Κρήτη

Συνεργάτιδα Ν. Καζαντζάκη: "Όχι πωλητήριο στο σπίτι του"

Η στενή συνεργάτιδα του Νίκου Καζαντζάκη μίλησε αποκλειστικά στην "ΚΡΗΤΗ TV", απευθύνοντας έκκληση ώστε να μην μπει πωλητήριο στο σπίτι του ανθρώπου που θαύμαζε απεριόριστα, στη γαλλική Αντίπ. Με τον Νίκο και την Ελένη, όπως τους αποκαλεί η ίδια, τους ένωνε μια στενή φιλία και είχε επισκεφθεί πολλές φορές το σπίτι τους στη Γαλλία, από το οποίο έχει πολλές αναμνήσεις.

Είναι συγκινημένη που βρίσκεται στην Κρήτη, στη γενέτειρα του Καζαντζάκη, καθώς θεωρεί ότι είναι προσκύνημα, όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει στην κάμερα εμφανώς συγκινημένη.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

«Δεν υπάρχει λόγος να περάσει σε ξένα χέρια αυτό το σπίτι», μαρτυρά αποκλειστικά στο φακό της "ΚΡΗΤΗ TV" η στενή συνεργάτιδα του Νίκου Καζαντζάκη στην UNESCO, Yvette Renoux, η οποία και παραχώρησε συνέντευξη κατά τη διάρκεια της αδελφοποίησης του Μουσείου "Νίκος Καζαντζάκης" με τον οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ της Αλσατίας.

«Ήδη υπάρχει αναμνηστική πλάκα στη μικρή πλατεία που είναι μπροστά από το σπίτι. Δε βρίσκω το λόγο γιατί να αγοραστεί αυτό το σπίτι... Όποιος θα το αγοράσει... ποιο θα είναι το κίνητρό του; Τι θα το κάνει μετά; Μουσείο δεν μπορεί να γίνει... Κέντρο μελετών δεν μπορεί να γίνει... Δεν είναι μόνο να αγοραστεί ένα σπίτι, είναι και το τι θα γίνει μετά... Δεν πρέπει να αγοραστεί το σπίτι», δηλώνει με νόημα η συνεργάτιδα του καταξιωμένου Κρητικού συγγραφέα.

Η ίδια έχει επισκεφθεί πολλές φορές το σπίτι στη γαλλική Αντίπ, αφού με τον Νίκο και την Ελένη τους συνέδεε μία βαθιά φιλία.

«Γιατί για μια νέα κοπέλα, σαν και εμένα, ήταν τότε μεγάλη τύχη να έχω ως προϊστάμενο στην UNESCO αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο. Κάθε καλοκαίρι πήγαινα στο σπίτι στην Αντίπ και τους έβλεπα, όταν ακόμα ζούσαν εκεί η Ελένη και ο Νίκος Καζαντζάκης... Έχω αναμνήσεις από αυτό το σπίτι... Τις δικές μου αναμνήσεις...», προσθέτει με συγκίνηση η Yvette.

Κοριτσάκι ήταν όταν γνώρισε το Νίκο και την Ελένη… 22 χρονών… Ως γραμματέας έμεινε κοντά του σχεδόν ένα χρόνο και όπως αποκαλύπτει η ίδια έχει τις πιο γλυκές αναμνήσεις.

«Είναι προσκύνημα για μένα που βρίσκομαι στη γενέτειρα του Νίκου»

«Το να έρθω εδώ για δεύτερη φορά είναι για μένα σαν ένα προσκύνημα. Να ακολουθήσω τα βήματα του Καζαντζάκη, που θαύμαζα και αγαπούσα... Είναι ένα προσκύνημα για μένα...», εξομολογείται η Yvette.

Αυτή η γυναίκα θαύμαζε πολύ το μεγάλο Κρητικό… Απόδειξη… τα μάτια της όταν ακούει να μιλάνε γι' αυτόν…

Της Φωτεινής Μαυροματάκη

Σχόλια