default-image

Στάχτη 235 στρέμματα σε Αχλάδα και Δαμάστα

Κρήτη
Στάχτη 235 στρέμματα σε Αχλάδα και Δαμάστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάχτη έγιναν 135 στρέμματα γης στην περιοχή Αχλάδας-Παλαιόκαστρου-Ροδιάς, ενώ 100 ακόμα στρέμματα κάηκαν στη Δαμάστα. Δύσκολη ήταν η νύχτα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ και οι δύο φωτιές τέθηκαν το μεσημέρι υπό μερικό έλεγχο.

Στην περίπτωση της Αχλάδας κάηκαν 25 στρέμματα δασικής έκτασης, 80 χορτολιβαδικής και 30 γεωργικής, ενώ στο σημείο παρέμεναν μέχρι το μεσημέρι 3 οχήματα.

Στη Δαμάστα κάηκαν 40 στρέμματα δασικής, 40 χορτολιβαδικής και 20 γεωργικής έκτασης και στο σημείο παρέμεινε 1 όχημα.

Μάχη με τις φλόγες και ανέμους

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες και τον άνεμο στο μέτωπο Αχλάδας-Παλαιόκαστρου-Ροδιάς, που άνοιξε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Χθες, με το που ξέσπασε η φωτιά, στο σημείο άρχισαν να καταφτάνουν συνεχώς ενισχύσεις που κλήθηκαν από Ρέθυμνο, Επισκοπή, ακόμη και Μεσαρά, καθώς οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί.

Περίπου τα μεσάνυχτα η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται, καθώς το κύριο μέτωπο παρουσίασε σχετική ύφεση.

Όπως φαίνεται, δεν κινδύνεψαν άμεσα κατοικίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 10:30 μ.μ. ζητήθηκε από τους ενοίκους πέντε κατοικιών που βρίσκονταν περιμετρικά της κύριας εστίας της φωτιάς να απομακρυνθούν. Όλοι μετακινήθηκαν για προληπτικούς λόγους πίσω από τα σημεία στα οποία βρισκόταν η ζώνη της Πυροσβεστικής.

Στην περιοχή βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις από το ΤΑΕ Ηρακλείου και το Τμήμα Περιφέρειας, ώστε να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Όπως μετέδωσε από το μέτωπο της φωτιάς η Νικολέτα Σφακιανάκη, αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι η ταχύτητα επέκτασης της φωτιάς, η οποία περνούσε από τη μια πλαγιά στην άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Αν και οι πρώτες αναφορές για την έκταση της φωτιάς ήταν συγκεχυμένες, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς οι περιγραφές έκαναν λόγο για σε ένα ευρύ μέτωπο φωτιάς.

Ισχυρές δυνάμεις

Στο σημείο βρέθηκαν αρχικά δύο οχήματα της Πυροσβεστικής πλήρως επανδρωμένα, ενώ ακολούθησαν άλλα 5 πυροσβεστικά οχήματα και 22 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες του Ηρακλείου.

Το έργο τους συνεπικουρούσαν δύο πεζοπόρα τμήματα, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο, υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Σφακιανάκη-Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News