default-image

Βίντεο ντοκουμέντο ''καίει'' επαγγελματία ψαρά στο Ηράκλειο

Κρήτη
Βίντεο ντοκουμέντο ''καίει'' επαγγελματία ψαρά στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίντεο ντοκουμέντο για την παράνομη αλιεία με γρι γρι, σε περίοδο αναπαραγωγής ψαριών και σε μικρότερα βάθη, εξασφάλισε η "ΚΡΗΤΗ TV", στο οποίο καταγράφεται η επιχείρηση εξαφάνισης του θαλάσσιου πληθυσμού.

Καρέ-καρέ η λεηλασία των ψαριών, εικόνες που καταδεικνύουν διαστάσεις του προβλήματος με την ανησυχητική μείωση ψαριών από ασυνείδητους επαγγελματίες που δεν υπολογίζουν το μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος μπροστά στα τεράστια κέρδη που μπαίνουν στη τσέπη τους.

Άκρως αποκαλυπτικό είναι το βίντεο ντοκουμέντο, το οποίο καταγράφει την παράνομη και ανεξέλεγκτη αλιεία η οποία οδηγεί στην εξαφάνιση πολλών αποθεμάτων ψαριών.

Αλιευτικό παραβίασε τους σχετικούς κανονισμούς, ψαρεύοντας την περίοδο αναπαραγωγής ψαριών και σε μικρότερα από τα προβλεπόμενα βάθη, όπως διαπιστώνεται και από το βυθόμετρο.

Το σόναρ δείχνει ότι το αλιευτικό ψαρεύει σε μήκος τις 17 οργιές, σε βάθη δηλαδή όχι μεγαλύτερα των 50 μέτρων.

Ο επαγγελματίας ψαρεύει μαγιάτικα, λίγο πριν αυτά …αναπαραχθούν (επισημαίνεται πως το εν λόγω ντοκουμέντο έχει βιντεοσκοπηθεί  απο τον προηγούμενο Μάιο).

Το περιστατικό καταγγέλλει στο Λιμεναρχείο,  ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει σήμα κινδύνου για την υπεραλίευση, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αυστηρών ελέγχων προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ο Ιδιοκτήτης συνελήφθη από το Λιμεναρχείο ενώ τα αλιεύματα κατασχέθηκαν. 

Όμως, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν είναι ικανά να σταματήσουν το κακό στη θαλάσσια ζωή,  όπως λένε ψαράδες, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη είναι πολύ μεγαλύτερα για τους ασυνείδητους αλιείς, με αρκετούς μάλιστα να τοποθετούν μεγάλες ποσότητες ψαριών στα ψυγεία, προκειμένου να γλιτώσουν την κατάσχεση των αλιευμάτων από τις λιμενικές αρχές.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News