Κρήτη

Γιορτή παρατήρησης πουλιών στο φράγμα Αποσελέμη

Γιορτή παρατήρησης πουλιών θα γίνει στο Σφεντύλι, στο φράγμα Αποσελέμη, την ερχόμενη Κυριακή 5 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών του υγροτόπου, περιβαλλοντικό εργαστήρι, δρώμενα για τα παιδιά, κέρασμα και ενημέρωση για τη μετανάστευση των πουλιών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση, καθώς και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι τους προς Νότο, σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη. Ωστόσο, όσοι πάνε την Κυριακή στο Σφενδύλι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι: Εάν προσπαθήσουν να δουν τα πουλιά "διά γυμνού οφθαλμού", το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τα διώξουν μακριά ή να τα ενοχλήσουν σοβαρά. Έτσι, είναι καλύτερα για όλους η παρατήρηση να γίνεται από κάποια απόσταση.

Στην εκδήλωση θα υπάρχουν διαθέσιμα μερικά ζευγάρια κιάλια και τηλεσκόπια. Τα πιο κατάλληλα κιάλια μεγεθύνουν την εικόνα από 7 έως 10 φορές. Τα τηλεσκόπια που μεγεθύνουν την εικόνα από 20 έως 60 φορές χρησιμοποιούνται όταν τα πουλιά βρίσκονται αρκετά μακριά.

Όσοι θέλουν να τραβήξουν φωτογραφίες χρειάζονται κάμερα με τηλεφακό μεγαλύτερο των 200 mm και τρίποδο. Καταλληλότερα είναι τα μαλακά ρούχα, με ήπιους χρωματισμούς και παπούτσια περιπάτου.

Για να φτάσει κάποιος στο Σφεντύλι πρέπει να πάρει το δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου από τη διασταύρωση Χερσονήσου της εθνικής οδού. Στην είσοδο του χωριού Αβδού στρίβει αριστερά για τον οικισμό του Σφεντυλίου.

Όλα τα παραπάνω γίνονται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης πανευρωπαϊκής εκδήλωσης του BirdLife International, που στην Ελλάδα συντονίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Την εκδήλωση της Κυριακής συνδιοργανώνουν η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, το Δίκτυο Υγροτόπων Κρήτης & Λέσβου του WWF Ελλάς, το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, «η απόλαυση αυξάνεται με λίγη γνώση. Αν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί συστηματικά με την παρατήρηση πουλιών, είναι σημαντικό να αποκτήσει ένα καλό βιβλίο-οδηγό πεδίου για την αναγνώριση των ειδών που ζουν σε μια γεωγραφική ενότητα, όπως η Ευρώπη».

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας http://www.ornithologiki.gr. Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu.

Σχόλια