default-image

Εκατομμύρια κόσμου ήρθαν χωρίς να φέρουν την "άνοιξη"(video)

Κρήτη
Εκατομμύρια κόσμου ήρθαν χωρίς να φέρουν την "άνοιξη"(video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν προλαβαίναμε να μετρήσουμε τους τουρίστες που επέλεξαν τη χώρα μας φέτος για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αφού πανελλαδικά ξεπέρασαν τα 19 εκατομμύρια, φέρνοντας 100% πληρότητα στα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία. Ωστόσο τουρίστες μπορεί να ήρθαν, δεν έφεραν όμως τα ικανοποιητικά οικονομικά νούμερα που αναμενόταν, με αποτελέσματα το "ταμείο" να είναι λιγότερο... συν απ' ό,τι θα περίμενε κανείς.

Τη μείωση των αναμενόμενων εσόδων μαρτυρούν οι αριθμοί, καθώς, παρά το ότι οι τουρίστες που ήρθαν στην Κρήτη φέτος ήταν περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, το άθροισμα στο ταμείο δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς, με τα φαινόμενα τελικά να απατούν...

Γεγονός που φαίνεται να οφείλεται στο ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει μεγάλο κενό, δεδομένου ότι κάθε χρόνο «άφηναν» πολλά χρήματα στο ελληνικό πορτοφόλι, με τις αφίξεις τους να μειώνονται κατά πολύ φέτος, λόγω της κρίσης και με τους παράγοντες του τουρισμού να επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι για την προσεχή σεζόν χρειάζεται αναδιοργάνωση.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ο απολογισμός

Στο τέλος της τουριστικής σεζόν, τις απόψεις και εκτιμήσεις του παρουσίασε ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Καράτζης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα νούμερα δείχνουν μεγάλη αύξηση στις αφίξεις. Τα έσοδα όμως που προήλθαν από τον τουρισμό δεν αυξήθηκαν με ανάλογο ρυθμό, ενώ υπάρχουν απώλειες και την αγορά της Ρωσίας.

«Οι τουρίστες που έρχονται είναι πάρα πολύ φτωχοί. Ο τουρισμός έχει κατέβει κάτω από το μέσο και η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει τους λουξ πελάτες που ξέραμε μια φορά. Αυτοί χάθηκαν πια. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε ένα τουλάχιστον μεσαίο οικονομικά επίπεδο επισκεπτών. Που όμως δυστυχώς δεν το κρατάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράτζης σχολιάζοντας την πορεία του τουρισμού τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά.

«Όταν τραβήξουμε τη γραμμή για να κάνουμε το άθροισμα στο ταμείο, θα διαπιστώσουμε ότι βρισκόμαστε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου Μανόλης Βαρκαράκης, επιβεβαιώνοντας και εκείνος από την πλευρά του το αρνητικό πρόσημο στα ταμεία.

Ρωσικά "κανόνια"

Τα "κανόνια" στη ρωσική αγορά, που διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως μαρτυρούν παράγοντες του τουρισμού, έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο, όπως λένε, ήρθε για να μείνει, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελούσε ένα δυνατό παίχτη στη σκακιέρα του τουρισμού στην Ελλάδα. «Τον Αύγουστο είχαμε μια μείωση της επισκεψιμότητας των Ρώσων της τάξης του 24%, η οποία το Σεπτέμβριο άγγιξε το 34%. Φέτος τοπικά από πλευράς αφίξεων πήγαμε πάρα πολύ καλά, καθώς είχαμε μια αύξηση 10% σε κόσμο σε σχέση με πέρυσι. Όμως στις εισπράξεις το ποσοστό αύξησης είναι πολύ μικρό και τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν στο τέλος της σεζόν, κάτι που οφείλεται στο ότι τα ρωσικά γραφεία που έβαλαν λουκέτο κλόνισαν τις εισπράξεις», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. «Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που ήρθε, όπως όλα δείχνουν, για να μείνει. Τα τουριστικά γραφεία της Ρωσίας έχουν λιγοστέψει, καθώς συνολικά 13 έχουν πέσει έξω το τελευταίο διάστημα και περιμένουμε να ακούσουμε στο άμεσο μέλλον ένα-δυο κανόνια ακόμα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η ρωσική αγορά, ο κ. Βαρκαράκης.

Ο αερολιμένας

Την ίδια ώρα όμως στο στόχαστρο μπαίνει και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, καθώς, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, αποτελεί ένα σημαντικό μείον για την τουριστική ανάπτυξη, ενώ το αεροδρόμιο του Καστελίου παραμένει ένα θέμα που «καίει». «Το υπάρχον αεροδρόμιο είναι μια καταστροφή. Μιλούν τόσο καιρό για το αεροδρόμιο Καστελίου, το οποίο είναι ένα άπιαστο όνειρο. Δεν το θέλουν οι τουριστικοί πράκτορες, γιατί οι πτήσεις θα είναι πολύ ακριβές. Ωστόσο, υπάρχουν χώροι όπως η ΜΟΜΑ και η Αεροπορία, που αν αξιοποιηθούν θα γίνει ένα φανταστικό αεροδρόμιο», είπε ο κ. Καράτζης, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε όλοι μαζί να διορθώσουμε την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό. «Ενώ ξέρουμε ότι στην Κρήτη ο καιρός παραμένει καλός μέχρι και το τέλος της σεζόν, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να κλείσουμε τα ξενοδοχεία μας νωρίς-νωρίς λόγω έλλειψης αεροπλάνων», τόνισε ο κ. Βαρκαράκης. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, για το Λασίθι, ούτε η πολυαναμενόμενη επιμήκυνση λειτούργησε, με τη σεζόν - χρόνια πριν - να είναι μεγαλύτερη... ακόμα μία απόδειξη ότι τα μαντάτα δεν είναι καλά για την Κρήτη».

Η Πολιτεία

Ήδη τον Απρίλιο τον έχουμε χάσει στο 60% και από την άλλη και ο Οκτώβριος έχει αρχίσει να κάνει μεγάλη κοιλιά. Πρέπει όμως και η Πολιτεία από τη μεριά της να πράξει τα δέοντα ώστε να μη φορολογούμαστε για κέρδη που δεν είχαμε ποτέ», τόνισε ο κ. Βαρκαράκης αναφορικά με την τουριστική κίνηση, όπως αυτή κυμάνθηκε στο Λασίθι, αλλά και τα όσα το ίδιο το κράτος οφείλει να πράξει αν θέλει να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Τέλος, το βραχιολάκι, το γνωστό all inclusive, παραμένει ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας για το πορτοφόλι του τουρισμού, όπως λένε σταθερά οι μικρομεσαίοι της τουριστικής αγοράς. Πάντως, οι περισσότεροι περίμεναν να είναι χειρότερα τα πράγματα φέτος, ενώ επισημαίνουν ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση για να είναι έτοιμοι για τη σεζόν που έρχεται.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News