default-image

Η Κρήτη σε κατάθλιψη

Κρήτη
Η Κρήτη σε κατάθλιψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δύσκολη εποχή που ζούμε, τα άγχη που πολλαπλασιάζονται, η φτωχοποίηση που αγγίζει τους περισσότερους, τα χρέη που γίνονται βουνό - όλα αυτά αποτελούν παράγοντες επιβαρυντικούς της ψυχικής υγείας των Κρητικών. Η κατάθλιψη "χτυπά κόκκινο" πλέον στην Κρήτη, ενώ γενικότερα αυξάνονται και πληθύνονται στα νοσοκομεία της Κρήτης οι ψυχιατρικά ασθενείς, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία.

Μόνο στο Ηράκλειο κατά το τρέχον έτος, όπως αναφέρουν στοιχεία της 7ης ΥΠΕ, έχουν νοσηλευτεί στο ΠΑΓΝΗ μέχρι και τον περασμένο μήνα συνολικά 869 άτομα. Πέρυσι όλο το έτος είχαν νοσηλευτεί 1.181 άτομα, ενώ το 2012 νοσηλεύτηκαν 1.000 άτομα. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που βρέθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ το 2012 ανερχόταν στους 4.778 και το 2013 στους 6.121. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο μιας και υπάρχει ψυχιατρικός τομέας, αλλά δεν έχει κλίνες, λειτουργούν μόνο τακτικά εξωτερικά ιατρεία για ψυχιατρικούς ασθενείς και το 2012 πέρασαν από αυτά 4.014 ασθενείς, ενώ το 2013 ο αριθμός τους έφτασε τους 4.276 ασθενείς.

Στο Γενικό Νοσοκομείο των Χανίων φέτος και μέχρι το Σεπτέμβριο νοσηλεύτηκαν 756 άτομα. Το 2012 νοσηλεύτηκαν 1.152, ενώ το 2013 ο αριθμός των νοσηλευθέντων μειώθηκε στους 715, όταν ο αριθμός των ασθενών που πήγαν στα εξωτερικά ιατρεία είχε φτάσει τους 8.638 και το 2012 τους 7.152.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου το 2012 στα εξωτερικά ιατρεία βρέθηκαν 1.714 άτομα, ενώ το 2013 2.058. Ο αριθμός των νοσηλευθέντων το 2012 ήταν 261 και το 2013 έφτασε τους 275. Για το 2012 σημειώθηκαν και 25 περιστατικά στον Ξενώνα Βραχείας Παραμονής, που συγκαταλέγεται στο ψυχιατρικό τμήμα, καθώς και 135 το έτος 2013. Φέτος μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί στο Ρέθυμνο συνολικά 357 άτομα.

Η ερμηνεία

Οι αριθμοί όσον αφορά στο Ηράκλειο, όπως τονίζει ο διευθυντής της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρος Βγόντζας, δείχνουν σημαντική αύξηση των ατόμων εκείνων που προσφεύγουν στις ψυχιατρικές δομές για κάποιο ψυχολογικό-ψυχιατρικό πρόβλημα. «Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της κατάθλιψης. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι νομίζω πια πως αρχίζουμε και βλέπουμε τα αποτελέσματα της κοινοτικής ψυχιατρικής, που ανάμεσα στα άλλα σημαίνει αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου και οδηγεί τους ανθρώπους πιο εύκολα και με λιγότερο δισταγμό στους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους. Ένα τρίτο στοιχείο είναι ένας συνδυασμός της καλύτερης λειτουργίας αυτών των δομών όσον αφορά τουλάχιστον στο ΠΑΓΝΗ και της εντατικοποίησης της δουλειάς των γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και νοσηλευτών».

Κινητή μονάδα

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο κ. Βγόντζας, από την αρχή της λειτουργίας της κινητής ψυχιατρικής μονάδας του ΠΑΓΝΗ, η οποία επισκέπτεται ανά 15μερο τα κέντρα υγείας Μοιρών, Χάρακα και από τον προηγούμενο μήνα και το κέντρο υγείας Αρκαλοχωρίου, υπολογίζονται κατά το 2013 επιπλέον 1.500 με 2.000 επισκέψεις των εξωτερικών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ. «Ενώ ο στόχος μας ήταν οι σοβαρά χρόνιοι ψυχικοί ασθενείς, ένας μεγάλος αριθμός - που ολοένα και αυξάνεται - από αυτούς που μας επισκέπτονται στην κινητή μονάδα είναι για προβλήματα κατάθλιψης και άγχους», καταλήγει ο κ. Βγόντζας.

Δωρεάν εξετάσεις για κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πλέον δεν κοιτά χρόνια και κοινωνικές τάξεις και αποτελεί τη νόσο του αιώνα. Σήμερα, η οικονομική κρίση και οι κλυδωνισμοί που αυτή επιφέρει στο βιοτικό μας επίπεδο και τις σχέσεις μας θεωρείται ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για τη συνεχή αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί η νόσος του 21ου αιώνα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Όπως οι περισσότερες ασθένειες, στοχεύει στους ευάλωτους. Και οι έντονες ψυχικές διακυμάνσεις της εφηβείας και των νεαρών ενηλίκων μπορεί να κάνουν τα άτομα αυτά πολύ ευάλωτα.

«Κάθε μέρα και όχι μόνο στις επετείους θα πρέπει να προσπαθούμε και να βοηθάμε άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της κατάθλιψης, διότι το σοβαρότερο αγαθό σε έναν άνθρωπο είναι η ψυχική του ισορροπία», τόνισε ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης χθες κατά την προσέλευση του κόσμου στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για δωρεάν ψυχομετρικές αξιολογήσεις για την κατάθλιψη. Μάλιστα, ενώ ψυχομετρικές αξιολογήσεις για την κατάθλιψη γίνονται δωρεάν κάθε χρόνο, για πρώτη φορά φέτος η παρουσία νεαρών ατόμων ήταν έντονη. Το ενδιαφέρον των πολιτών για τη δράση αυτή με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτώβρη ήταν μεγάλο χθες Πέμπτη και αναμένεται αύριο τις ίδιες ώρες στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης να επαναληφθεί η εξέταση πολιτών.

Έτσι, με τη συνεργασία του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και της διοίκησης του Νοσοκομείου και πάλι αύριο Παρασκευή στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, από τις 8:30 π.μ. έως 2:30 το μεσημέρι, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν την εξέτασή τους. Για να κλείσουν ραντεβού μπορούν και σήμερα στο τηλ. 2813/404.435 κατά τις εργάσιμες ώρες. Η διάρκεια για τη συμπλήρωση του τεστ από κάθε εξυπηρετούμενο σημειώνεται πως είναι 20-30 λεπτά και θα υλοποιηθεί με την επιστημονική υποστήριξη και επιμέλεια του ψυχιάτρου του ΒΓΝΗ κ. Θεόδωρου Μηλιώτη, των ψυχολόγων κ.κ. Μαρίας Αλατζόγλου και Αθηνάς Αρμενάκη και των ψυχολόγων του Συλλόγου Εθελοντών στην Πρόληψη "Η Ομάδα", κ.κ. Ιωάννη Μηναδάκη, Ιωάννας Κολοκυθά, Άννας Χρυσουλάκη και Αγγελικής Μηλιαράκη. Στόχος της 7ης ΥΠΕ Κρήτης είναι, στο πλαίσιο της πρόληψης, η δωρεάν εξέταση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη που δε δύναται, δεν επιθυμεί ή αναβάλλει διαρκώς μια επίσκεψή του στο νοσοκομείο.  

Οι εξεταζόμενοι που χρήζουν περαιτέρω παροχής υπηρεσιών υγείας θα παραπέμπονται στα αντίστοιχα τμήματα και ειδικότητες των μονάδων υγείας.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News