Κρήτη

Ο Λ.Αυγενάκης για τα προβλήματα των νοσηλευτών ΔΕ

Το ζήτημα της μισθολογικής ανισότητας των Νοσηλευτών Δ.Ε. εν συγκρίσει με τους νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνει με αναφορά του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.κ. Μαυρουδή Βορίδη και Ανδρέα Λοβέρδο αντίστοιχα, διαβιβάζοντας επιστολή του Συλλόγου Βοηθών Νοσηλευτών Δ.Ε. Δημοσίου Κρήτης, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «αυτή η ανισότητα θα διευρυνθεί με την ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «σήμερα ως λειτουργοί στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα καλύπτουν το 50% και πλέον των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, ενώ το προσωπικό Δ.Ε. επιτελεί το ίδιο ακριβώς έργο με αυτό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εντούτοις λαμβάνει ιδιαίτερα χαμηλότερες αμοιβές που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 22 παρ.1 Συντάγματος για την παροχή ιδίου έργου.»

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Συλλόγου «ζητάμε την κατοχύρωση του τίτλου Δ.Ε. Νοσηλευτής για την κατηγορία των δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την εξαίρεση των Δ.Ε. Νοσηλευτών από τις ρυθμίσεις περί μειώσεων των μισθολογικών απολαβών, καθώς και την μισθολογική ισοβάθμηση των ΔΕ και ΤΕ Νοσηλευτών εν όψει του ειδικού νοσηλευτικού μισθολογίου».

Τέλος, ζητείται «η Πολιτεία να συνδράμει στην κατοχύρωση του δικαιώματος της συνεχούς αναβάθμισης των επαγγελματιών υγείας δίνοντας στου Δ.Ε. Νοσηλευτές που τι επιθυμούν το δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε μέσω ειδικών κατατακτηρίων εξετάσεων, είτε μέσω ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξομοίωσης».

Σχόλια