default-image

"Κονταροχτυπιούνται" οι κολοσσοί - Προστέθηκε η ExxonMobil

Κρήτη
"Κονταροχτυπιούνται" οι κολοσσοί - Προστέθηκε η ExxonMobil

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον και "κονταροχτυπιούνται" κολοσσοί για το θησαυρό της Κρήτης. Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, ένας οικονομικός γίγαντας τα μεγέθη του οποίου προκαλούν δέος, βάζει στο στόχαστρό του τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κρήτης. Ο λόγος για την αμερικανική ExxonMobil, που όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Κεφάλαιο" είναι η τρίτη εταιρεία που αγόρασε το σεισμικό πακέτο των δεδομένων της PGS, αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχουν προηγηθεί η γαλλική Total αλλά και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, οι οποίοι είχαν προαγοράσει τα πακέτα ήδη από πέρυσι. Όμως η απόκτηση των πακέτων από το παγκόσμιο νούμερο ένα του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου διαφέρει καθώς έγινε μετά τη δημοσιοποίηση μεμονωμένων στοιχείων από τις μελέτες που διενέργησε η νορβηγική εταιρεία PGS. Δηλαδή οι ειδικοί γεωλόγοι και γεωφυσικοί της Exxon, αφού αξιολόγησαν τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν στα πετρελαϊκά συνέδρια που έγιναν τους προηγούμενους μήνες στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Χιούστον, αποφάσισαν να δώσουν το "πράσινο φως" και να αγοραστεί το συνολικό πακέτο των ερευνών.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά των δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση για να συμμετάσχει μια εταιρεία στον ελληνικό γύρο παραχωρήσεων που αναμένεται να ξεκινήσει και τυπικά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη προϊδεάσει για τη σημασία αλλά και τις υψηλές προσδοκίες ενόψει του νέου γύρου παραχωρήσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τουλάχιστον 3 μεγάλες εταιρείες πετρελαίου (oilmajors) ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Η ExxonMobil εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν συμμετείχαν εκπρόσωποί της στο συνέδριο EuropeanOil&Gas ενώ στη συνέχεια στελέχη της παρέστησαν στην επίσημη παρουσίαση που έγινε την άνοιξη στο Λονδίνο. Στο τελευταίο συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα, η αμερικανική εταιρεία εκπροσωπήθηκε από το διευθυντή του τμήματος ανάλυσης υδρογονανθράκων και τον εμπορικό διευθυντή από τα γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο. Υπογραμμίζεται ότι η ExxonMobil αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία στον τομέα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Στο θησαυρό της Κρήτης έχει αναφερθεί αρκετές φορές ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.

Ο ελληνικός γύρος παραχωρήσεων ξεκινά επίσημα εντός του επόμενου 10ημέρου, με τη δημοσίευση της προκήρυξης στην εφημερίδα της Ε.Ε. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν χρονικό περιθώριο 6 μηνών για να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να καταθέσουν προσφορές, μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο για την αξιολόγηση και ένα ακόμη τρίμηνο για τις διαπραγματεύσεις υπογραφής των συμβάσεων, που αναμένονται εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο του 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News