Κρήτη

Ρεκόρ αφίξεων από τη μια... και εγκατάλειψη από την άλλη

Ολόκληρο το Ρέθυμνο και μάλιστα εις διπλούν φιλοξένησε χθες, μέσα σε μία μονάχα μέρα, το αεροδρόμιο Ηρακλείου! Έχοντας μπει στην "καρδιά" της φετινής τουριστικής σεζόν, στο αερολιμένα "Ν. Καζαντζάκης" είχαμε χθες ρεκόρ αφίξεων με 155 πτήσεις, ενώ συνολικά σε αφίξεις και αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Ηρακλείου μέσα σε ένα24ωρο διακινήθηκαν περισσότεροι από 40.000 τουρίστες - δηλαδή 2 φορές περίπου ο πληθυσμός μιας ολόκληρης πόλης όπως το Ρέθυμνο!

Ανάλογη αναμένεται η εικόνα συνωστισμού και την επόμενη Κυριακή, οπότε η τουριστική μετακίνηση θα φτάσει στο maximum με 162 προγραμματισμένες πτήσεις από Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία.

Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι χθες καταγράφεται μια άνοδος αφίξεων εξωτερικού της τάξεως του 3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, με τους επιβάτες να ξεπερνούν τις 446.000, όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας. Εργαζόμενοι βάζουν τα δυνατά τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, με τις συνθήκες εργασίας με ένα τέτοιο όγκο επιβατών να είναι οριακές.

Όπως είχε φανεί και από την περασμένη Κυριακή, όταν στο "Ν. Καζαντζάκης" είχε γίνει το... έλα να δεις από κόσμο, πλέον η Κρήτη "βουλιάζει" από χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, με το αεροδρόμιο Ηρακλείου να σπάει χθες τα κοντέρ, με 155 πτήσεις αφίξεων... Εικόνα που μεταφράζεται σε περισσότερους από 26.000 επιβάτες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Αν συνυπολογίσουμε και τους τουρίστες που αναχώρησαν, τότε μιλάμε για εξυπηρέτηση άνω των 40.000 τουριστών, σε μια μέρα, από το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης".

«Αυτές οι 2 τελευταίες Κυριακές του Ιουλίου, η προηγούμενη και η σημερινή (σ.σ. χθεσινή), μαζί με την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου είναι οι πιο δυναμικές περίοδοι τουριστικής μετακίνησης για την Κρήτη. Αυτή την Κυριακή (σ.σ. χθες) έχουμε 155 αφίξεις αεροσκαφών. Την άλλη Κυριακή έχουμε ακόμα περισσότερες, συγκεκριμένα 162 πτήσεις», ανέφερε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας και πρόσθεσε: «Αν στον αριθμό των αφίξεων βάλουμε και τις πτήσεις αναχωρήσεων, που είναι ανάλογες, τότε μπορούμε να πούμε ότι την Κυριακή, μέσα σε μια ημέρα, μέσω του αερολιμένα "Ν. Καζαντζάκης" μετακινήθηκε 2 φορές το Ρέθυμνο»...

Με τέτοιους αριθμούς δρομολογίων αφίξεων και αναχωρήσεων, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου επικράτησε χθες το αδιαχώρητο. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, 13.900 τουρίστες πέρασαν από έλεγχο, εικόνα ενδεικτική της τουριστικής έκρηξης που καταγράφεται στο νησί. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και την επόμενη Κυριακή, οπότε αναμένεται η άφιξη 29.000 τουριστών.

Σε συνθήκες οριακές εργάζεται το προσωπικό για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών. Από την 1η Ιουλίου μέχρι χθες, συγκριτικά με πέρσι, καταγράφεται 3% αύξηση στις αφίξεις εξωτερικού, ενώ 2% αύξηση στις αφίξεις εσωτερικού, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργο Πλιάκα, ο οποίος σημείωσε ακόμα: «Πιστεύουμε ότι όλος ο Αύγουστος θα συνεχίσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα αφίξεων. Ενώ ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος πιστεύουμε ότι είναι οι 2 μήνες που μπορούν να μας δώσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στη φετινή αύξηση αφίξεων. Μη νομίζει ο κόσμος ότι ο Ιούλιος μπορεί να πάει σε υψηλότερα ποσοστά. Όχι μόνο μιλώντας για αυτό καθαυτό το αεροδρόμιο. Αλλά γενικότερα, μιλώντας για τις τουριστικές υποδομές. Διότι δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που να έχουν διαθέσιμα δωμάτια».

Παρατράγουδα και αρνητικές εικόνες

Και ενώ το αεροδρόμιο Ηρακλείου "βουλιάζει" από χιλιάδες επισκέπτες, ο δημοσιογραφικός φακός κατέγραψε εικόνες με σκουπίδια και με αδέσποτα ζώα, αλλά και τα παράπονα τουριστών που περιμένουν αρκετή ώρα για την παραλαβή των αποσκευών τους. Την ίδια ώρα, οδηγοί ταξί στενάζουν οικονομικά εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού από επιτήδειους που υποκλέπτουν, όπως λένε, το μεταφορικό τους έργο. Μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία οδηγών τουριστικών πούλμαν, καθώς ο εξωτερικός χώρος δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής κίνησης, με την κατάσταση να είναι ασφυκτική κατά την προσέγγιση λεωφορείων στον επίμαχο χώρο.

Παρά λοιπόν τις αφίξεις ρεκόρ, επαγγελματίες δηλώνουν ότι βουλιάζουν οικονομικά, καθώς, όπως λένε, επιτήδειοι εξακολουθούν να υποκλέπτουν το μεταφορικό τους έργο, όπως συνέβη και χθες, με συνέπεια να επικρατήσουν σκηνές έντασης στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Εντωμεταξύ, κάθε λογής σκουπίδια συνθέτουν την εικόνα στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου Ηρακλείου, ενώ οδηγοί ταξί διαμαρτύρονται και για τις εικόνες με τα αδέσποτα ζώα.

Βεβαίως, ούτε στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου τα πάντα - με την κίνηση να έχει φτάσει στην κορύφωση, είναι ρόδινα... Για του λόγου το αληθές, εικόνες ταλαιπωρίας επικράτησαν και χθες στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου Ηρακλείου, όπου σχηματίστηκαν ουρές τουριστικών λεωφορείων για την επιβίβαση και την αποβίβαση εκατοντάδων τουριστών. Παράλληλα, "κόκκινο" χτύπησε η αγανάκτηση τουριστών για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην παραλαβή των αποσκευών τους, με τους ίδιους να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Βελτίωση της κατάστασης στον έλεγχο αποσκευών από τον Αύγουστο υποσχέθηκε, πάντως, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου.  

Γεωργία Μακάκη-Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια