Κρήτη

Ξεσπάθωμα Ν. Αντωνακάκη: Πυρά για ΟΛΗ και μήνυμα σε Λότζια

Μέλος της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, στενός συνεργάτης του Μανόλη Κεφαλογιάννη επί σειρά ετών και από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη της Ν.Δ. στην Κρήτη, η άποψη του Νίκου Αντωνακάκη επί των πολιτικών και όχι μόνο ζητημάτων της επικαιρότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να προσφέρει πολύ υλικό για σκέψη. Ζητήσαμε από τον κ. Αντωνακάκη να μας καταθέσει την άποψή του για μια σειρά από θέματα, από την πορεία του Μανόλη Κεφαλογιάννη, το μήνυμα των ευρωεκλογών, τον ΟΛΗ και το λιμάνι του Ηρακλείου, το ΕΣΠΑ και πολλά ακόμη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα παρακάτω που δήλωσε ο κ. Αντωνακάκης:

- «Εφόσον η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ δε μεταφερθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η ύπαρξή της είναι περιττή και θα έπρεπε να καταργηθεί. Οι υπόλοιπες αρμοδιότητες μπορούν να δοθούν σε άλλες υπηρεσίες».

- «Ο τουρισμός κρουαζιέρας, αντί να ανεβαίνει, φθίνει όσον αφορά στο λιμάνι του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια».

- «Θα πρέπει να επανέλθει το θέμα του διοικητηρίου στη Ν. Αλικαρνασσό και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της ΣΕΑΠ, όπως είχε προτείνει ο Μ. Κεφαλογιάννης παλιότερα».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Αντωνακάκη έχει ως εξής:

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έστειλαν συγκεκριμένα μηνύματα στην κυβέρνηση και τα κόμματα. Εκτιμάτε ότι αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. και αν ναι σε ποιο βαθμό;

«Η κυβέρνηση μετά από μια σειρά δύσκολων αλλά αναγκαίων μέτρων που έλαβε, βεβαίως και πήρε το μήνυμα ότι πρέπει να διορθώσει άμεσα τις όποιες αδικίες έγιναν και να επιταχύνει τη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό το μήνυμα όμως δεν ήταν αυτό που ονειρευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσε σε εξεγέρσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει εγγυητής για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας, εντείνοντας την προσπάθεια να τη βγάλει από την κρίση και τα μνημόνια».

Ο Μ. Κεφαλογιάννης

Επί χρόνια είστε στενός συνεργάτης του Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει τη σιγουριά της Βουλής και να εκτεθεί με σταυρό πανελλαδικά για τις ευρωεκλογές, ερχόμενος πρώτος σε ψήφους. Ακούστηκαν πολλά γι' αυτήν του την κάθοδο, ακόμη και το ότι ίσως να εγκαταλείψει την τοπική πολιτική σκηνή. Επειδή είστε κοντά του, πώς εκτιμάτε την εξαιρετικά τιμητική εκλογή του στην Ευρωβουλή και τι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί παραπέρα;

«Ένας πολιτικός του διαμετρήματος του Μανόλη Κεφαλογιάννη, μετά την επιτυχημένη θητεία του στη θέση του γραμματέα του κόμματος, δε θα άφηνε το Εθνικό Κοινοβούλιο παραιτούμενος από τη θέση του βουλευτή Ηρακλείου, την οποία κατέχει επί σειρά ετών για να εκτεθεί στις ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης από όλη την επικράτεια με σκοπό να εγκαταλείψει την τοπική πολιτική σκηνή. Το αντίθετο θα έλεγα ότι συμβαίνει! Μην ξεχνάμε πως η Ν.Δ. σε όλη την επικράτεια πήρε 1 εκατ. ψήφους, ενώ στην ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια του κ. Κεφαλογιάννη, την Κρήτη, μόνο 40.000 ψηφοδέλτια. Ο πρώην υπουργός απευθύνθηκε σε ένα εκλογικό σώμα για πρώτη φορά, το οποίο τον τίμησε με περίπου 250.000 σταυρούς προτίμησης, κατατάσσοντάς τον στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων της παράταξης».

Οι ΝΟΔΕ

Είστε μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. και θα θέλαμε την άποψή σας για το ρόλο των σημερινών ΝΟΔΕ. Με τη συγκεκριμένη μορφή τους - που δεν αφορά στα πρόσωπα - μπορούν να παράγουν πολιτική και να έχουν ένα ουσιαστικό λόγο;

«Από τη λειτουργία των κεντρικών οργάνων του κόμματος, αλλά και των ίδιων των ΝΟΔΕ, εξαρτάται αν θα έχουν ουσιαστικό λόγο και αν θα παράγουν πολιτική. Οι ΝΟΔΕ είναι τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος σε επίπεδο νομού και όλοι οι τομείς ευθύνης και έργου τους θα πρέπει να θέτουν συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα, ώστε μέσα από την επίτευξη ή μη των συγκεκριμένων στόχων να αξιολογούνται όλοι. Οι ΝΟΔΕ οφείλουν να αποδεικνύουν καθημερινά και στην πράξη ότι μετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ότι εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και μπορούν ακόμα και να οδηγούν τις εξελίξεις, αντί να τις ακολουθούν ή πολύ χειρότερα, απλά να τις παρακολουθούν όπως συμβαίνει πολλές φορές. Η ευθύνη είναι ατομική, αλλά και συλλογική. Το ίδιο και η επιτυχία ή η αποτυχία».

Προέχει η Ελλάδα

Αλήθεια, κύριε Αντωνακάκη, πολλοί αναρωτιούνται αν έχουμε συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής νεοδημοκράτη πρωθυπουργό. Τι απαντάτε σ' αυτό;

«Με δεδομένο το κυβερνητικό σχήμα, ενδεχομένως ένας νεοδημοκράτης να χαρακτηρίσει, όχι αβάσιμα, ετεροβαρή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεδομένου ότι και οι αρμοδιότητες του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 πάρθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή της Ν.Δ. κ. Νικόλαο Δένδια και δόθηκαν στον υφυπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος και θα διαχειριστεί τα 28 δισ. ευρώ, που είναι και τα τελευταία που παίρνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ' όλα αυτά, εκείνο που κατά την άποψή μου πρέπει να προέχει τώρα είναι η Ελλάδα και όχι τα κόμματα. Η Ν.Δ. με τον Αντώνη Σαμαρά αυτήν τη φορά καλείται να βγάλει ξανά τα κάστανα από τη φωτιά, να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική, την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή πορεία της πατρίδας μας στο μέλλον».

Ο ΟΛΗ

Με αφορμή τη συγκυβέρνηση και επειδή έχετε διατελέσει αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η σημερινή εικόνα του μεγαλύτερου λιμένος της Κρήτης, από μια διοίκηση που έχει ανανεώσει τη θητεία της από δυο διαφορετικές κυβερνήσεις και πλέον στηρίζεται από κοινού από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ;

«Συγκρίνοντας τη σημερινή εικόνα του λιμένος Ηρακλείου με την εικόνα που παρουσίαζε μέχρι το έτος 2010, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία βελτίωση σε κανένα τομέα δραστηριότητας. Απεναντίας σε πολλούς τομείς παρουσιάζονται σημαντικές υστερήσεις και συρρικνώσεις που δε δικαιολογούνται από την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, το λιμάνι μας, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης, οφείλει να δραστηριοποιείται και στους τρεις βασικούς τομείς λιμενικών δραστηριοτήτων, δηλαδή στον επιβατικό τομέα, στον εμπορικό τομέα και στον τομέα της κρουαζιέρας και της αναψυχής. Και οι τρεις παραπάνω τομείς λιμενικών δραστηριοτήτων είναι σημαντικοί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της νησιωτικής περιφέρειάς μας και είναι απαραίτητο να αναπτύσσονται παράλληλα ισότιμα, με τρόπο ώστε να μην αποβαίνει ο ένας εις βάρος των άλλων.

Η σημασία του επιβατικού τομέα είναι αυταπόδεικτη, αφού, όπως είναι γνωστό, το λιμάνι του Ηρακλείου είναι η πύλη εισόδου και εξόδου των επιβατών και των επισκεπτών για τα τρία τέταρτα της έκτασης της περιφέρειας Κρήτης (νομοί Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου).

Η σημασία του εμπορικού τομέα είναι επίσης σημαντικότατη, αφού μέσω του λιμανιού Ηρακλείου διακινείται το σύνολο σχεδόν των προϊόντων που παράγονται στο νησί προς την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό, και αντίστροφα μέσω του λιμανιού Ηρακλείου εισάγονται τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Η κρουαζιέρα

Ο πολλά υποσχόμενος, τέλος, τομέας της κρουαζιέρας και της αναψυχής, εφόσον οργανωθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα, μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος και στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη τη Κρήτης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ μεταξύ των ετών 2012 και 2013, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο χώρας, επήλθε σημαντική αύξηση σε επιβάτες κρουαζιέρας (1.428.921 αφίξεις το έτος 2012 και 2.191.855 αφίξεις για το έτος το 2013).

Μέχρι το έτος 2010, που συμμετείχα ως αντιπρόεδρος στη διοίκηση του ΟΛΗ Α.Ε. μαζί με τους εκάστοτε προέδρους διευθύνοντες συμβούλους και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., προσπαθήσαμε για την παράλληλη ανάπτυξη και των τριών βασικών δραστηριοτήτων του λιμανιού και σύμφωνα με δημοσιευμένα και επίσημα στατιστικά στοιχεία από το έτος 2004-2009 δημιουργήθηκε μια σημαντική αύξηση σε όλους τους τομείς.

Ειδικότερα, στον τομέα της κρουαζιέρας, για την οποία τόσος λόγος γίνεται σήμερα, καταφέραμε από τις 130.000 αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας το έτος 2003 να φτάσουμε τις 400.000 επιβάτες το έτος 2009 (ποσοστιαία αύξηση 308%).

Έκτοτε, δυστυχώς, παρά τις ενέργειες που δηλώνει στα Μέσα Ενημέρωσης ότι προβαίνει ο πρόεδρος του ΟΛΗ Α.Ε., παρά τα υπερατλαντικά ταξίδια μελών του Δ.Σ., παρά τη συμμετοχή του ΟΛΗ σε πολυδάπανες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την προβολή του Ηρακλείου ως τουριστικού προορισμού για κρουαζιέρα, αντί για αύξηση, παρατηρείται μια συνεχής μείωση αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας με αποτέλεσμα σήμερα να πανηγυρίζουμε για τις 215.000 αφίξεις το έτος 2012 και για τις 270.000 αφίξεις το 2013, έναντι των 400.000 αφίξεων του 2009 και των 305.000 αφίξεων του 2010».

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία που προέρχονται από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), στην οποία συμμετέχει και ο ΟΛΗ Α.Ε., το Ηράκλειο κατατάσσεται 6ο σε επίπεδο χώρας σε σχέση με τον αριθμό αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας για το έτος 2012 μετά τον Πειραιά (2.066.925 αφίξεις), τη Σαντορίνη (838.875 αφίξεις), τη Μύκονο (657.511 αφίξεις), το Κατάκολο (763.861 αφίξεις), την Κέρκυρα (624.179 αφίξεις) και πολύ κοντά, λίγο πιο πάνω από τα Χανιά (129.087 αφίξεις).

Σημειώνεται ότι στο Ηράκλειο μεταξύ των ετών 2010 και 2012 οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 119.317, επήλθε δηλαδή ποσοστιαία μείωση 39,12%, ενώ αντίστοιχα στα Χανιά στο ίδιο διάστημα προστέθηκαν 117.578 επιβάτες (από 11.509 το 2010 σε 117.578 το 2012)».

Η αλλαγή στο Δήμο Ηρακλείου

Οι δημοτικές εκλογές άλλαξαν άρδην το τοπίο στο Δήμο Ηρακλείου, φέρνοντας τη μεγάλη ανατροπή. Από το Σεπτέμβριο τι αναμένετε στη Λότζια από τη νέα δημοτική Αρχή;

«Η σημερινή δημοτική Αρχή θεωρώ πως είχε κουράσει και είχε κουραστεί. Αυτό είχα την ευκαιρία να το πω στον ίδιο τον απερχόμενο δήμαρχο πολύ πριν τις δημοτικές εκλογές, τον οποίο προέτρεψα να μη διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα του δημάρχου Ηρακλείου. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο πολιτικός και ο ηθοποιός πρέπει να κατεβαίνουν από το παλκοσένικο όταν τους χειροκροτούν... Αυτό όμως δε σημαίνει πως η απερχόμενη δημοτική Αρχή δεν έκανε έργο. Η αλήθεια είναι πως το Ηράκλειο άλλαξε όψη τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε ίσως να γίνουν περισσότερα και από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας έργων, με δεδομένο ότι κατά τη μακρά περίοδο της θητείας της διαχειρίστηκε πολλά κοινοτικά κονδύλια και όχι μόνο.

Πιστεύω ακράδαντα πως η νέα δημοτική Αρχή που από το Σεπτέμβριο καλείται να αναλάβει τα ηνία του Δήμου γνωρίζει καλά πως ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι παιδική χαρά και πως καλείται μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον - για πολλούς η επόμενη 5ετία θα είναι ίσως η χειρότερη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο χώρας από πλευράς κρατικών ενισχύσεων - να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα προς όφελος της ποιότητας της ζωής του δημότη, δικαιώνοντας έτσι τους πολίτες του Ηρακλείου για την επιλογή τους».

Το ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια έχει να διαχειριστεί ένα ΕΣΠΑ που κατά κοινή ομολογία είναι περιορισμένο. Τα επιπλέον χρήματα από πού θα βρεθούν στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία;

«Στην επόμενη προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Κρήτης καλείται να απορροφήσει 436 εκατ. ευρώ περίπου και έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα τόσο από εθνικούς πόρους, όσο και από τα 7 επιχειρησιακά τομεακά προγράμματα, όπως:

- Το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία.

- Το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές-Μεταφορές-Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη.

- Το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανάπτυξη-Ανθρώπινο δυναμικό και Διά Βίου Μάθησης.

- Το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα.

- Το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και το επιχειρησιακό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας.

Οι υψηλοί ρυθμοί απορροφητικότητας τόσο στα τομεακά όσο και στα περιφερειακά προγράμματα οφείλονται κυρίως στο τρίπτυχο ωριμότητα έργων-ικανοί φορείς διαχείρισης (όπως αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ) και ισχυρή επιχειρηματικότητα, που βασίζεται στον τουρισμό, στη μεταποίηση αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως και οι φορείς της Α/θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι Δήμοι, πρέπει να τρέξουν για να παρουσιάσουν ώριμες μελέτες για έργα κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, τα οποία και αποτελούν χρηματοδοτικές προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να παίξει και ένα άλλο ρόλο, εκτός από αυτόν του ελέγχου και της νομιμότητας των αποφάσεων, που έχει σήμερα;

«Θεωρώ πως το σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου θα έπρεπε να τον κάνουν εξ ολοκλήρου οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και όχι οι εκλεγμένες Περιφέρειες. Πιστεύω ότι ο σχεδιασμός θα έπρεπε να αφορά την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων και όχι να γίνεται με βάση εκλογικούς σχεδιασμούς, όπως πολλές φορές συμβαίνει από τους εκλεγμένους περιφερειάρχες, που φροντίζουν με αυτόν τον τρόπο την επανεκλογή τους.

Αν δεν πάρουν το ΕΣΠΑ, θεωρώ πως δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, αφού τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων σε επίπεδο Α' και Β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί με την κατάλληλη στελέχωση να τον ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είναι αρμόδιο έτσι και αλλιώς για την πληρωμή τον ενταλμάτων πληρωμών τους. Γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι ότι, ενώ ιδρύθηκε υπηρεσία ελεγκτή νομιμότητας με το Ν. 3852/2010 και με την τροποποίηση του Ν. 4257/14-04-2014, αυτή θα έπρεπε να λειτουργήσει σε διάστημα δυο μηνών, αυτή μέχρι σήμερα δε λειτούργησε ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω πως πρέπει να καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι υπηρεσίες που θεωρούνται κρατικές και δεν μπορούν να μεταφερθούν στις εκλεγμένες Περιφέρειες, όπως είναι οι Δασικές και οι Υπηρεσίες Μεταναστευτικής Πολιτικής. Να υπαχθούν απευθείας στα αρμόδια υπουργεία, ενώ οι υπόλοιπες στις εκλεγμένες Περιφέρειες με αντίστοιχες αυτοδίκαιες μετατάξεις των υπαλλήλων τους σε άλλες υπηρεσίες που τους έχουν ανάγκη.

Ακόμα και τα θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, υδάτων κ.λπ. θα μπορούσαν να υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια».

Η πρόταση του Μ. Κεφαλογιάννη για ΣΕΑΠ και αμερικανική βάση

Πριν από χρόνια ο Μανόλης Κεφαλογιάννης είχε καταθέσει μια πρόταση που αγκαλιάστηκε από πολλούς για τη μεταφορά της ΣΕΑΠ στην πρώην βάση Γουρνών και τη μετατροπή της ΣΕΑΠ σε ένα σύγχρονο διοικητήριο. Σήμερα που βλέπουμε όχι απλά διάσπαρτες τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και το κράτος να συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα ενοίκια σε κτήρια που δεν εξυπηρετούν τον πολίτη, η πρόταση αυτή θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο;

«Η έκταση των 531 στρεμμάτων της ΣΕΑΠ, που αποτελεί ένα πραγματικό "φιλέτο" για τα ανατολικά προάστια του Ηρακλείου, θα μπορούσε πράγματι να χρησιμοποιηθεί με πολλές διαφορετικές χρήσεις, με πρώτη και κύρια το διοικητήριο.

Δεν ξέρω ποιες άρρωστες λογικές εμπόδισαν την υλοποίηση αυτής της πρότασης, η οποία είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Είναι απόλυτα κατανοητό πως η εφαρμογή της όχι μόνο θα δημιουργήσει αποσυμφόρηση στο κέντρο του Ηρακλείου, δημιουργώντας παράλληλα ανάπτυξη στην περιοχή της Αλικαρνασσού και θα απαλλάξει από την ταλαιπωρία τον πολίτη, αλλά θα εξοικονομήσει και το Δημόσιο αρκετά χρήματα από τα πολλά μισθώματα που σήμερα καταβάλλει στα διάφορα διάσπαρτα κτήρια που ενοικιάζει στο κέντρο της πόλης.

Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί την ίδια ώρα που ο λαός καλείται σε σκληρές θυσίες και γίνονται σοβαρές περικοπές στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, κάποιοι να συνεχίζουν την κακοδιαχείριση, λειτουργώντας αυθαίρετα και σε βάρος της ίδιας της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, όπως π.χ. συμβαίνει με το πολυώροφο κτήριο που βρίσκεται απέναντι από το πάρκο Θεοτοκόπουλου επί της οδού Κορωναίου, για το οποίο ακόμη και μετά τη συγχώνευση της Α' με τη Β' ΔΟΥ και τη μεταφορά της στο κτήριο επί της λεωφόρου Κνωσού, το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να καταβάλλει από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα μηνιαίο μίσθωμα ποσού 18.000 ευρώ χωρίς να το χρησιμοποιεί»!

Τα αίτια της ανεργίας

Και μια τελευταία ερώτηση. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι των 600 ευρώ, άνθρωποι στα όρια της απελπισίας. Τι έχετε να πείτε εσείς, τα στελέχη της Ν.Δ., σε αυτούς τους Έλληνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι το 2009 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας και σήμερα, 4 χρόνια μετά, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 20%.

Την τριετία λοιπόν 2009-2011:

α) Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 24,3%.

β) Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε κατά 7,3% και της βιομηχανικής παράγωγης κατά 22,6%.

γ) Οι επενδύσεις για κατοικίες μειώθηκαν κατά 50% και για οικιακό εξοπλισμό κατά 67,6.

δ) Η παραγωγή τσιμέντου έχει μειωθεί κατά 56,5% (η πτώση είχε ξεκινήσει από το 2007).

Αυτά τα οικονομικά μεγέθη εξηγούν γιατί η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 20%.

Για να ξαναζωντανέψουμε την οικονομία, πρέπει άμεσα να ανασυνθέσουμε τη δημόσια διοίκηση, καταργώντας αποφασιστικά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Να μειωθούν έμμεσοι και άμεσοι φόροι και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των νέων επιχειρήσεων στον αστικό και αγροτικό κόσμο της χώρας. Ειδικότερα, στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, η απάντηση είναι η επιχειρηματικότητα στην πόλη και την ύπαιθρο.

Ήδη παρατηρείται μια στροφή των νέων για επάνοδο στην ελληνική περιφέρεια και στις εφαρμογές νέων τεχνολογιών. Υπάρχουν και τα προγράμματα και τα χρήματα, καθώς και η τεχνογνωσία. Αρκεί να καταπολεμήσουμε στη ρίζα της τη διαφθορά θεσμών και κρατικού μηχανισμού που κρύβεται πίσω από τη νομοθετημένη γραφειοκρατία».

Σχόλια