχνει φοιτητές που δε χωρούν στην εστία

Κρήτη
Πολυτεχνείο: Διώχνει φοιτητές που δε χωρούν στην εστία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξω από τις εστίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης μένουν εκατοντάδες φοιτητές, παρά την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.

Το γεγονός προκαλεί την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Φοιτητών Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που δεχόμενος τα παράπονα των μελών του, αλλά και των ίδιων των γονέων, αγωνίζεται για να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν πάνω από 4.000 φοιτητές. Και αυτό τη στιγμή που η εστία έχει χωρητικότητα μόλις 78 ατόμων.

Οι αιτήσεις φέτος για μια θέση στις εστίες είναι πάνω από 290. Νούμερο πλασματικό, καθώς πολλοί φοιτητές που έχουν ανάγκη δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση, εφόσον τα κριτήρια για να είναι κάποιος δικαιούχος στέγασης φέτος είναι εξευτελιστικά. Εν ολίγοις, πάνω από 220 άτομα θα μείνουν εκτός εστίας και χωρίς καμία οικονομική βοήθεια. Μάλιστα, εκείνο που επίσης προβληματίζει είναι ότι αρκετοί πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν έρθει ακόμα να κάνουν την εγγραφή τους, καθώς περιμένουν τα αποτελέσματα και αν δεν τους πάρουν στην εστία μάλλον δε θα έρθουν ποτέ. Και το πιο ανησυχητικό είναι πως πάρα πολλοί, επίσης, θα είναι εκείνοι που θα γυρίσουν σπίτια τους, εγκαταλείποντας τις σπουδές τους στη μέση, αφού οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ενοικίαση σπιτιού και στα υπόλοιπα βαριά έξοδα που συνεπάγεται το να σπουδάζεις ένα παιδί σε άλλη πόλη.

«Με την κατάσταση στα σπίτια μας να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη, ήρθε και πάλι η στιγμή που θα ξαναμπούμε στο διαγωνισμό φτώχιας, που ξεκινάει κάθε καινούργια χρονιά στο Πολυτεχνείο ώστε οι πιο φτωχοί να καταφέρουν να πάρουν ένα από τα 78 "χρυσά" κλειδιά της εστίας.

Από πλευράς Πρυτανείας αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απάντηση για το τι θα γίνει με αυτούς τους φοιτητές. Όπως επίσης δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για το πενιχρό επίδομα ενοικίου που μέχρι πέρσι δινόταν σε 80 φοιτητές», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τις αιτήσεις σίτισης. Προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη δωρεάν-δημόσια παιδεία, οι φοιτητές καλούν κάθε μαθητή, κάθε φοιτητή, κάθε Χανιώτη εργαζόμενο να σταθεί στο πλευρό τους και να στηρίξει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία είναι: Κονδύλι ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που έγιναν φέτος για σίτιση-στέγαση. Επίσης:

- Να μη διώχνονται φοιτητές από το 8ο έτος και πάνω.

- Να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου στα 300 ευρώ.

- Να παραχωρηθεί το παλιό ψυχιατρείο, ή άλλα κτήρια που ανήκουν στο Π.Κ., ως χώρος στέγασης, σαν προσωρινή λύση μέχρι να φτιαχτεί καινούργια εστία. - Ανέγερση καινούργιας εστίας.

- Δωρεάν μεταφορές για όλους και κάλυψη όλων των αιτήσεων για σίτιση.

Τέλος, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, δηλώνοντας ότι δε θα κάνουν πίσω στο δικαίωμά τους για δωρεάν σπουδές, καταλήγουν: «Θα παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα ώστε να μην αναγκαστεί κανένας φοιτητής να παρατήσει τις σπουδές του».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News