default-image

Πτώχευση και στα νοικοκυριά αντί νόμου Κατσέλη

Κρήτη
Πτώχευση και στα νοικοκυριά αντί νόμου Κατσέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να πετυχαίνουν ολική διαγραφή των οφειλών τους προς Δημόσιο και τράπεζες.

Πρόκειται για το "πτωχευτικό δίκαιο" των νοικοκυριών, που έρχεται να αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, ο οποίος, προϋποθέτοντας την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, παρέχει τη διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και όχι προς το Δημόσιο. Επίσης, οι διατάξεις του υπάρχοντος πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προστατεύουν την κύρια κατοικία από διαδικασίες εκποίησης, κάτι όμως που δε θα συμβαίνει με το "άρθρο 99" των φυσικών προσώπων. Ωστόσο, πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο που, θέλοντας και μη, θέτει τον οφειλέτη σε ένα καθεστώς παρακολούθησης, πράγμα που, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα στους πολίτες, οι οποίοι γι' αυτό και εκφράζουν την ανησυχία τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει κατά κύριο λόγο τα μοντέλα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ συζήτηση έχει ανοίξει και στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καθιέρωση νόμου που θα δίνει το δικαίωμα σε πολίτες που δεν είναι επιχειρηματίες να αιτούνται τη διαγραφή των χρεών τους, ενώ παράλληλα στις προθέσεις του είναι η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας για τους οφειλέτες. Ωστόσο, θα απαιτείται η αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως για παράδειγμα ακίνητα, ακόμη και η κύρια κατοικία, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών τους.

Για την υπαγωγή στην πτωχευτική διαδικασία θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά κυρίως θα θεσπιστεί περίοδος δύο ή τριών ετών για την παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και συμπεριφοράς του οφειλέτη.

Την αγωνία όμως που δημιουργεί η είδηση και μόνο της αλλαγής αυτής σχετικά με το πόσο μπορεί να εγκλωβίσει κι άλλο τους ήδη στριμωγμένους και οικονομικά εξαθλιωμένους πολίτες εκφράζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου/πνευμονολόγος κ. Νίκος Τζανάκης.

Σχολιάζοντας το νέο αυτό νομικό πλαίσιο που προωθείται, ο κ. Τζανάκης τόνισε: «Αν πρόκειται για ένα πλαίσιο βελτιωτικό του νόμου Κατσέλη, ώστε να βγούμε από τις εκκρεμοδικίες, μπορεί να είναι κάτι καλό. Αν όμως στοχεύει στο να εκβιάσει κι άλλο τους ανήμπορους οικονομικά πολίτες με ένα καθεστώς επιτήρησης, παρακολούθησης, καταναγκαστικών μέτρων, τύπου "Τειρεσία", οικονομικής θηλιάς και τραπεζικών περιορισμών, δε θα είναι κάτι το αποδοτικό. Αν είναι ένας νόμος ο οποίος σκοπεύει να λύσει πραγματικά τα προβλήματα του νόμου Κατσέλη, κυρίως σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνιους προσδιορισμούς των δικών λόγω της ανεπάρκειας του δικαστικού Σώματος να ανταπεξέλθει στο μεγάλο όγκο των διαδικασιών που θέτει ο νόμος Κατσέλη, τότε και μόνο τότε θα είναι θετικός.

Έχουμε όμως την αίσθηση ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να βοηθηθούν αν απλά επιλύνονταν τα ουσιαστικά προβλήματα που πηγάζουν από το νόμο Κατσέλη, για τα οποία επανειλημμένα έχουμε κάνει προτάσεις. Αν πάντως αυτό το νέο που ετοιμάζεται είναι του στυλ ο κόσμος να έχει άλλο ένα επιπλέον βραχνά να αντιμετωπίσει, προφανώς και δε θα ωφελήσει σε τίποτα και κανέναν».

Πιο αναλυτικά, δύο είναι οι κατηγορίες των νοικοκυριών που μπορούν να υπαχθούν: τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία και εκείνα που διαθέτουν ακίνητα. Όσον αφορά στην απαλλαγή μικρών οφειλών από φυσικά πρόσωπα χωρίς εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία, η διαδικασία που θα ακολουθείται εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, ενώ επιδιώκεται να εφαρμοστεί και στην Κύπρο. Σύμφωνα με αυτή, υπάρχει καθορισμένο ένα ανώτατο συνολικό ύψος χρεών, το οποίο, αν οι οφειλέτες αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν, τότε αυτό θα διαγράφεται. Στην Ιρλανδία αυτό είναι 20.000 ευρώ.

Η διαδικασία που μελετάται προβλέπει την καθιέρωση ενδιάμεσων φορέων, ίσως δικηγόροι, οικονομολόγοι και άλλοι ειδικοί, οι οποίοι θα βοηθούν τον οφειλέτη να συμπληρώνει μια αίτηση απαλλαγής οφειλών. Ο ενδιάμεσος φορέας, επίσης, θα τον συμβουλεύει αν τον συμφέρει να μπει στην πτωχευτική διαδικασία. Για την ακρίβεια, για ένα χρονικό διάστημα, συνήθως δύο ετών, εκείνος που παίρνει το διάταγμα απαλλαγής οφειλών υπόκειται σε περιορισμούς. Δηλαδή, δεν μπορεί να δανειστεί από ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και πάνω ή, αν προτίθεται να το πράξει, θα πρέπει να ενημερώσει τον πιστωτή του. Επίσης, δεν μπορεί χωρίς να πάρει άδεια από το δικαστήριο να κάνει μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή να γίνει διευθυντής εταιρείας.

Αν στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ο οφειλέτης αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ή επιπλέον εισόδημα, τότε ένα ποσοστό από αυτά θα ανακτάται προς όφελος του πιστωτή.

Περίοδος παρακολούθησης

Η απαλλαγή οφειλών από φυσικά πρόσωπα με εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία αφορά νοικοκυριά τα οποία έχουν εισόδημα και υποθηκευμένη ή όχι ακίνητη περιουσία, ακόμη και την κύρια κατοικία, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία και την τράπεζα ακόμη και σε βάθος ετών, ακόμα και με ρύθμιση οφειλών.

Από την ώρα λοιπόν που θα υποβάλουν αίτηση, θα ορίζεται μια περίοδος παρακολούθησης ίσως δύο ή και τρία χρόνια, οπότε μετά το πέρας αυτής της περιόδου και εφόσον είναι συνεργάσιμοι, τότε και μόνον τότε θα απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους. O οφειλέτης θα υποβάλει αίτημα πτώχευσης στο δικαστήριο. Από τη στιγμή που έχει υποθηκευμένη περιουσία θα την εκχωρεί, π.χ. κύρια κατοικία ή άλλο ακίνητο, στους πιστωτές και το κράτος. Αυτοί με τη σειρά τους θα ορίζουν ένα διαχειριστή πτώχευσης, ο οποίος θα διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία στους πιστωτές αλλά και στο Δημόσιο, εφόσον οφείλει ποσά κι εκεί. Αν στη διάρκεια επιτήρησης ο οφειλέτης επανακτήσει την ικανότητα πληρωμής, π.χ. πάρει αύξηση ή βρει εργασία, τότε μπορεί να υποχρεωθεί να διαθέτει στους πιστωτές ένα πληρωτέο ποσοστό. Και για τις περιπτώσεις αυτές θα υπάρχει το δικαίωμα διατήρησης ενός εισοδήματος, το οποίο θα καλύπτει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News