default-image

Όλη η Κρήτη... ένα εστιατόριο

Κρήτη
Όλη η Κρήτη... ένα εστιατόριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε περίπου χρόνια τώρα μιλάμε για κλείσιμο επιχειρήσεων, για την κατρακύλα του εμπορίου, της βιομηχανίας, της μεταποίησης και γενικά για το μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κρήτη, απόρροια της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε παγκρήτιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία και των τεσσάρων Επιμελητηρίων (Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Χανίων), τα τελευταία 2 χρόνια (2013-2014 μέχρι τον Αύγουστο) λουκέτο έβαλαν συνολικά 4.644 επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 4.333.

Ποιο όμως είναι τελικά το προφίλ της οικονομικής δραστηριότητας στο νησί από τη στιγμή που όλοι βλέπουμε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο αλλάζει;

Πού επενδύουν οι Κρητικοί;

Η απάντηση διαπιστώνεται με μια απλή βόλτα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπου βλέπουμε να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια καφετέριες, φαστ-φουντ, καφενεία, καφέ-μπαρ, ταβέρνες, τυροπιτάδικα και λοιπά καταστήματα εστίασης και τουριστικών ειδών, ενώ την ίδια ώρα άνθρωποι με γερό πορτοφόλι και σημαντική μόρφωση δεν επενδύουν σε επαγγέλματα με προστιθέμενη αξία, με συνέπεια οι καινοτόμες επιχειρήσεις να μην προτιμώνται.

Έχουν αυτά σκοπό να γίνουμε τελικά μια χώρα υπηρεσιών; Χωρίς πρωτογενή ανάπτυξη; Και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην αγορά αλλά και στην απασχόληση; από τη στιγμή που οι μισθοί στην εστίαση και στις υπηρεσίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εξευτελιστικοί; Με part time εργασία και μισθούς της τάξεως των 350 ευρώ; Χωρίς επί το πλείστον εξειδίκευση, αφού το 80% των υπαλλήλων είναι ανειδίκευτοι, με αποτέλεσμα να τείνει να διαλυθεί το οικοδόμημα των μισθωτών;  

Στο ερώτημα αυτό μάς απαντούν σήμερα τοπικοί φορείς της οικονομίας, καταθέτοντας τις απόψεις αλλά και τις ανησυχίες τους πάνω στις αλλαγές που παρατηρούνται στην επαγγελματική και οικονομική σκακιέρα, προβάλλοντας την ίδια ώρα το πώς κινήθηκαν οι εγγραφές και οι διαγραφές στα μητρώα των κατά τόπους Επιμελητηρίων τα έτη 2013-2014. Στοιχεία που πραγματικά αποδεικνύουν την τραγική επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά.

Στο Ηράκλειο

Και για του λόγου το αληθές, όπως μαρτυρούν οι εγγραφές-διαγραφές στα μητρώα των Επιμελητηρίων, στη διάρκεια του περασμένου έτους ενεγράφησαν στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 1.491 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 1.615. Ειδικότερα, στο Τμήμα Εμπορίου έγιναν 513 εγγραφές και 551 διαγραφές, στο Τμήμα Εξαγωγών δεν υπήρξε καμία εγγραφή, αλλά διεγράφησαν 6 επιχειρήσεις και στο Τμήμα Τουρισμού ενεγράφησαν 38 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 49. Μεγάλες αποκλίσεις, ωστόσο, σημειώθηκαν στο Τμήμα Μεταποίησης, όπου σημειώθηκαν 192 εγγραφές και 466 διαγραφές, και στο Τμήμα Υπηρεσιών, στο οποίο ενεγράφησαν 748 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 543.

Όσον αφορά τώρα τα στοιχεία για το 2014, μέχρι τώρα, στη σχέση εγγραφές-διαγραφές, 820 επιχειρήσεις συνολικά και από τα 5 τμήματα (Εμπορίου, Εξαγωγών, Μεταποίησης, Τουρισμού, Υπηρεσιών) διαγράφηκαν σε σχέση με 605 που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους μέσα στο έτος.

Ανά τμήμα αυτό που φαίνεται από την πρώτη ματιά είναι ότι, με εξαίρεση το τουριστικό, το οποίο εμφανίζει θετική μεταβολή (σημειώνει αύξηση μελών κατά 64 επιχειρήσεις - ποσοστιαία μεταβολή + 5,16%), τα υπόλοιπα εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές, δηλαδή οι ιδρύσεις επιχειρήσεων είναι λιγότερες από τις διαγραφές, ενώ ο κλάδος με τη μεγαλύτερη μείωση είναι αυτός της μεταποίησης, με απώλεια 153 επιχειρήσεων μέσα στο Α' εξάμηνο του 2014 (πλήθος που αντιστοιχεί στο 2,379% του συνόλου του Τμήματος), με την όλη εικόνα να επιδεινώνεται σημαντικά κατά τον περασμένο μήνα Αύγουστο, σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο, οπότε είχαν δημιουργηθεί 69 επιχειρήσεις και είχαν διακόψει τη λειτουργία τους 99 επιχειρήσεις.

Στο Ρέθυμνο

Αντίστοιχα, όπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία Μητρώου Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, το 2013 έκαναν έναρξη συνολικά 393 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 55 στο Τμήμα Μεταποίησης, οι 118 στο Εμπορικό, 190 στο Επαγγελματικό και 30 στο Τουριστικό. Από την άλλη, έναρξη έκαναν φέτος, μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου, 267 νέες επιχειρήσεις, από τις οποίες 27 στο Τμήμα Μεταποίησης, 78 στο Εμπορικό, 109 στο Επαγγελματικό και 53 στο Τουριστικό. Σημειώνεται εντούτοις ότι φέτος διακοπή έκαναν έως προχθές 25 επιχειρήσεις στο Τμήμα Μεταποίησης (πέρυσι 68), 39 στο Εμπορικό (πέρυσι 83), 67 στο Επαγγελματικό (πέρυσι 116) και 24 στο Τουριστικό (πέρυσι 31) Συνολικά διεγράφησαν φέτος από 1η Γενάρη έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 155 επιχειρήσεις, ενώ το προηγούμενο έτος συνολικά 298.  

Στα Χανιά

Εμφανές είναι το προβάδισμα στο χώρο των υπηρεσιών στα Χανιά, αφού, όπως καταγράφηκε το 2013, αφού είχαμε 390 εγγραφές έναντι 416 διαγραφών, ενώ στο Εμπορικό είχαμε 177 εγγραφές με 226 διαγραφές, και στο Μεταποιητικό 83 εγγραφές και 167 διαγραφές. Τη στιγμή που, σύμφωνα με τα πρόσφατα φετινά στοιχεία, στο Τμήμα Υπηρεσιών μέχρι στιγμής έχουν γίνει 286 εγγραφές και μόλις 194 διαγραφές. Στο Εμπορικό 129 εγγραφές και 117 διαγραφές, ενώ στο Μεταποιητικό είχαμε 43 εγγραφές και 70 διαγραφές. Σύνολο 650 εγγραφές το 2013 με 809 διαγραφές και 458 εγγραφές το 2014 με 381 διαγραφές.

Στο Λασίθι

Ανάλογο είναι το κλίμα και στο Λασίθι, όπου και εκεί φαίνεται να μπαίνει λουκέτο στα εμπορικά καταστήματα και στις βιομηχανίες, ενώ ανθούν και πάλι τα κέντρα εστίασης και παροχής υπηρεσιών. Πιο αναλυτικά, φέτος, έως αυτήν τη στιγμή, στα μητρώα του Επιμελητηρίου Λασιθίου έχουν σημειωθεί συνολικά 169 εγγραφές και 241 διαγραφές, ενώ το 2013 τα νούμερα είχαν ως εξής: 300 ενάρξεις και 325 διακοπές.  

"Ο θάνατος του εμποράκου"

Για τη σύνθλιψη της μικρομεσαίας τάξης, το "Θάνατο του εμποράκου" και την εσκεμμένη, όπως είπε, πτώση της βιομηχανίας και της μεταποίησης, εκφράζοντας παράλληλα και τους φόβους ότι όλη αυτή η ανατροπή στο επιχειρηματικό και οικονομικό πεδίο είναι υποκινούμενη, μίλησε, αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης, λέγοντας πώς «πρόκειται για μια κρίση που έχει σχέση με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου στο Νότο της Ευρώπης και ειδικότερα στην Ελλάδα. Μια ολόκληρη οικονομική και κοινωνική τάξη, η μεσαία, διαλύεται προγραμματισμένα, όπως και ο παραγωγικός ιστός μας, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά οι βιομηχανίες του μεσαίου χώρου να εξαλειφθούν. Έτσι, το εμπόριο κάποια στιγμή θα διαμορφώνεται μέσα από μεγάλες συσσωρεύσεις κεφαλαίου και πολυεθνικές. Από την άλλη, αυτό που βλέπουμε να ακμάζει είναι οι υπηρεσίες.

Γι' αυτό και βλέπουμε συνεχώς και στο Ηράκλειο να κλείνουν επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα και παράλληλα να ανοίγουν καφέ, μπαρ, κ.λπ.», είπε ο κ. Κουμαντάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν είναι υγιές για μια οικονομία και ούτε μοντέλο στο οποίο μπορούμε να στηρίξουμε το μέλλον για την επιβίωσή μας». Ωστόσο, όπως τόνισε, «φαίνεται πως οι κυβερνώντες μας δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Και το τραπεζικό σύστημα εσκεμμένα δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί. Οπότε, όπως όλα δείχνουν, η διάθεση των δανειστών μας να γίνουμε μια χώρα υπηρεσιών φαίνεται να εφαρμόζεται με απόλυτο τρόπο», κατέληξε ο κ. Κουμαντάκης.

Η ανάπτυξη... του φραπέ;

«Εκεί που, όπως παρατηρείται, επενδύει περισσότερο το τελευταίο διάστημα κάποιος που έχει χρήματα τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι σε είδος επιχειρήσεων που δε χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο, αλλά βρίσκεται σχετικά εύκολα χρηματοδότηση είτε μέσω προγραμμάτων είτε μέσω του ΟΑΕΔ. Προγράμματα όμως που έρχονται να τονώσουν κυρίως την αυτοαπασχόληση, γι' αυτό βλέπουμε και τις υπηρεσίες να έχουν μια κάποια άνοδο. Ο κόσμος δεν αποφασίζει εύκολα να κάνει μια άλλη επιχείρηση ή να ασχοληθεί με κάτι καινοτόμο λόγω της φορολογικής αστάθειας που υπάρχει στη χώρα μας, ενώ από την άλλη δε βοηθά και το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει, όμως, να παραχθεί πλούτος. Γι' αυτό και είναι αναγκαία μια πολιτική απόφαση», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο που παρατηρείται στην αγορά, που εύλογα δημιουργεί το ερώτημα: Τελικά για ποια ανάπτυξη μιλάμε, αυτήν του φραπέ;».

Μικρή... ζωή

Την ίδια ώρα, σημειώνοντας πως η εργασία στην καφετέρια είναι κάτι το πρόσκαιρο και παράλληλα χαμηλά αμοιβαίο, συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου και Λασιθίου, Σωκράτης Βαρδάκης και Μανόλης Πεπόνης αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που επιφέρει όλη αυτή η διαφοροποίηση του οικονομικού ιστού στους εργαζομένους, τονίζοντας ο καθένας από τη μεριά του ότι «πρέπει να ξέρει όλος ο κόσμος ότι οι περισσότερες από αυτές τις καφετέριες και τα κέντρα εστίασης ανοίγουν με επιδοτούμενα προγράμματα και η άποψή μου είναι πως δε θα έχουν ζωή το επόμενο διάστημα. Από την άλλη, όχι οι εργοδότες, αλλά τα προεδρικά διατάγματα, καταργούν το 8ωρο, με συνέπεια να επικρατούν σε ποσοστό 70-80% τα 4ωρα, τα 3ωρα και η εκ περιτροπής απασχόληση, για τα οποία οι εργαζόμενοι αμείβονται με 350 ευρώ. Ασχέτως αν υπό την πίεση της ανεργίας αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωρίες, χωρίς βέβαια να πληρώνονται τα ανάλογα», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

Μισθοί πείνας

Το θέμα τόσο της εργατικής εκμετάλλευσης όσο και της επιπλέον ανεργίας που δημιουργείται με το να κλείνουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και να χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας έθιξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «πέρα από την υπερεκμετάλλευση και τους μισθούς πείνας που βλέπουμε να επιβάλλονται, δυστυχώς είδαμε ότι η Κρήτη, από εκεί που ήταν τελευταία σε σειρά από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, έχει περάσει στη μέση και με τάσεις συνεχώς αυξανόμενες όσον αφορά στην ανεργία. Αυτό σημαίνει πως η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας, εκτός από τον τουρισμό, είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όμως κλείνουν συνεχώς. Γι' αυτό και θεωρώ πως είναι πλέον καιρός η κυβέρνηση να προσέξει την Κρήτη ώστε να λάβει ό,τι της αξίζει αναλογικά με το τι προσφέρει στον κρατικό κορβανά».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News