Κρήτη

Στον "αέρα" 36 συμβασιούχοι - "Καυτό' Δημοτικό Συμβούλιο

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, αφού από πλευράς αντιπολίτευσης αναμένεται να τεθεί επιτακτικά προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, ένα μείζον θέμα, με πολύπλευρες πολιτικές-κοινωνικές προεκτάσεις. Πρόκειται για την υπόθεση των 36 συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι, μετά από ένα γαϊτανάκι αντίθετων διοικητικών αποφάσεων, βρίσκονται στον αέρα. Την ίδια στιγμή, στη «σέντρα» έχουν βγει η πρώην πρόεδρος Ελένη Κόκκορη και τα μέλη της πρώην διοίκησης του αρμόδιου δημοτικού οργανισμού Ηρακλείου, τα οποία και καλούνται για εισαγγελική ανάκριση το Νοέμβριο επειδή επέλεξαν, πολιτικά, να λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων και ενάντια στις μνημονιακές υποχρεώσεις!

Μάλιστα, από την πλευρά της η Ελένη Κόκκορη πνέει μένεα κατά της νέας δημοτικής Αρχής, στην οποία, πέρα από το γεγονός ότι τάσσεται δικαστικά ενάντια στους συμβασιούχους εργαζομένους, η ίδια χρεώνει εν κρύπτω μεθόδευση της νομικής δίωξης εις βάρος της πρώην διοίκησης του Δημοτικού Οργανισμού!

Αν μη τι άλλο, με βάση όλα τα παραπάνω, είναι φανερό πως μιλάμε για την πρώτη μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στο Δήμο Ηρακλείου κατά τη δεύτερη αυτή καλλικρατική θητεία και για την πρώτη μεγάλη πολιτική πρόκληση για τη νέα δημοτική Αρχή. Πρόκληση να αφήσει την ψυχρή, τεχνοκρατική αντιμετώπιση του θέματος και να βάλει, κατά το κοινώς λεγόμενο, μπέτη για τους εργαζόμενους...

Ήδη η Λαϊκή Συσπείρωση, με ανακοίνωσή της έχει θέσει προ των ευθυνών της τη δημοτική Αρχή, καλώντας τη να συζητήσει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσει πολιτικά πια για το ζήτημα, αντί να μείνει σε μια διοικητική απόφαση που έχει παρθεί σε επίπεδο δημοτικού οργανισμού. Απόφαση, η οποία όμως εγείρει σοβαρά πολιτικά ερωτήματα για τη νέα δημοτική Αρχή, η οποία εμφανίζει, αν μη τι άλλο, μια διγλωσσία! Κι αυτό γιατί, κόντρα στις δικές της καθησυχαστικές εξαγγελίες προς τους υπαλλήλους του Δήμου, ουσιαστικά εμφανίζεται να «αδειάζει» από τη μια τους εργαζόμενους αλλά και από την άλλη τον εαυτό της, επιλέγοντας τη συμμόρφωση προς τη μνημονιακή νομιμότητα αντί για τη συμπαράσταση - όπως έχει υποσχεθεί - στους εργαζόμενους. Ουσιαστικά έχουμε επανάληψη του ίδιου σκηνικού, με διαφορετική, ωστόσο, στάση. Η νέα δημοτική Αρχή βρίσκεται προ του ίδιου δύσκολου διλήμματος το οποίο είχε αντιμετωπίσει η πρώην δημοτική Αρχή. Η πρώην δημοτική Αρχή είχε επιλέξει τότε με καθαρά πολιτικά-κοινωνικά, αντί για νομικά κριτήρια. Αποφάσισε να μην καταθέσει έφεση κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης υπέρ των εργαζομένων, με κίνδυνο βεβαίως την άσκηση διώξεων για παράβαση καθήκοντος, κάτι που έχει ήδη συμβεί, μέσα από ένα πλούσιο μάλιστα παρασκήνιο! Η νέα δημοτική Αρχή φαίνεται, τουλάχιστον με βάση τις προ ημερών απόφαση του ΔΟΠΦΜΑΕΗ, ότι επιλέγει το αντίθετο. Τη συμμόρφωση προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις, αντί για μια πολιτική στάση... στήριξης προς τους συμβασιούχους. Και στήριξης, σε τελική ανάλυση, θα πει κανείς, των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών, που θα θιγούν από τη δρομολογούμενη πια απόλυση των συμβασιούχων στους παιδικούς.

Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν είναι απλή... Τόσο λόγω των πιέσεων από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης - διότι, πέρα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, και η παράταξη Κουράκη και η παράταξη Λυγερού θέτουν ως αιτία πολεμικής αντιπαράθεσης την απόλυση εργαζομένων - όσο όμως λόγω και της πολιτικής-επικοινωνιακής αντανάκλασης μιας τέτοιας επιλογής για την ίδια δημοτική Αρχή. Επιλογή που επικοινωνιακά εμφανίζει τη διοίκηση του Δήμου κόντρα στους εργαζόμενους, αλλά και κόντρα σε γονείς, δεδομένων των επιπτώσεων που θα έχει η απώλεια των εργαζομένων στη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Το χρονικό

Πώς όμως έχει η υπόθεση αναλυτικά... Οι 36 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου είχαν προσφύγει δικαστικά με στόχο να διασφαλίσουν την παραμονή τους στις εργασιακές θέσεις που, όπως είναι γνωστό, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άποψη που εξέφραζε σταθερά τα προηγούμενα χρόνια και η αρμόδια από το Δήμο, δηλαδή η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Ελένη Κόκορη.

Τον Ιούνιο που πέρασε βγήκε η πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση, η οποία και τη δικαίωσε, αφού αξιολόγησε ότι χωρίς την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους αποσταθεροποιείται η λειτουργία των παιδικών σταθμών, καθώς θα κλείσουν τμήματα, αν όχι συγκεκριμένοι παιδικοί σταθμοί. Μάλιστα το δικαστήριο αποφάσισε όχι μόνο την παραμονή των εργαζομένων στη θέση τους αλλά και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Τότε, λοιπόν, το γάντι έπεσε στην πλευρά της τότε δημοτικής Αρχής για το τι θα πράξει. Η νομική υπηρεσία του Δήμου γνωμάτευσε προς τη δημοτική Αρχή την κατάθεση έφεσης κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης δικαίωσης των εργαζομένων. Διευκρίνιζε τότε πως, από νομικής πλευράς, ο Δήμος Ηρακλείου, βάσει του νόμου, είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε προσφυγή διότι σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση των παιδικών σταθμών θα κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Τότε η κ. Κόκκορη συγκάλεσε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΟΠΦΑΜΕΗ προκειμένου να μπουν επί τάπητος τα δεδομένα και να αποφασιστεί τι θα γίνει. Παρά την απειλή των διώξεων, με ψήφους 6 υπέρ και 1 λευκό (αυτό του κ. Βουρεξάκη) αποφασίστηκε να μην υποβληθεί έφεση κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης.

Απόφαση, βεβαίως, που λήφθηκε με καθαρά πολιτική-κοινωνική χροιά. Υπό το σκεπτικό πως, υποβάλλοντας έφεση, ο Δήμος θα κινούνταν ενάντια σε εργαζομένους. Και μάλιστα εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες, πραγματικές ανάγκες και δίχως τους οποίους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στις δομές των παιδικών σταθμών.

Η τότε απόφαση στάλθηκε, όπως όλες οι αποφάσεις των δήμων άλλωστε, προς επικύρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Για να επιστραφεί μερικές μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου, στο Δήμο από το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρη Ροκαδάκη ως άκυρη!..

Η οργή της Ελένης Κόκκορη

Εντωμεταξύ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι εξελίξεις για το θέμα έτρεχαν... Από τις 2 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη εις βάρος της κ. Κόκκορη και του υπόλοιπου Δ.Σ. του ΔΟΠΦΑΜΕΗ, με τους κατηγορούμενους, μάλιστα, να καλούνται να περάσουν στις 5 Νοεμβρίου από ανάκριση.

Με το που ενημερώθηκε για την εις βάρος της εισαγγελική δίωξη η κ. Κόκκορη αποφάσισε να ψάξει το τι ακριβώς είχε συμβεί και πώς προήλθε η δίωξη, προ μάλιστα της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ανασκαλεύοντας και ψάχνοντας, λοιπόν, τι είχε γίνει, η ίδια διαπίστωσε και υποστηρίζει από την πλευρά της πως η δίωξη ασκήθηκε μετά από πληροφοριακό υλικό που δόθηκε στην Εισαγγελία από πλευράς της νέας δημοτικής Αρχής που είχε, εντωμεταξύ, αναλάβει καθήκοντα! Κοινώς δηλαδή, «καρφώθηκε» ότι έπρεπε ως διοίκηση να είχε υποβάλει έφεση κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τους εργαζόμενους αλλά δεν το έπραξε...

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει οργή στην κ. Κόκκορη αλλά και στις τάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, στα χαρακώματα ενάντια στη δημοτική Αρχή βγήκε η Λαϊκή Συσπείρωση, με φόντο την ανατροπή που υπήρξε προ ημερών. Όταν και το νέο 15μελές πια Δ.Σ. του αρμόδιου Δημοτικού Οργανισμού, μετά από το ακυρωτικό έγγραφο που κατέφθασε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αποφάσισε πλήρη αλλαγή ρότας. Δηλαδή, να εφεσιβάλει ο Δήμος την απόφαση υπέρ των συμβασιούχων... Η απόφαση λήφθηκε με 11 ψήφους υπέρ, 2 κατά (από την Ελένη Κόκκορη εκ μέρους της παράταξης Κουράκη και την Καλλιόπη Συντυχάκη εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης), και 2 λευκά (από τον αντιδήμαρχο Κώστα Βαρδαβά και τον εκπρόσωπο των Ενεργών Πολιτών Άρη Αθανασάκη).

Μετά από όλα αυτά είναι σίγουρο πως στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική Αρχή θα στριμωχτεί, καλούμενη πια να πάρει μια καθαρή πολιτική απόφαση... Αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξη και αρωγή τους προς τους εργαζόμενους!..

Γιώργος Σαχίνης - Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια