Κρήτη

Για πρώτη φορά η Ε.Ε παίρνει θέση για τα χημικά

Ηχηρή παρέμβαση του επικεφαλής  των ευρωβουλευτών της ΝΔ  Μανώλη Κεφαλογιάννη στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στις τάξεις των ευρωπαίων  αντιφεντεραλιστών για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη  Μεσόγειο και δυτικά της Κρήτης.

 Οι δύο ευρωβουλευτές προχώρησαν σε κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές ομάδες να πάρουν θέση το τεράστιο ζήτημα που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την κοινωνία της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του neakriti.gr η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Κάθριν Άστον θα πάρει δημοσίως θέση την ερχόμενη Τετάρτη. Θέση η οποία αποτελεί την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Ευρώπης για ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και μήνες την Κρήτη.

Είχε προηγηθεί σωρεία παρεμβάσεων προς την Ευρώπη να σταματήσει να κωφεύει απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με τους φορείς της Κρήτης μάλιστα να ετοιμάζουν ακόμη δυναμικότερες κινητοποιήσεις και ενώ καταστροφή του χημικού οπλοστασίου εν πλω βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στάλθηκε η ανοικτή επιστολή της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, την ώρα που κορυφώνονται οι αντιδράσεις σε όλη πλέον τη χώρα.

Αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συζήτηση για τα χημικά

   Στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Νότης Μαριάς ο οποίος σημειωτέον κατέθεσε και σχετική ερώτηση για προφορική απάντηση  από το Συμβούλιο της ΕΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ήδη πάνω  στο ακατάλληλο λόγω παλαιότητας πλοίο Cape Ray του Αμερικάνικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

   Και συνέχισε  ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται  μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν.

   Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται δυτικά της Κρήτης σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στη Κρήτη αφού πρώτη φορά επιχειρείται καταστροφή χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο η οποία μάλιστα θα διαρκέσει τουλάχιστον 60 ημέρες.

Επιπλέον ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πρέπει τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.

   Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς έθεσε τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την αυριανή συζήτηση για τα χημικά της Συρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζήτησε να μάθει κατά πόσο το Συμβούλιο της Ε.Ε:

1. " Είναι ενήμερο για την εξαιρετικά ευαίσθητη και επικίνδυνη διαδικασία εξουδετέρωσης των συγκεκριμένων χημικών ουσιών; Δύναται το Συμβούλιο να εγγυηθεί την ασφάλεια των γειτονικών περιοχών;

2. Τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων; Σε ποιο βαθμό είναι οι γειτονικές περιοχές ενήμερες και προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ατυχήματος; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή διαρροής τοξικών αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα;

3. Όσον αφορά το Cape Ray, είναι το Συμβούλιο ενήμερο για αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω πλοίο, ηλικίας 36 ετών, δεν διαθέτει τα κατάλληλα εγκάρσια διαφράγματα ούτε την απαραίτητη προστασία προκειμένου να αποφύγει πυρκαγιά, ή άλλα σοβαρά περιστατικά;"

   Τελικά μετά από ψηφοφορία η πρόταση του Νότη Μαριά έγινε δεκτή και έτσι αύριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο.

Σχόλια