Κρήτη

Αποστολή Φούχτελ με κωδικό "πράσινη ψύξη"

Επιχειρηματικές συμφωνίες με επίκεντρο τις αστικές εναλλακτικές μορφές ενέργειας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας Φούχτελ, ο οποίος έχει επαφές σήμερα στο Ηράκλειο με φορείς της αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr στις "αποσκευές" του γερμανού υφυπουργού Εργασίας και εντεταλμένου στην Ελλάδα της Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται ο φάκελος με την κωδική ονομασία "πράσινη ψύξη".

Πρόκειται για την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει οι Γερμανοί, η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, προκείμενου τα αστικά κτίρια να εξασφαλίζουν φτηνή ψύξη τους θερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην αποστολή που συνοδεύει ο Χανς Γιόακιμ Φούχτερ βρίσκονται και δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Γερμανίας στον συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους ενδιάμεσους κρίκους μεταξύ Κρήτης και Γερμανίας έτσι ώστε - εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον - επιχειρηματίες και τεχνικός κόσμος να ταξιδέψουν στα γερμανικά εργαστήρια και να ενημερωθούν για την τεχνολογία της "πράσινης ψύξης".

Άμεση αντίδραση από το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Την αντίδραση του τεχνικού κόσμου προκάλεσε η δημοσιοποίηση της ατζέντας υπό την οποία έφτασε ο κ. Φούχτελ στο νησί.

Με εκτενή ανακοίνωση του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης καταγγέλλει ότι ο απεσταλμένος της Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο νησί με στόχο «την προώθηση γερμανικών επιχειρηματικών σχεδίων για την τεχνολογία κλιματισμού που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια», γι' αυτό και απέκλεισε από τις συναντήσεις που θα έχει, τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου.

Αναλυτικά η ιδιαίτερα δεικτική ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ αναφέρει:

«Σε τούτο εδώ το κομμάτι γης, στην άκρη της Ευρώπης, όπου η περηφάνια κι η αξιοπρέπεια, δίνουν ξεχωριστό νόημα στη φιλοξενία, καταλαβαίνει ο καθένας αν χωρεί εδώ ή όχι. Το φωνάζει στην ψυχή του… ο τόπος, οι μνήμες του, ακόμη κι η σιωπή μας».

Ο κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, υφυπουργός του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ειδικός εντεταλμένος από την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία, ίσως αισθάνεται ανεπιθύμητος σε τούτο τον τόπο, όπου τον επισκέπτεται επισήμως, γι' αυτό επέλεξε να κινηθεί με κάθε μυστικότητα.

Ο κ. Φούχτελ βρίσκεται εδώ ουσιαστικά για επαφές προώθησης γερμανικών επιχειρηματικών σχεδίων για την τεχνολογία κλιματισμού που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια, όπως αναφέρεται στις ειδήσεις, πιστός στο γερμανικό δόγμα κυριαρχίας στο επιχειρηματικό πεδίο. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ως τεχνικός και επιστημονικός φορέας, δεν βρίσκεται στην ατζέντα των επαφών του, πράγμα καθόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τεχνικός κόσμος, με την κατάρτιση του, μπορεί να αξιολογήσει την τεχνογνωσία που κομίζει ο κ. Φούχτελ και το επιτελείο του σε αυτή τη μυστικοπαθή και στοχευμένη επίσκεψη.

Εμείς θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Φούχτελ ή να τον ενημερώσουμε αν δεν το γνωρίζει, ότι αυτός ο τόπος έχει μαρτυρήσει από τα κατορθώματα των ναζί προκατόχων του ακόμη και με δανεικά που πήραν από μας κάτω από την μπότα της κατοχής τους. Τον καλούμε σε ένα ταξίδι μνήμης στη Βιάννο, στο Μαγαρικάρι, τα Βορίζα, τα Ανώγεια και την Κάντανο με οδηγό την κρητική περηφάνια και αξιοπρέπεια, απέναντι στη θηριωδία.

Τον καλούμε επίσης και σε ένα ταξίδι και στο μέλλον που εμείς βλέπουμε να ετοιμάζει για εμάς, χωρίς εμάς. Τον καλούμε να του δείξουμε τη σημερινή γενοκτονία που συντελούν, αυτή τη φορά ολοκληρωτικά στη χώρα με καυτό μέτωπο στη μόρφωση των παιδιών μας , στην υγεία μας και στη δημόσια διοίκηση της χώρας.

Αυτή τη φορά η Ελλάδα χάνει, ίσως οριστικά, τον ανθό της μορφωμένης νιότης της. Τα παιδιά που με μόχθο κι αγωνία σπούδασαν με τις αιματηρές θυσίες της ελληνικής οικογένειας ώστε να παραδίδεται, για την οπτασία της «εξασφαλισμένης επιβίωσης», στη χίμαιρα της ξενιτιάς. Επιστήμονες σχεδόν κάθε ειδικότητας ακόμη και τεχνίτες βρίσκονται στη μακρά λίστα όσων θέλουν να πάρουν για να στελεχώσουν τα γρανάζια της γερμανικής οικονομίας, παίρνοντας απ' αυτό τον τόπο ότι μπορεί να δώσει ελπίδα και να φωτίσει το μέλλον.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ, θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του, τιμώντας την περηφάνια και την αξιοπρέπεια του τόπου που είναι ταγμένο να υπηρετεί. Θα είμαστε εδώ ώστε να ξεναγήσουμε σε αυτό το ταξίδι μνήμης, γνώσης κι επίγνωσης, ολόκληρο το επιτελείο του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνο-γερμανική συνεργασία. Χωρίς μυστικοπάθεια, με καθαρές κουβέντες για όσα ετοιμάζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Εκτός κι αν οι αιφνιδίως αφιχθέντες επισκέπτες με επικεφαλής τον κ. Φούχτελ αισθάνονται στην ψυχή τους αυτό που φωνάζει ο τόπος… ακόμη και με τη σιωπή του».

Σχόλια