default-image

Φωτορεπορτάζ από τη "μάχη" κατά των φυτειών και συλλήψεις

Κρήτη
Φωτορεπορτάζ από τη "μάχη" κατά των φυτειών και συλλήψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτες φωτογραφίες-ντοκουμέντα προέρχονται από στιγμιότυπα που απαθανάτισαν αστυνομικοί τον περασμένο Αύγουστο μέσα από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Χάρη στις συντονισμένες επιχειρήσεις των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. και επίγειων δυνάμεων, "ξηλώθηκαν" το τελευταίο έτος χιλιάδες δενδρύλλια, με μεγαλύτερη "ψαριά" αυτή φέτος τον Αύγουστο στην περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου βρέθηκαν 1.470 χασισόδεντρα (φωτογραφίες από την αστυνομική επιχείρηση παρουσιάζει το bloko.gr).

Απειλή από αέρος

Στο μεταξύ, πρακτικά, δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να μην έχουν βρεθεί χασισοκαλλιέργειες. Ενώ πριν από μερικά χρόνια το φαινόμενο είχε λάβει σοβαρές διαστάσεις σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη, τώρα πλέον έχει επεκταθεί στη Δυτική, Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα. Συνολικά, τόσο από αέρος, όσο και κατόπιν πληροφοριών και χερσαίων περιπολιών, εκτιμάται ότι εντοπίζονται ετησίως περί τα 30.000 με 40.000 χασισόδεντρα σε όλη τη χώρα (υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περί τα 110.000 με 120.000 δενδρύλλια σε όλη τη χώρα). Οι εικόνες είναι θεαματικές.

Οι περισσότερες φυτείες στο Ρέθυμνο

Ιδιαίτερα στο νομό Ρεθύμνης, η Αστυνομία "σαρώνοντας" με ελικόπτερα τις περιοχές έχει ανακαλύψει τις περισσότερες φυτείες στο νησί. Στο συγκεκριμένο νομό μάλιστα, και κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές του Μυλοποτάμου και των Ζωνιανών, έχει καταγραφεί το 50% των καλλιεργειών που έχουν βρεθεί στην Κρήτη (ακολουθούν οι νομοί Ηρακλείου και Χανίων). Στην αρχή του Αυγούστου, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εξερεύνησης, με τη συνδρομή ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ., μεταξύ των άλλων που βρέθηκαν στην περιοχή του δήμου Μυλοπόταμου, το κυριότερο ήταν 1.470 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως τρία μέτρα, σε έξι χώρους, σε δύο διαφορετικές αγροτικές τοποθεσίες.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, οι φυτείες ήταν καλά "καμουφλαρισμένες" μέσα σε άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε δασύλλια. Γενικότερα, εξηγούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι ναρκω-έμποροι και οι "φύλακες" των φυτειών σκαρφίζονται κάθε λογής τρόπους για να παραπλανήσουν τις Αρχές. «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια», λένε, «υπήρχαν μεγάλες φυτείες με δύο, τρεις και τέσσερις χιλιάδες δενδρύλλια. Τώρα, ακριβώς επειδή φοβούνται ότι θα ανακαλυφθούν από τα ελικόπτερα, τις κάνουν μικρότερες».

Η χασισοφυτεία δίπλα στο νεκροταφείο είναι από παλιότερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News