default-image

196 υγρότοποι αποτελούν"παράδεισο" των πτηνών

Κρήτη
196 υγρότοποι αποτελούν"παράδεισο" των πτηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το…ταξίδι τους προς την Αφρική έχουν ήδη ξεκινήσει εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά τα οποία βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο για τροφή και ξεκούραση σε υγροτόπους, φυσικούς ή τεχνητούς, όπως στο Φράγμα του Αποσελέμη στον οικισμό Σφεντύλι, όπου καταγράφεται μεγάλη προσέλευση πουλιών ενώ αρκετά κάνουν φωλιές.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση στο Φράγμα Αποσελέμη, όπου περιελάμβανε την παρατήρηση πουλιών του υγροτόπου, περιβαλλοντικό εργαστήρι, δρώμενα για τα παιδιά και άλλες δραστηριότητες.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά.

196 υγρότοποι

Σε επίπεδο Κρήτης, απογράφηκαν 196 υγρότοποι, εκ των οποίων οι 108 είναι φυσικοί και όπως διαπιστώθηκε από τους ειδικούς, μόνο σε 39 υγρότοπους το φυσικό περιβάλλον διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Πάντως,  η πλειονότητα των φυσικών υγρότοπων υποβαθμίζεται συστηματικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.Tην εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, το Δίκτυο Υγροτόπων Κρήτης και Λέσβου του WWF Ελλάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News