Κρήτη

ΕΤΕπ: Θετική για Καστέλι και ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Η παρουσία του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κρήτη έβγαλε και μια σημαντική είδηση, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για τη δημιουργία του μεγάλου αναπτυξιακού έργου, που είναι το αεροδρόμιο Καστελίου: η ΕΤΕπ ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει το έργο, εφόσον αυτό θα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις!

Και με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση τέτοιου μεγέθους έργων είναι "ειδικότητα" της ΕΤΕπ, οι ελπίδες ότι η εταιρεία που θα το αναλάβει θα βρει τα αναγκαία κεφάλαια για τη δημιουργία του αυξάνονται δραστικά!

Παρόμοια η εικόνα και για το έτερο μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, το οποίο μάλιστα έχει "μπει στο ράφι" εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων, το ΒΟΑΚ, για τον οποίο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (όπως ο Μανόλης Κεφαλογιάννης) είχαν προτείνει τη θέσπιση διοδίων ώστε να προχωρήσει.

«Δικαιωθήκαμε που ζητήσαμε ένα Βόρειο Οδικό Άξονα χωρίς διόδια», επισήμανε χθες, στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Τελείωσαν τα ψέματα, υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. - δικαιωνόμαστε για την άποψή μας. Τώρα πρέπει να "τρέξουν" οι μελέτες», τόνισε με νόημα, ενώ ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Συμβουλίου και για τις επαφές που είχε νωρίτερα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αρναουτάκης απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως του κ. Ορφανού, για το «ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αργότερα δε θα μπουν διόδια», ενώ ο κ. Ανηψητάκης επισήμανε ότι υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση στις μελέτες.

Από την πλευρά του, ο κ. Απόλλων Φιλιππής ζήτησε να εξεταστεί η λειτουργία του ΟΑΚ. «Δεν μπορεί μια ανώνυμη εταιρεία να κάνει περιφερειακό σχεδιασμό», όπως είπε, και ζήτησε να κληθούν σε ενημέρωση οι αρμόδιοι «να μας πουν πού υπάρχουν μελέτες και πού όχι», ανέφερε.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Οι απαντήσεις

«Εμείς βάζουμε έργα στο Παρατηρητήριο, οι φορείς δε βάζουν», απάντησε ο περιφερειάρχης Κρήτης στον Αντώνη Ανηψητάκη, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Φιλιππή τόνισε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η άποψη ότι ο ΟΑΚ πρέπει να ενημερώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη, ο κ. Αρναουτάκης εξήγησε ότι αναμένεται να δώσει χρονοδιαγράμματα, ενώ ανέφερε: «Δεν μπορεί να μη φταίει κανείς για τις καθυστερήσεις στις μελέτες. Κάποιος φταίει. Τα χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι μελέτες».

«Ο περιφερειάρχης καλύπτει το κενό της Πολιτείας. Από τις μελέτες έως τώρα βλέπουμε καθυστερήσεις, ενώ ο ΟΑΚ δεν έχει στελέχη για να τις υλοποιήσει», σημείωσε ο κ. Καλογερής, ο οποίος επισήμανε ότι, «αν δεν έρθουν στελέχη από την Εγνατία, μελέτη και έργο δε βλέπουμε».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο περιφερειακός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής αποσύρθηκε από το Συμβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους φυλακισμένους βουλευτές που δε θα ψηφίσουν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με τράπεζα

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα των τελευταίων δεκαετιών για την Κρήτη, την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), και μάλιστα χωρίς την επιβολή διοδίων, εξέλιξη που δικαιώνει την πάγια θέση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Χθες, σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΤΕπ, που βρίσκονται στο νησί μας, και του αντιπροέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συζήτησε για τη χρηματοδότηση-κατασκευή όλων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στην Κρήτη και συγκεκριμένα του ΒΟΑΚ.

«Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ΕΤΕπ, για την κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών έργων, ο προϋπολογισμός των οποίων δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και τους πολίτες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συζήτησε εκτενώς τα θέματα αυτά με τους Κώστα Συναδινό, επικεφαλής χορηγήσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, Μάνο Μαρουλάκη, στέλεχος ΕΤΕπ, Βασίλη Κωστόπουλο στέλεχος ΕΤΕπ, Νίκο Μυρτάκη, αντιπρόεδρο Παγκρήτιας Τράπεζας, και Βαγγέλη Πτερούδη, διευθυντή Εργασίας Παγκρήτιας Τράπεζας.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε ότι δικαιώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς αποδεικνύεται και επίσημα πλέον ότι ο ΒΟΑΚ μπορεί να χρηματοδοτηθεί, να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει χωρίς τη δημιουργία διοδίων, που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους Κρητικούς.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε: «Ο ΒΟΑΚ είναι στην πρόταση της ΕΤΕπ για την επόμενη τριετία, και με τη βοήθεια της τράπεζας, την πολιτική βούληση, όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού μπορούν να υλοποιηθούν με τη διεκδίκηση τη δική μας προς την κεντρική εξουσία. Και επαναλαμβάνω ότι για την κατασκευή του ΒΟΑΚ δεν απαιτούνται διόδια».

Από την πλευρά του, ο κρητικής καταγωγής Μάνος Μαρουλάκης, εκπρόσωπος της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, δήλωσε: «Συζητήσαμε τις αναπτυξιακές δράσεις που σχεδιάζει ο κ. Αρναουτάκης με έμφαση στο ΒΟΑΚ. Οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες για την υλοποίηση του έργου. Το μοντέλο χρηματοδότησης θα βασιστεί όχι με πληρωμές διοδίων, αλλά ουσιαστικά με πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που υλοποιείται στην Ευρώπη και με τη μέθοδο αυτή σε επίπεδο Ελλάδας χρηματοδοτήσαμε στις αρχές του έτους 24 σχολεία στην Αττική. Συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο συμβάλλεται με τον παραχωρησιούχο, συμφωνούν ένα μέγιστο τίμημα πληρωμής ανά έτος από την αρχή λειτουργίας του έργου, όχι κατά την κατασκευαστική περίοδο, και ταυτόχρονα συμφωνούν με τον ιδιώτη επενδυτή πώς αυτό το έργο θα λειτουργεί και πώς θα συντηρείται».

Ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης υπογράμμισε ότι «η ΕΤΕπ είναι η μοναδική τράπεζα στον κόσμο που όλα τα χρόνια της κρίσης συνεχίζει να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα υλοποιούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα 50 εκατ. ευρώ, που αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν νέο προσωπικό. Ήδη έχουν εκταμιευθεί 15 εκατ. ευρώ, έχουν δεσμευτεί πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, και σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το οποίο ελπίζουμε να ανανεωθεί.

Αυτή η χρηματοδότηση, που μέχρι σήμερα για την Παγκρήτια ξεπερνά τα 175 εκατ. ευρώ, έχει διοχετευτεί αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σίγουρα δίνουν ανάπτυξη στον τόπο».

Το σημερινό πρόγραμμα: Τετ-α-τετ με επιχειρήσεις

Το κλιμάκιο από τρία υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο, και θα παραμείνει στο Ηράκλειο έως και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας με τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να παρουσιαστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕπ, στην οποία θα συμμετέχουν συγκεκριμένα εταιρείες από τους τομείς των τροφίμων, του τουρισμού και της ενέργειας. Αντικείμενο της συζήτησης οι ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων σε επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και σε κεφάλαια κίνησης, όπως και η δυνατότητα άντλησής τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω της στενής συνεργασίας που διατηρεί με την Παγκρήτια Τράπεζα.

«Υλοποιούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα 50 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν νέο προσωπικό. Ήδη έχουν εκταμιευτεί 15 εκατομμύρια και έχουν δεσμευτεί άνω των 20 εκατομμυρίων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης, δίνοντας έτσι μια πρώτη γεύση για τη σημαντική στήριξη που θα λάβουν οι τοπικές επιχειρήσεις από τη συνεργασία των δύο τραπεζών.

Χριστόφορος Παπαδάκης - Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια