default-image

Διοικητική έρευνα ζητά μετά το σάλο, η ΔΕΗ (video)

Κρήτη
Διοικητική έρευνα ζητά μετά το σάλο, η ΔΕΗ (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για το θάνατο της τετραπληγικής στα Χανιά, η ΔΕΗ διέταξε τη διενέργεια διοικητικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες δόθηκε η εντολή για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, ενώ η γυναίκα υποστηριζόταν στη ζωή με μηχανικά μέσα.

Το απόγευμα ξεκίνησε η νεκροψία-νεκροτομή της 56χρονης, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη. Η διαδικασία διενεργείται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, η ΔΕΗ ζήτησε να υπάρξει και παρουσία τεχνικού συμβούλου κατά τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής. Αργά το βράδυ, ολοκληρώθηκε η νεκροψία από τον ιατροδικαστή κ. Παπαδομανωλάκη. Πλέον όπως μας ανέφερε ο ίδιος εκκρεμούν οι ιστολογικές εξετάσεις. Και από εκεί και πέρα οι μηχανολογικές-ηλεκτρολογικές εξετάσεις οι οποίες θα διενεργηθούν από ειδικούς πραγματογνώμονες.

Οι συγγενείς της γυναίκας, που εδώ και 15 χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, υποστηρίζουν πως, ενώ ζούσε με μηχανική υποστήριξη, η ΔΕΗ λόγω οφειλής έκοψε χθες το μεσημέρι το ρεύμα στο σπίτι στο οποίο διέμενε.

Η γυναίκα έχασε τη ζωή της χθες το μεσημέρι, μετά τη διακοπή της μηχανικής της υποστήριξης, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα στην κατοικία της στη Νέα Χώρα Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα αδυνατούσε λόγω οικονομικών προβλημάτων να πληρώσει λογαριασμούς της ΔΕΗ, που χθες προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Την άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φρόντιζε μια άλλη γυναίκα, που χθες για μία ώρα απουσίαζε από το σπίτι, όταν και συνέβη το μοιραίο. Τα παιδιά της υπέβαλαν το απόγευμα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Η άτυχη γυναίκα είχε πολύ βεβαρημένη υγεία, αδυνατούσε ακόμα και να μιλήσει και ζούσε με μηχανική υποστήριξη.

Αντιδράσεις από τους βουλευτές Μαρκογιαννάκη και Σταθάκη

Το μεσημέρι εν μέσω αντιδράσεων από συγγενείς της άτυχης γυναίκας και γειτόνων της και παρουσία ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. συνεργείο της ΔΕΗ προχώρησε σε επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι όπου διέμενε, ενώ οι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γιώργος Σταθάκης με αναφορές τους προς τον αρμόδιο Υπουργό και την επιχείρηση ζητούν να διερευνηθούν ολες οι πτυχές της υπόθεσης.

Παράλληλα την ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της θα πραγματοποιήσουν δυο ιατροδικαστές

Η απάντηση της ΔΕΗ

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ υποστηρίζει πως η γυναίκα δεν είχε δηλωθεί ως "ευάλωτος καταναλωτής" και ως εκ τούτου η επιχείρηση δεν γνώριζε ότι έχριζε μηχανικής υποστήριξης.

Ολόκληρη ανακοίνωση της επιχείρησης:

«Σχετικά με τις σημερινές αναφορές σε διαδικτυακές σελίδες για διακοπή ηλεκτροδότησης οικίας καταναλωτή στα Χανιά Κρήτης λόγω οφειλής, κατόπιν σχετικής εντολής της ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Ύστερα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770».

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό, η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου, εξέδωσε και αυτή με τη σειρά της ανακοίνωση, που αναφέρει χαραχτηριστικά:

«Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης το 2011 αντιλαμβανόμενη του κινδύνους που διέτρεχαν ασθενείς με αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ είχε έγκαιρα κινηθεί και επ' απειλή σκοπούμενης βλάβης και απώλεια ζωής είχε εξασφαλίσει σχετική ρύθμιση από την επιχείρηση.

Δυστυχώς το ελληνικό γκουβέρνο για μια ακόμη φορά εκδήλωσε την απάνθρωπη ολιγωρία του με τραγική συνέπεια τον θάνατο της συνανθρώπου μας στα Χανιά. Πιστεύουμε ότι ο εισαγγελέας θα πρέπει να έχει πλέον τον λόγο.

Παράλληλα όμως θα πρέπει η κυβέρνηση πάραυτα να θεσπίσει την απόλυτη απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης σε όλους τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών καθώς και σε όλους τους πάσχοντες που χρησιμοποιούν ηλεκτροδοτούμενες συσκευές η συντηρούν φάρμακα σε ψυγείο.

Η διαδικασία θα πρέπει να είναι απλή για τους πολίτες. Επιπλέον θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης εφόσον το αρμόδιο συνεργείο διαπιστώσει εντός της οικίας ότι υπάρχει ασθενής των παραπάνω κατηγοριών.

Φτάνει πια η απρόσωπη απανθρωπιά των υπηρεσιών. Παρακάτω επισυνάπτουμε το συναφές, προφητικό δελτίο τύπου με ημερομηνία έκδοσης 13/12/2011 με το οποίο επιχειρήσαμε να αποτρέψουμε τραγικές συνέπειες όπως η χθεσινή…».

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης, για όσα από τα μέλη της, χρήζουν μηχανικής υποστήριξης από ηλεκτρικές ιατρικές συσκευές (αναπνευστήρες, συμπυκνωτές οξυγόνου, ηλεκτρικά κρεβάτια, στρώματα, νεφελοποιητές φαρμάκων, ηλεκτρικά αμαξίδια κ.α.) συνδράμει στη διεκπεραίωση της διαδικασίας για την αποτροπή της διακοπής ηλεκτροδότησης εφόσον αδυνατούν να εξοφλήσουν προς τη ΔΕΗ το Έκτακτο Ειδικό Τέλος (χαράτσι).

Συγκεκριμένα, με κατεπείγον έγγραφο η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης επισήμανε στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Δ/νση Εμπορίας της ΔΕΗ, τις σοβαρότατες συνέπειες στη ζωή των ασθενών, που υποστηρίζονται από ηλεκτρικές ιατρικές συσκευές, φέροντας τους ενώπιον των ευθυνών τους, για τυχόν διακοπή του ρεύματος λόγω οικονομικής αδυναμίας καταβολής του έκτακτου ειδικού τέλους που περιλαμβάνεται στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Εσπευσμένα η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ εξέδωσε και διαβίβασε προς την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης την ακόλουθη απάντηση / απόφαση:

«Τα άτομα τα οποία χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, εάν δεν το έχουν δηλώσει ήδη στη ΔΕΗ, τότε πρέπει να το δηλώσουν προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η ανάγκη της μηχανικής υποστήριξης, ώστε η ΔΕΗ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσουν τη δυνατότητα αποτροπής της διακοπής ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους λόγω μη εξόφλησης του ΕΕΤΗΔΕ

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας».

Με εκτίμηση

Δ/νση Πωλήσεων / Τομέας Δικτύου Πωλήσεων

Κατόπιν τούτου η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης, ενημερώνει τα μέλη της και τους πολίτες που εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία και αδυνατούν να καταβάλουν το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος» που περιλαμβάνεται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ να επικοινωνήσουν με την ΕΝ.Κ.Η. - Κρήτης ή να προσέλθουν στα γραφεία προκειμένου να ενημερωθούν για να υποβάλουν το συντομότερο αίτημα με τα σχετικά δικαιολογητικά προς τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης των κατοικιών τους.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά:

1) Ιατρική Γνωμάτευση / Πιστοποιητικό για χρήση ηλεκτρικής ιατρικής συσκευής θεωρημένο από Δημόσιο Νοσοκομείο.

2) Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

3) Φωτοτυπία του Λογαριασμού της ΔΕΗ που φαίνεται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος.

4) Φωτοτυπία του Εκκαθαριστικού της Εφορίας του 2011 ή του Ε1 του 2011.

5) Εξουσιοδότηση προς την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής. (δίνεται από την ΕΝ.Κ.Η. - Κρήτης).

6) Οτιδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο κρίνει ο καταναλωτής αναγκαίο προς υποβολή.  

Οι εξουσιοδοτήσεις με το σχετικό Αίτημα περί μη διακοπής της ηλεκτροδότησης, θα παρέχονται στα μέλη της ΕΝ.Κ.Η. - Κρήτης που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, θα συμπληρώνονται και θα υποβάλλονται από την Ένωσή μας στις συναρμόδιες υπηρεσίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News