default-image

Επιταγή ούτε για δείγμα στην αγορά (video)

Κρήτη
Επιταγή ούτε για δείγμα στην αγορά (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακάλυπτη από επιταγές έχει μείνει η αγορά της Κρήτης με τους ντόπιους κυρίως επιχειρηματίες να έχουν μειώσει τον συγκεκριμένο τρόπο συναλλαγής τους, έως και 50%. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Τειρεσία, που είδαν το φώς της δημοσιότητας, τα οποία  φανερώνουν το τραγικό της υπόθεσης, με την έλλειψη ρευστότητας στη αγορά να κυριαρχεί και την απουσία εμπιστοσύνης να χαραχτηρίζει τις σχέσεις τραπεζών και συναλλασσόμενων.

Μόνο με ρευστό προσπαθούν τώρα να ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες του νησιού, όπου μέχρι και αυτό, λιγοστεύει πλέον στις τσέπες τους λόγω της οικονομικής κρίσης (στενότητας). Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν τα στοιχεία για τη δραματική πτώση των ακάλυπτων συναλλαγών που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο "Τειρεσίας", σύμφωνα με τα οποία οι ακάλυπτες επιταγές υποχώρησαν δραματικά στο πρώτο εξάμηνο του 2014, αγγίζοντας μόλις τα 180 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέα μείωση σε σχέση με πέρυσι, όταν για όλο το έτος το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών είχε διαμορφωθεί στα 522 εκατ. ευρώ.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Πρόκειται για τη χαμηλότερη ιστορικά αξία επιταγών που σφραγίζονται από την έναρξη της κρίσης, το 2008, χρονιά κατά την οποία είχαν σφραγιστεί, απ ότι φαίνεται, επιταγές αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Η μείωση στη χρήση επιταγών οφείλεται όπως εξηγούν οι κρητικοί, στην έλλειψη ρευστότητας αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τράπεζας και συναλλασσόμενων.

Αγκάθι στην υπόθεση και η εκκαθάριση των επιταγών μέσω του συστήματος Δίας που συνεπώς έφερε την αποδυνάμωση των μεταχρονολογημέων επιταγών ως μέσου συναλλαγής.

Και για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία του Τειρεσία δείχνουν πως οι επιταγές που εκκαθαρίστηκαν από το ΔΙΑΣ στο τέλος του 2013 περιορίστηκαν στα 77,7 δισ. ευρώ από τα 138,9 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο μέγεθος το 2009. Αντίστοιχη μείωση έχει και η πορεία τους το πρώτο εξάμηνο του 2014, διάστημα κατά το οποίο οι επιταγές που κυκλοφόρησαν στο σύστημα, περιορίστηκαν στα 28,1 δισ. ευρώ.

Κι αν νομίζαμε πως το ρευστό είναι το αναγκαστικό μέσο συναλλαγής για τους επιχειρηματίες, τότε κάνουμε λάθος καθώς όπως οι ίδιοι αναφέρουν αυτό μειώνεται καθημερινά, ενώ και όσα χρήματα μένουν σε ορισμένους, φεύγουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα, να τίθεται σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του της Κρήτης.

Του Λευτέρη Κουμαντάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News