default-image

Τι λέει ο Δήμος για την παράνομη σύνθεση του Δ.Σ.

Κρήτη
Τι λέει ο Δήμος για την παράνομη σύνθεση του Δ.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το καταιγιστικό ρεπορτάζ της "Ν.Κ." (το οποίο δημοσιεύτηκε χθες και στο www.neakriti.gr) για τον παράνομο διορισμό του Δ.Σ. της Εταιρείας Ανάπτυξης Αθλητισμού Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Ηρακλείου, η απάντηση της δημοτικής Αρχής είναι λιτή, αλλά αρκούντως διαφωτιστική.

- Πρώτα-πρώτα μας λέει: «Οι ορισμοί των μελών του Δ.Σ. τόσο της ΑΑΗ ΟΤΑ Α.Ε., όσο και όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών νομικών προσώπων, έγιναν με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με πλήρη διαφάνεια».

Τα πρακτικά πάντως της συνεδρίασης στις 16-09-2014 μάς λένε ότι αφενός το θέμα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης και αφετέρου το αυτονόητο ότι ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. έγινε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού μόνο από αυτά μπορεί να γίνει. Δε μας λέει όμως με βάση ποια εισήγηση έγινε: Αυτή του δημάρχου, και κυρίως γιατί στην απόφαση, ενώ έχουμε 5 δημοτικούς συμβούλους, οι 3 μόνο εμφανίζονται ως τέτοιοι και οι άλλοι δύο ως απλοί δημότες. Μήπως γιατί έτσι προσπερνάμε το άρθρο 266 του Ν. 3463/2006, που προβλέπει μόνο το 1/3 να είναι δημοτικοί σύμβουλοι στο Δ.Σ. μιας εταιρείας που στην περίπτωση μας είναι εννεαμελές; Αυτό δεν είναι πλαστογραφία της θεσμικής πραγματικότητας;

Μάλιστα, οι 3 από τους 5 που εμφανίζονται ως δημοτικοί σύμβουλοι είναι της πλειοψηφίας, άρα και πάλι, σύμφωνα με το νόμο, υπήρχε παραβίαση, αφού έπρεπε ο ένας στους τρεις να είναι από τη μειοψηφία.

- Κατά δεύτερον, η δημοτική Αρχή μας λέει: «Οι ορθές επαναλήψεις που αφορούσαν στην ΑΑΗ ΟΤΑ Α.Ε. και αναφερόταν η μεν πρώτη σε διόρθωση ονόματος αναπληρωματικού μέλους, από το εσφαλμένο Νικόλαος σε ορθό Δημήτριος, και η δεύτερη στη συμμετοχή στο Δ.Σ. της εταιρείας αυτής του κ. Στρατή Δαγκωνάκη ως δημοτικού συμβούλου και όχι ως δημότη, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων και χωρίς κατά τα λοιπά να μεταβληθεί το περιεχόμενο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου».

Οι λάθος "διορθώσεις"

Μα, και στις δύο διορθώσεις υπάρχουν πάντα δύο δημοτικοί σύμβουλοι που χαρακτηρίζονται ως δημότες (!), απλά στη δεύτερη διόρθωση αναβιβάζετε σε δημοτικό σύμβουλο έναν της μειοψηφίας και υποβιβάζετε σε δημότη έναν της πλειοψηφίας. Με βάση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η παρανομία με τους 5 δημοτικούς συμβούλους στο Δ. Σ. της εταιρείας συνεχίζεται και μάλιστα τη δεύτερη φορά, αν και ενημερωμένοι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, επαναλαμβάνετε την ίδια μη νόμιμη πράξη. Αυτό πώς λέγεται;

Επιπλέον, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δηλώνει ότι ούτε ρωτήθηκε ποτέ για τις αλλαγές, ούτε τον ενημέρωσαν, ούτε τέθηκαν πέραν της συνεδρίασης της 16ης-09-2014 ποτέ ξανά ως θέμα. Οπότε τις ορθές επαναλήψεις απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου τις αποφάσιζαν από μόνοι τους και ποιοι; Οι άλλες δημοτικές παρατάξεις το γνώριζαν και κυρίως συμφωνούν με την πλαστογραφία της θεσμικής εκπροσώπησης, ώστε να προσποιούμαστε ότι δημοτικοί σύμβουλοι στο Δ.Σ. της εταιρείας δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά δημότες απλά;

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναφέρετε ούτε μία λέξη για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας ορίστηκε με δική σας εισήγηση και ως διευθύνων σύμβουλός της, πράξη παράνομη αφού το άρθρο 266 του Νόμου 3463 του 2006 αναφέρει ότι δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να είναι και διευθύνων σύμβουλος.

Το "τρις εξαμαρτείν"

 - Κατά τρίτον, η δημοτική Αρχή σημειώνει: «Σε κάθε περίπτωση, εφόσον διαπιστωθεί τυπικό σφάλμα ή παράλειψη οποιασδήποτε αποφάσεως περί τη συγκρότηση του Δ.Σ. δημοτικής επιχείρησης ή άλλης, αυτή θα διορθωθεί τηρουμένης της νόμιμης διαδικασίας».

Δε μιλάμε για τυπικό σφάλμα, αλλά για τρεις αποφάσεις επί του ιδίου θέματος παρά το Νόμο 3463/2014 άρθρο 266, που ουσιαστικά καθιστούν παράνομο το Δ.Σ. της εταιρείας και μόνο αυτό οφείλει, αν εφαρμόζει το νόμο, να πράξει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αν πράγματι, όπως ομολογείτε επί της ουσίας, υπάρχει θέμα, γιατί δεν το διορθώσατε από την πρώτη στιγμή ή έστω μετά την ενημέρωση που είχατε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την περασμένη Δευτέρα ότι έχει θέμα νομιμότητας, αλλά επανήλθατε τρίτη φορά με την ίδια παράνομη σύνθεση;

Η μόνη νόμιμη πράξη, πλέον, είναι η ακύρωση της ύπαρξης του Δ.Σ. της εταιρείας, η επαναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, η εκ νέου εισήγηση με 3 δημοτικούς συμβούλους ως πρόταση για το Δ.Σ. της εταιρείας και 6 πολίτες, και η ψήφισή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η "βάφτιση" αλά καρτ δημοτικών συμβούλων απλά σε δημότες και αντίστροφα είναι "πατέντα" και όχι νομιμότητα και επειδή η τελευταία δεν είναι αλά καρτ, το Δ.Σ. της εταιρείας είναι παράνομο αυτήν τη στιγμή και οφείλετε να πράξετε τα νόμιμα.

Υπήρξε ενημέρωση;

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες" Ηλίας Λυγερός σε μια δήλωση, που δεν αποτελεί έκπληξη, ταυτίζεται σχεδόν με τη θέση της δημοτικής Αρχής. Μιλά σε θεωρητικό επίπεδο για τη θέση της παράταξής του, αλλά δεν απαντά στην ουσία. Στο δεδομένο δηλαδή του μη νόμιμου διορισμού μελών στο Δ.Σ.

Η δήλωση του κ Λυγερού είναι η εξής: «Ήμασταν ενημερωμένοι ότι είχε γραφτεί λάθος ιδιότητα στην αρχική σύνθεση και ότι έπρεπε να διορθωθεί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι δημότες. Θέση της παράταξης είναι ότι πρέπει να υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των δημοτικών κινήσεων μέσα στους οργανισμούς και τις εταιρείες του Δήμου για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος στη λειτουργία και τη διαχείρισή τους». ....................................................

Γιάννης Κουράκης: «Κανένας δε με ενημέρωσε»

Όσο για τα περί "ενημέρωσης των παρατάξεων", ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης δηλώνει τα ακόλουθα: «Για τα όσα αναφέρει το δελτίο Τύπου της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου περί ενημέρωσης των δημοτικών παρατάξεων, έχω να δηλώσω τα εξής: Μέχρι σήμερα ουδέποτε κανείς με ενημέρωσε ως επικεφαλής παράταξης, ούτε ρωτήθηκα από κανέναν για τις σχετικές διορθώσεις επί της απόφασης για το Δ.Σ. της Εταιρείας Ανάπτυξης Αθλητισμού Α.Ε. ΟΤΑ. Παράλληλα το συγκεκριμένο θέμα, πέραν της αρχικής αποφάσεως που ελήφθη στις 16/9/2014, δεν ήρθε ποτέ ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως όφειλε, επί των διορθώσεων που υπέστη από τη δημοτική Αρχή».

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News