Κρήτη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση του άστεγου βρέφους

Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρη την Κρήτη με τη μητέρα η οποία περιπλανιόταν με το 8 μηνών βρέφος της ζώντας στα παγκάκια, καθώς υπήρξε εξέλιξη που δίνει νέα διάσταση στο οικογενειακό δράμα. Αμέσως μετά το ρεπορτάζ του ομίλου της "ΚΡΗΤΗ TV" την προηγούμενη εβδομάδα, ακαριαία ήταν η αντίδραση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ηρακλείου, που ζήτησε την ανάθεση της φροντίδας στο Κέντρο Βρεφών "Μητέρα" στην Αθήνα.

Το έγγραφο της εισαγγελέως έχει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2014, δηλαδή ήδη την πρώτη εργάσιμη μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, γεγονός που υποδηλώνει την άμεση παρέμβαση. Με την εισαγγελική παραγγελία της κ. Μαρίας Πολιτάκη, που κοινοποιείται στο Κέντρο Βρεφών "Μητέρα", την ομάδα "Αλληλεγγύης" (όπου βρήκε προσωρινό καταφύγιο η μητέρα) αλλά και στην ίδια τη Φιλία-Αικατερίνη Ρολάκη, ζητείται η προσωρινή ανάθεση της φροντίδας του μωρού από το Κέντρο Βρεφών. Μάλιστα, η απόφαση έχει ισχύ μέχρι την έκδοση απόφασης αρμόδιου δικαστηρίου. 

Οι λόγοι όμως που αναφέρονται στην εισαγγελική παραγγελία καταδεικνύουν και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, οι λόγοι για τους οποίους ελήφθη η απόφαση είναι:

«Επειδή, παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών, οι συνθήκες διαβίωσης δεν έχουν αλλάξει καθόλου, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια καλυτέρευσης του χώρου, πράγμα το οποίο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το ανήλικο.

Επειδή επισημάνθηκε η ύπαρξη κινδύνου σωματικής κακοποίησης του ανήλικου βρέφους... διατάσσουμε την προσωρινή ανάθεση της πραγματικής φροντίδας για το αβάπτιστο άρρεν βρέφος της Αικατερίνης Ρολάκη που γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2014 στο Κέντρο Βρεφών "Μητέρα"».

Η διάσταση δε που συγκλονίζει είναι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ότι το βρέφος κινδυνεύει από συγγενικό του πρόσωπο. Στο έγγραφο μάλιστα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του προσώπου που βρίσκεται πίσω από τις πράξεις, ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτεται.

«Θα κινηθούμε νομικά κατά της εισαγγελικής παραγγελίας»

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόεδρο της ομάδας "Αλληλεγγύης" στα γραφεία της οποίας παραμένει πλέον η μητέρα, θα κινηθούν νομικά κατά της εισαγγελικής παραγγελίας. Όπως υποστήριξε, μόνο με πραγματογνωμοσύνη μπορεί η εισαγγελέας να αποδείξει τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε το μωρό. Με τη βοήθεια δικηγόρου δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν κατά της απόφασης, παρά το ξεκάθαρο αίτημα της εισαγγελέως.

Με τη γέννησή του... άστεγο

H υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς στα παγκάκια, είτε πίσω από τον Άγιο Μηνά είτε πίσω από τον Άγιο Τίτο, ζούσε τους τελευταίους πέντε μήνες η τριμελής οικογένεια - παππούς, κόρη και ένα οκτάμηνο βρέφος.

«Όταν είδαμε το μωρό συγκλονιστήκαμε. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη. Δε μας ένοιαζε κι ούτε ρωτήσαμε πώς οι άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο. Έπρεπε να τους προστατέψουμε. Τους πήραμε στα γραφεία της "Αλληλεγγύης" Αγίας Αικατερίνης και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε», είχε αναφέρει τότε ο κ. Χατζηδάκης.

Πολίτες κάθε ηλικίας από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκαν και έσπευσαν να βοηθήσουν προσφέροντας πάνες, τρόφιμα και ό,τι άλλο μπορούσαν για να λάβει τέλος το μαρτύριο της οικογένειας.

Εντελώς διαφορετική ήταν όμως η διάσταση που έδωσε η ίδια η εισαγγελέας, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το μικρό αγοράκι βρίσκεται σε κίνδυνο. Ελπίδα όλων  το βρέφος, που από τη γέννησή του ήδη έμελλε να είναι άστεγο και να βιώσει το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, κάτι που συγκίνησε όλη την Κρήτη, να έχει το καλύτερο δυνατό μέλλον.

Ακολουθούν τα έγγραφα της εισαγγελικής παραγγελίας:

Σχόλια