default-image

Όλοι στο πόδι κατά των χημικών

Κρήτη
Όλοι στο πόδι κατά των χημικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Στο πόδι" για τα χημικά, έστω και με καθυστέρηση, βρίσκονται πλέον πολίτες και φορείς όχι μόνο στην Κρήτη αλλά ακόμα και στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ συναυλία διαμαρτυρίας για τα χημικά και για τις Σκουριές στην πλατεία Συντάγματος.

«Η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ φέρει βαριές ευθύνες για το εκτυλισσόμενο έγκλημα στη Μεσόγειο, αφού σε πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., μετά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, βάζουν τώρα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων, καλώντας τον κόσμο να διαδηλώσει την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

«Πάρτε θέση»

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς με πιέσεις προς το Κοινοβούλιο ζητά το θέμα να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο σώμα, ενώ οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Μάλιστα, όλοι οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δήλωσή τους για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο απαιτούν να σταματήσει τώρα το πείραμα της καταστροφής, όπως το χαρακτηρίζουν.

«Αυτές τις μέρες», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δερμιτζάκης, Μαίρη Διακάκη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Σταθάκης, «ξεκινά η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω σε θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο. Με τη μέθοδο καταστροφής που επιλέχτηκε δημιουργείται σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικής ασφάλειας από ενδεχόμενο ατύχημα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται εν πλω εξουδετέρωση χημικών όπλων με τη μέθοδο της υδρόλυσης, όπως έχουν επισημάνει επιστημονικοί φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε έγκαιρα το θέμα με δηλώσεις βουλευτών και Νομαρχιακών Επιτροπών του, αλλά και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής με επίκαιρη επερώτηση που συζητήθηκε στις 11/4/2014, κατά την οποία ζητήσαμε ματαίωση της όλης επιχείρησης, έστω και την ύστατη ώρα.

Δυστυχώς η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία ούτε στις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων βουλευτών, ούτε στις διαμαρτυρίες του λαού, των φορέων, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας της Κρήτης, που εκφράστηκαν με μεγάλα συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις, κόντρα στο γενικότερο κλίμα ηττοπάθειας και ματαιότητας των αγώνων και στην τακτική αποσιώπησης του θέματος από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ούτε αξιοποίησε την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. για να ακυρωθεί η καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, δεν ενημέρωσε έγκυρα και πειστικά την ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε διασφάλισε ότι θα υπάρξουν οι ελάχιστες εγγυήσεις και παρατηρητές εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στη διαδικασία της καταστροφής των χημικών όπλων.

Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ευθύνη της επιχείρησης καταστροφής των χημικών έχει αναλάβει αποκλειστικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με την εμπλοκή της Ναυτικής Βάσης της Σούδας στην Κρήτη, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, δήλωσε ότι το "Cape Ray" πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς να δηλώνεται το ακριβές στίγμα και ότι η διάρκεια της εξουδετέρωσης των χημικών μπορεί να επηρεαστεί από τον καιρό. Όπως έχει καταγγελθεί, ακόμα και μικρός κυματισμός αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και διαρροής χημικών στη θάλασσα και η διαδικασία θα πρέπει να διακοπεί».

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα προσκόμματα που θέτουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να παραπεμφθεί στις καλένδες το θέμα της καταστροφής των χημικών κατήγγειλε, μιλώντας χθες στο Ράδιο 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Είπε ωστόσο ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και ότι τη Δευτέρα το απόγευμα που θα δοθεί η μάχη θα υπάρξουν οι εξελίξεις, που ελπίζει να μην είναι σε βάρος των Ελλήνων.

Με πρωθυπουργό

Επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενου ατυχήματος πάνω στο "Cape Ray" ζητά με επιστολή-έγγραφο διαμαρτυρίας που κατέθεσε η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου, η οποία πρωτοστατεί σε μία σειρά δράσεων.

Το έγγραφο, που υπογράφουν και άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης και πρόκειται να κατατεθεί και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Παράλληλα θα αποσταλεί προς τις πρεσβείες των χωρών που εμπλέκονται με την υπόθεση, ενώ θα ζητηθεί και συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Ξεφόρτωσαν την πολιτική προστασία χωρίς πόρους και γνώση στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο», δήλωσε η δήμαρχος στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη.

«Να τελειώσει»

Την ίδια ώρα, συντονίζουν τις δράσεις τους και οι φορείς των Χανίων, με τον αποκλεισμό της βάσης της Σούδας, την έξοδο προς τη Μεσόγειο των αλιέων και των ακτιβιστών, την εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των τουριστών που βρίσκονται στο νησί.

«Θα βγούμε σύντομα στα ανοιχτά. Στόχος μας είναι η επικοινωνιακή ένταση και κατ' επέκταση το άδοξο τέλος αυτού του πειράματος, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξηγήσεις στους πάντες πλέον», είπε στο Ράδιο 98,4, στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής, ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας.

Η ΑΟΖ

Την άποψη ότι δε θα αντιμετωπίζαμε τέτοιο πρόβλημα εάν είχε οριοθετηθεί η ΑΟΖ εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο 98,4 ο καθηγητής Νίκος Λυγερός.

Επανέλαβε ότι δε θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη δυτικά της Κρήτης, καθώς η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε στρατιωτική, και πρόσθεσε ότι το αυτονόητο θα ήταν έστω και προληπτικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Συλλαλητήριο

Μάλιστα, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο ενάντια στην καταστροφή των χημικών αλλά και στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό στην πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα «Χημικά - Σκουριές - Ακτές. Συμβαίνουν τώρα! Μαζί τα σταματάμε τώρα!».

Την κινητοποίηση συνδιοργανώνουν το Συντονιστικό Επιτροπών Πρωτοβουλίας Κατά της Καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού και το Πανελλήνιο Δίκτυο Ακτές "Ώρα Μηδέν".

Ακολούθησε συναυλία με τους Μελίνα Κανά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ν. Τουλιάτο, Παντελή Θαλασσινό, Νένα Βενετσάνου, Κώστα Λειβαδά και παραδοσιακή μουσική.

«Αυτή η γη, αυτή η θάλασσα, αν δε σωθεί, εμείς θα φταίμε»

Στο μεταξύ, το επίκαιρο θέμα των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο θα αναδειχθεί στο πλαίσιο της ετήσιας μαθητικής εκδήλωσης «Αυτή η γη, αυτή η θάλασσα, αν δε σωθεί, εμείς θα φταίμε», που συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Παραδοσιακής Συντροφιάς Δυτικής Κρήτης "ΟνειροΚρήτες" με το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Κισσάμου και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στο Πέτρινο Θέατρο στα Νωπήγεια με ελεύθερη είσοδο.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι «η εκδήλωση αυτή συνδυάζει, πέρα από το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό μέρος, και την αγωνία που υπάρχει στον κόσμο, με το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει και αφορά την υδρόλυση των χημικών όπλων στη θάλασσα της Μεσογείου, αλλά και την ατομική ευθύνη του καθενός μας για την προστασία του περιβάλλοντος».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News