default-image

Δε φτάνουν τα χρήματα για τους νέους αγρότες!

Κρήτη
Δε φτάνουν τα χρήματα για τους νέους αγρότες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύμα της οικονομικής κρίσης και η ύπαιθρος της Κρήτης, η οποία κυριολεκτικά στενάζει, με τους μεγαλύτερους να ασφυκτιούν και τους νεότερους να μη βρίσκουν διέξοδο και να αναζητούν λύσεις. Όπως ισχυρίζονται αγροτοσυνδικαλιστές αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες, τα χρήματα που ανακοινώθηκαν οτι θα δοθούν για ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, είναι ναι μεν ένα σεβαστό ποσό, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτών.

Στενάζει η ύπαιθρος της Κρήτης, η οποία έχει πέσει θύμα των καιρών. Οι δυσκολίες πολλές, κυρίως οικονομικές, με τους μεγαλύτερους να ασφυκτιούν και τους μικρότερες να αναζητούν μια αχτίδα φωτός. Ανάσα αλλά και κίνητρο να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα δίνετε τώρα στους νέους, αφού μόνο στην Κρήτη θα δοθούν πάνω από 22εκατομμύρια ευρώ σε νέους αγρότες.

Συγκεκριμένα θα δοθούν 22.782.500 ευρώ σε 1.191 νέους αγρότες στην Κρήτη. Επίσης 308 νέοι αγρότες κρίθηκαν ως επιλαχόντες, με το ποσό σε αυτή την κατηγορία να αντιστοιχεί σε 5.487.500 ευρώ. 

Πιο αναλυτικά, στο νομό Ηρακλείου θα δοθούν 10.175.500 ευρώ σε 539 δικαιούχους. Στο νομό Λασιθίου θα δοθούν 2.760.000 ευρώ σε 139 δικαιούχους. Στο νομό Ρεθύμνου θα δοθούν 5.572.500 ευρώ σε 287 δικαιούχους. Και τέλος στο νομό Χανίων θα δοθούν 4.277.500 ευρώ σε 226 δικαιούχους. Από τη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος των Νέων Αγροτών.

Θα ακολουθήσουν η Μακεδονία και Θράκη. Τελευταία Περιφέρεια που θα δοθεί το "πριμ", σύμφωνα με την σειρά που ανακοίνωσαν τις λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων είναι η Κρήτη. Οι πληρωμές θα γίνουν μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Μέτρου.

Ωστόσο οι γνωρίζοντες , λένε, ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα, γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και τα έξοδα τρέχουν. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην ύπαιθρο, οι νέοι τώρα εγκαταλείπουν τις πόλεις και επιστρέφουν στα χωριά, αναζητώντας διέξοδο.

Δεν είναι όμως όλα τα επαγγέλματα για όλους, εξομολογούνται οι νέοι αγρότες. Πρέπει να την αγαπάς τη γη για να ασχοληθείς μαζί της, λένε. Η ενασχόληση πάντως με τη γη κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, με τους νέους να την ανεβάζουν ψηλά στις προτιμήσεις τους και να ψηφίζουν επιστροφή στο χωριό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News