default-image

Απατεώνες κάνουν έρανο και ξεγελούν κόσμο

Κρήτη
Απατεώνες κάνουν έρανο και ξεγελούν κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον ασκό του Αιόλου, αποκαλύπτοντας τον περίεργο έρανο του εμφανιζόμενου κοριτσιού σαν κωφάλαλο στο κέντρο του Ηρακλείου του μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, άνοιξε η "Ν.Κ." χθες, με συνέπεια να έρθουν στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία, που δείχνουν πως το φαινόμενο αυτό είναι γενικότερο και έχει να κάνει με επιτήδειους που εμφανίζονται, υποτίθεται, για λογαριασμό γνωστών και αξιόπιστων φορέων (χθες αποκαλύφθηκε και ανάλογη υπόθεση που αφορά στη χρήση του ονόματος του ΚΕΘΕΑ!), βγάζοντας έτσι χρήματα μέσα από την εξαπάτηση των πολιτών!  

Η "Ν.Κ." έγραφε χθες για τη μέθοδο κοπέλας στο κέντρο του Ηρακλείου που ήταν "καρμπόν" με τη μέθοδο κυκλώματος παιδιών από τη Ρουμανία που είχαν συλληφθεί το 2011 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Αλλά ανάλογες συλλήψεις είχαν γίνει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και τα επόμενα χρόνια, όπως στην Καλαμάτα και τη Θεσσαλονίκη φέτος.

Το έγγραφο

Συγκεκριμένα, η κοπέλα τραβούσε - εμφανιζόμενη σαν να τους ικετεύει - τους περαστικούς από το μπράτσο και τους έδινε στο χέρι έναν ντοσιέ και το στυλό, ζητώντας τους να συμπληρώσουν πίνακα που έφερε τον τίτλο ενός συλλόγου κωφάλαλων παιδιών. Το έγγραφο είχε πέντε στήλες. Η πρώτη στήλη ήταν για να συμπληρώσει ο πολίτης το ονοματεπώνυμό του. Η δεύτερη στήλη για την πόλη του, η τρίτη στήλη για τον Ταχυδρομικό Κώδικα, η τέταρτη στήλη για να υπογράψει και η τελευταία για να συμπληρώσει το... ποσό που θα έβαζε.

Για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για απάτη ή όχι, επικοινωνήσαμε χθες με την αρμόδια αντιδήμαρχο Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη, που μας είπε ότι «δεν προβλέπεται μία τέτοια διαδικασία. Για να είναι νόμιμη η διαδικασία θα πρέπει να δίνονται κουπόνια που να φέρουν τις επίσημες σφραγίδες. Κι εμένα μου φαίνεται πως πρόκειται για απάτη»...

Χαρακτηριστική ήταν η υπόθεση των συλλήψεων που είχαν γίνει σε προηγούμενα χρόνια. Στην κατοχή των παιδιών από τη Ρουμανία είχαν βρεθεί ανάλογες καταστάσεις με τις υπογραφές των πολιτών και εκατοντάδες ευρώ από τα χρήματα που έβαζαν οι περαστικοί, πιστεύοντας ότι τα έδιναν για να βοηθήσουν... σωματείο κωφάλαλων παιδιών...

Υπάρχει εδώ και μια λεπτομέρεια. Στην περίπτωση σύλληψης, ο δράστης μπορεί να επικαλεστεί τις... υπογραφές των πολιτών, για να ισχυριστεί πως τα χρήματα δόθηκαν χωρίς καμία πλάνη, με τη θέλησή τους, για να του προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας...

Το ΚΕΘΕΑ

Και μπορεί χθες να μην πήραμε κάποια απάντηση από συνδικαλιστικά όργανα των κωφάλαλων, κάτι που θα θέλαμε έστω και τις επόμενες ημέρες, όμως λόγω του δημοσιεύματος εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΕΘΕΑ!

Θέμα της ανακοίνωσης είναι "Εξαπάτηση συμπολιτών μας στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των εξαρτήσεων".

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με αφορμή καταγγελιών συμπολιτών μας για περιστατικά που συνέβησαν στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου τις τελευταίες ημέρες, τα μέλη και το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη" θέλουν να ενημερώσουν το κοινό για την ύπαρξη ατόμων που, χρησιμοποιώντας το όνομα του ΚΕΘΕΑ και των Θεραπευτικών Κοινοτήτων και εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία του κοινού για το θέμα των εξαρτήσεων, αποκομίζουν χρήματα για προσωπικό όφελος».

Ο πρακτικές

Παρακάτω το ΚΕΘΕΑ, επιβεβαιώνοντας το δικό μας ρεπορτάζ, αναφέρει:

«Οι πρακτικές που χρησιμοποιούν τα άτομα αυτά, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα, ποικίλλουν. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τους εξής: Η δήθεν οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων, με κόψιμο αποδείξεων, χωρίς διάτρηση, που φέρουν πλαστές σφραγίδες και ψεύτικο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή και με απλό κουτί που αναγράφει "Έρανος για το ΚΕΘΕΑ". Η πώληση διαφόρων αντικειμένων (κεριά κ.ά.) και περιοδικών αγνώστου προέλευσης με θέμα τα ναρκωτικά σε εκκλησίες, στο δρόμο, σε υπηρεσίες, καταστήματα ή σπίτια. Η επαιτεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μετάβαση σε κάποια Θεραπευτική Κοινότητα, μετάβαση που στην πραγματικότητα είναι δωρεάν.

Το ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη" ενημερώνει ότι κανένα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ δεν καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους ανεύρεσης χρημάτων και παρέχει όλες τις υπηρεσίες του δωρεάν. Για το λόγο αυτό, για ακόμη μία φορά, εφιστά την προσοχή του κοινού, προκειμένου να μην πέφτει θύμα απάτης και εκμετάλλευσης. Όσοι πολίτες και φορείς είναι ευαισθητοποιημένοι και θα ήθελαν είτε να ενημερωθούν για τη λειτουργία του προγράμματος είτε να ενισχύσουν το έργο του μπορούν να απευθυνθούν στα παρακάτω τηλέφωνα: Ηράκλειο 2810/261.026, Άγιος Νικόλαος 28410/22.981 και Χανιά 28210/87.040».

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΕ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

«Είναι απατεώνες και εκμεταλλεύονται τον κόσμο»

Εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία έδωσε στη "Ν.Κ." χθες, κατόπιν επικοινωνίας μαζί του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμεΑ "Δικαίωμα στη ζωή" Παύλος Σημαντηράκης, τονίζοντας ότι, αν όχι όλες τις φορές, σίγουρα τις περισσότερες, κάποιος που μας σταματάει στο δρόμο για να μας ζητήσει να καταβάλουμε χρήματα υπέρ κάποιου σωματείου ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν εκπροσωπεί παρά μόνο τον εαυτό του, δηλαδή κοινώς είναι... απατεώνας... Κι αυτό διότι κανένας φορέας παροχής κοινωνικής φροντίδας, ακόμη κι αν διαθέτει νόμιμα κουπόνια ενίσχυσης, δε θα βγάλει μέλη του στο δρόμο για να ζητήσουν ενίσχυση από τους περαστικούς. Θα έχει για παράδειγμα εγκαταστήσει για το σκοπό αυτό ένα σπιτάκι στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μπορούν να προσφεύγουν όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν οικονομικά στη στήριξη του φορέα.

Με αποδείξεις

«Όλοι οι φορείς είτε είναι πρωτοβάθμια σωματεία, είτε δευτεροβάθμια, είτε τριτοβάθμια, έχουν θεωρημένα μπλοκ αποδείξεων από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας και για οποιαδήποτε δωρεά δίδεται σε αυτούς τους φορείς εκδίδεται και μια αντίστοιχη απόδειξη για εκείνους που έδωσαν τη δωρεά. Μιλάμε για απόδειξη που είναι από θεωρημένο μπλοκ. Στην τελευταία σελίδα του μπλοκ πάντα υπάρχει η θεώρηση της Κοινωνικής Μέριμνας. Οπότε είναι πολύ απλό για τον οποιονδήποτε να πει σε αυτόν που θα τον σταματήσει στο δρόμο για να του κόψει κουπόνια "ωραία, δείξε μου την τελευταία σελίδα του μπλοκ"»...

Αναφερόμενος για παράδειγμα στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΑμεΑ "Δικαίωμα στη ζωή", ο κ. Σημαντηράκης τόνισε ότι «εμείς για να ζητήσουμε μια δωρεά δε βγαίνουμε στο δρόμο. Θα χρησιμοποιήσουμε το μπλοκάκι αυτό σε μία εκδήλωση που θα γίνει ή για να κόψουμε κουπόνια σε κάποιους που λόγω ευχάριστου ή δυσάρεστου γεγονότος έχει εκφράσει την επιθυμία να προσφέρει μία δωρεά. Και πάντα στην τελευταία σελίδα του μπλοκ υπάρχει η θεώρηση της Κοινωνικής Μέριμνας, που υπάγεται στην Περιφέρεια Κρήτης»...

«Θλιβερά περιστατικά»

Εκφράζοντας τα προσωπικά του συναισθήματα για τέτοια περιστατικά, ο κ. Σημαντηράκης λέει στην εφημερίδα μας: «Χρησιμοποιείται η ευαισθησία του κόσμου ή η αίσθηση του χρέους απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από κάποιους επιτήδειους για δικό τους όφελος. Και αυτό αποτελεί μία πράξη σίγουρα όχι σωστή και δυσφημεί σωματεία ή συλλόγους που κάνουν απόλυτα σωστά το έργο τους, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News