default-image

Θετικό πρόσημο και το Σεπτέμβριο στον τουρισμό

Κρήτη
Θετικό πρόσημο και το Σεπτέμβριο στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο με ικανοποιητικό ρυθμό +9% πανελλαδικά η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2013. Σε επίπεδο Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, το μήνα που μας πέρασε στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου αφίχθησαν συνολικά 423.374 χιλιάδες τουρίστες και στο αεροδρόμιο "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων 159.232, αυξάνοντας έτσι την επισκεψιμότητα, που τη φετινή τουριστική σεζόν ήταν εξαιρετικά μεγάλη στο νησί μας.

Την ίδια στιγμή, από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο του 2014 αφίχθησαν συνολικά και στα δύο αεροδρόμια του νησιού 3.273.104 επισκέπτες, έναντι 3.076.115 που είχαν αφιχθεί το 2013, καταγράφοντας αύξηση φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 6,4%. Ειδικότερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου όλο το χρόνο μέχρι και το Σεπτέμβριο κατέφτασαν 2.398.131 ταξιδιώτες και στο αεροδρόμιο των Χανίων 874.973. Πέρυσι τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 2.298.669 στο "Νίκος Καζαντζάκης" και 777.446 στο "Ι. Δασκαλογιάννης".

Ωστόσο, καλύτερος μήνας από άποψη αφίξεων αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ο Αύγουστος, όπου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αποβιβάστηκαν 562.137 επισκέπτες και 180.245 στα Χανιά, ενώ πέρυσι τα νούμερα αυτά ήταν 527.937 στο "Ν. Καζαντζάκης" και 161.964 στο "Ι. Δασκαλογιάννης".

Οι αφίξεις σε Ηράκλειο και Χανιά

Τα θετικά αυτά στοιχεία αφορούν αφίξεις επιβατών, Ελλήνων και αλλοδαπών, και προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), φέρνοντας στη δημοσιότητα ταυτόχρονα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2014, καθώς και σειρά στατιστικών στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό και τις ανταγωνίστριες χώρες, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του.  

Σε επίπεδο εννιαμήνου, η αύξηση πανελλαδικά, όπως αναφέρεται, αγγίζει το +14,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος ρεκόρ των 19,5 εκατ. αεροπορικών αφίξεων έως το τέλος του έτους (21,5 εκατ. με την προσθήκη της κρουαζιέρας).

Πόσοι ήρθαν στην Κρήτη

Διαφορά 2014/2013

Ανησυχία για το 2015: Η εκλογολογία "διώχνει" τους τουρίστες

Ωστόσο, παρά τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία, σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει ο ΣΕΤΕ, μια ανησυχητική τάση αναμονής, η οποία αποδίδεται στη διαρκή εκλογολογία, στην κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης και στη γεωπολιτική αστάθεια της ευρύτερης περιοχής.

Αν και προς το παρόν φαίνεται ότι κινούνται θετικά τόσο οι προκρατήσεις (πλην Ρωσίας), όσο και ο προγραμματισμός των αεροπορικών πτήσεων για το 2015, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι, εάν οι παραπάνω παράγοντες ενισχυθούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά όχι μόνο οι επενδύσεις, αλλά και οι κρατήσεις για το 2015.

Αναζητούν τρόπους για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Με κοινές θέσεις συστρατεύονται Περιφέρεια Κρήτης και τοπικοί φορείς για την προσέλκυση του ποιοτικού τουρισμού, μέσα από οργανωμένη-στοχευμένη διαφημιστική προβολή με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη. Για την επίτευξη του στόχου πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Περιφέρεια, ως συνέχεια των άλλων συναντήσεων με τους φορείς τουρισμού και Αυτοδιοίκησης σε Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, που οργάνωσε ο τομέας τουρισμού της Περιφέρειας, παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη, του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Νίκου Ραπτάκη και στελεχών της αναδόχου εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ το έργο της προβολής και διαφήμισης της Περιφέρειας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Περιφέρεια, όπως αναφέρθηκε, συστρατεύεται με τους φορείς με κοινές θέσεις μέσα από το διάλογο για την επίτευξη του κοινού στόχου. «Είναι σημαντικό γιατί πλέον πάμε σε στοχευμένες δράσεις προβολής, οι οποίες έχουν σκοπό να αναδείξουν τους θεματικούς άξονες του τουρισμού, άρα, επιπλέον του κλασικού ήλιος και θάλασσα, να αναδειχθούν τα άλλα πλεονεκτήματα του νησιού μας και με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουμε τουρίστες-επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν και πέραν της υψηλής περιόδου, τότε που τους έχουμε ανάγκη και μάλιστα που θα είναι και υψηλότερου ποιοτικού επιπέδου», δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που είναι και το βασικό μας στοίχημα», ενώ διευκρίνισε ότι οι προτάσεις θα είναι συγκεκριμένες δραστηριότητες, τις οποίες θα προτείνει κάθε φορέας, είτε αυτοδιοικητικός είτε επαγγελματικός, και θα μπορούν να στηριχτούν από τους συγκεκριμένους φορείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και όχι μόνο.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News