Κρήτη

"Το Cape Ray είναι δίπλα μας" (Ηχητικό)

Δυναμική παρέμβαση για τα χημικά της δημάρχου Γαύδου

Επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης, ενδεχόμενου ατυχήματος πάνω στο Cape Ray, ζητά με επιστολή-έγγραφο διαμαρτυρίας που κατέθεσε, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Γαύδου κ. Ευαγγελία Καλλίνικου, η οποία πρωτοστατεί σε μία σειρά δράσεων με αφορμή την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια λεκάνη της Μεσογείου.

Η κ. Καλλίνικου βρέθηκε σήμερα στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προκειμένου να καταθέσει επιστολή-έγγραφο διαμαρτυρίας με το οποίο ζητά επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης, ενδεχόμενου ατυχήματος πάνω στο Cape Ray, εφόσον βεβαίως υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο. Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος γνωστοποίησε επίσης την κίνησή της αυτή και σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου.  

Το έγγραφο που υπογράφουν και άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης και πρόκειται να κατατεθεί και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, υποβλήθηκε στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο, βρίσκεται η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κρήτης, με τα συνοδευτικά-παραπλέοντα πολεμικά και εμπορικά πλοία να προδίδουν το στίγμα τους και τις κινήσεις τους σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά από το "Κουτί της Πανδώρας". Κοντά τους και πλοίο ανεφοδιασμού.

Το Cape Ray μπορεί να είναι κοντά στην Πελοπόννησο

Τους φόβους ότι το Cape Ray μπορεί να είναι κοντά στην Πελοπόννησο εξέφρασε για ακόμη μία φορά, με την ευχή να ακουστούν, ο καθηγητής-υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης Τοξικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Βαγγέλης Γιδαράκος, αναφέροντας ότι οι αντιδράσεις επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Πελοπόννησο φορείς και πολίτες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συμβαίνουν μέσα στη γειτονιά μας.

Θ. Μικρούτσικος: «Συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος μας»

«Στη χώρα μας συντελείται ένα έγκλημα μεγαλύτερο από όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, καθώς δημιουργεί και δεδομένα που μπορεί στο μέλλον να λειτουργήσουν σε βάρος της ανθρωπότητας», είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο κορυφαίος συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της και κατά των Ευρωπαίων πολιτικών για τις αποφάσεις τους. «Δεν τους ενδιαφέρει αν κάτι δεν πάει καλά στην κοιτίδα της ανθρωπότητας», είπε.

Δεκαήμερο, εντωμεταξύ, κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από το Σάββατο, ξεκινά το Παγκρήτιο Συντονιστικό στα Χανιά, με πρώτη κινητοποίηση τον αποκλεισμό της Βάσης στη Σούδα.

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-Επιτροπής Ηρακλείου Κατά των Χημικών

Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο συντονιστής της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Παυλιδάκης, ο Απόλλωνας Φιλιππής από την περιφερειακή παράταξη "Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης" και ο Αριστείδης Αθανασάκης από τη δημοτική παράταξη "Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες" συναντήθηκαν, μετά από αίτημά τους, με την Επιτροπή Ηρακλείου Κατά των Χημικών στη Μεσόγειο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσαν:

«Ζητήσαμε να συναντηθούμε με την Επιτροπή προκειμένου να ενημερωθούμε για το σοβαρό θέμα των χημικών και τις επιπτώσεις του στη φύση και στο περιβάλλον, στη Μεσόγειο, στην Ελλάδα και στην Κρήτη καθώς και για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής.

Πρέπει να καλυφθεί το τεράστιο πολιτικό έλλειμμα που δημιουργεί η αποδοχή της δικομματικής κυβέρνησης στο να γίνει η υδρόλυση εν πλω στα όρια των χωρικών μας υδάτων, διαδικασία που πολλές χώρες αρνήθηκαν, αφού  πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία καταστροφής που μάλιστα λαμβάνει χώρα πιλοτικά και σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες.

Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Τα συμπεράσματα είναι ότι η πίεση στην κυβέρνηση πρέπει να συνεχιστεί και πολιτικά και από τους φορείς και το λαό, με πολλές ενέργειες και με ακτιβισμούς.

Εκτός από τα χημικά της Συρίας υπάρχουν και άλλα θέματα εξίσου σημαντικά όπως είναι το θέμα με τα πυρηνικά και τα απόβλητα σε βυθισμένα καράβια  στην περιοχή της Μεσογείου.

Συμφωνήσαμε και δηλώνουμε και ως ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και ως βουλευτές ότι συμμετέχουμε όχι μόνο ως συμπαραστάτες, αλλά και ως αλληλέγγυοι στις ενέργειες της Επιτροπής Κατά των Χημικών στη Μεσόγειο στοχεύοντας κυρίως στην ενημέρωση και την κινητοποίηση των φορέων και του κρητικού λαού.

Εκτιμήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για το συντονισμό με όλες τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να την προωθήσει.

Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση και η πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή ήταν να απευθυνθεί και στην Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού όχι απλά για να συμμετέχει αλλά για να αναλάβει τον πλήρη ρόλο της.

Καλούμε όλους τους φορείς να πάρουν θέση για ένα θέμα που αφορά τη ζωή μας αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Στις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις και σε όλες τις ενέργειες που αναλαμβάνει η Επιτροπή Κατά των Χημικών ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του θα συμμετέχουν και αναλάβουν και νέες πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής».

Ερώτηση Ν. Μαριά στην Ευρωβουλή

Προφορική ερώτηση που απευθύνεται προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και ευρωβουλευτής, καθηγητής Νότης Μαριάς, με θέμα την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας έξω από την Κρήτη.

Η επίκαιρη αυτή ερώτηση του Νότη Μαριά στηρίζεται από την Ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών προκειμένου λόγω του κατεπείγοντος να συζητηθεί άμεσα την επόμενη Δευτέρα 14/7/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Νότης Μαριάς αναλαμβάνει αυτήν την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία σε μια φάση κρίσιμη για το εγχείρημα της απαγόρευσης της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου και ενώ ήδη εντείνονται οι αντιδράσεις και η ανησυχία του κρητικού λαού αφού το πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού Cape Ray, πάνω στο οποίο θα γίνει η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στα ανοιχτά της Κρήτης.

Ως γνωστόν ο Νότης Μαριάς κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ελληνική Βουλή έθεσε πρώτος το θέμα της απαγόρευσης της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου και ανέλαβε σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τι αναφέρει το "Κουτί της Πανδώρας"

Αναλυτικά στο "Κουτί της Πανδώρας" αναφέρεται σήμερα:

Επιβεβαιώνεται πλήρως η αποκάλυψη του koutipandoras.gr, ότι η θέση του CAPE RAY, του πλοίου-φαντάσματος πάνω στο οποίο καταστρέφονται τα χημικά της Συρίας, προδίδεται από τον εντοπισμό των συνοδευτικών της επιχείρησης πλοίων.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, γίνεται πλέον φανερό πως η - απόρρητη - τοποθεσία του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών της Συρίας, βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κισσάμου.

Το koutipandoras.gr είχε αρχικά αποκαλύψει την ύπαρξη ενός σταθμευμένου τάνκερ, του SN Federica, δυτικά της Κισσάμου, το οποίο παρέμενε σε αδράνεια για πολλές μέρες, καθώς επρόκειτο για πλοίο ανεφοδιασμού. Ακόμη, σύμφωνα με γερμανικές πηγές, το γερμανικό πολεμικό Schleswig-Holstein είχε αναλάβει τη συνοδεία του Cape Ray, ωστόσο και αυτό είχε κλειστές τις επικοινωνίες για να αποφευχθεί ο εντοπισμός του. Το koutipandoras.gr το είχε εντοπίσει, ως αγνώστου ταυτότητος γερμανικό στρατιωτικό πλοίο, για λίγα λεπτά της ώρας, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή η ταυτοποίησή του. Μέχρι και σήμερα, το σήμα που εξέπεμπε το Schleswig-Holstein παρέπεμπε σε πλοιάριο της αστυνομίας στη βόρεια Γερμανία. Ήταν, δηλαδή, σήμα παραπλάνησης.

Τα σημερινά δεδομένα, όμως, φέρνουν την επιβεβαίωση της έρευνας. Αυτή τη στιγμή, το τάνκερ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Oiler 195, το οποίο χθες εμφανίστηκε να πλέει προς το σημείο του SN Federica, αφού είχε παραλάβει κάποιου είδους φορτίο ανοιχτά της Σικελίας, φαίνεται να πλέει παράλληλα και πολύ κοντά στο "αληθινό" Schleswig-Holstein, το οποίο βρίσκεται νότια του SN Federica και έχει ενεργοποιήσει τις επικοινωνίες για να δεχτεί ανεφοδιασμό από το Oiler 195.

ΠΑΜΕ: "Όχι στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Μεσόγειο"

Καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μας» και καλούν σωματεία, φορείς, λαϊκές επιτροπές, συσπειρώσεις και επιτροπές αγώνα να διατρανώσουν την αντίθεση τους «στο νέο έγκλημα ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή μας» και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 17-7 και ώρα 7μμ στα Λιοντάρια.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Ξεκίνησε πριν δυο μέρες η εν πλω καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο θάλασσα, από το αμερικανικό πλοίο «Cape Ray», το οποίο εδώ και μέρες έχει αναχωρήσει για τα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και το κύμα αντιδράσεων τόσο στην Κρήτη όσο και σε πολλές περιοχές όλης της χώρας, ΝΑΤΟ και ΕΕ υλοποιούν την λεγόμενη υδρόλυση που θα έχει σαν αποτέλεσμα η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η περιοχή της Κρήτης να μολυνθεί με χημικά τοξικά απόβλητα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ φέρει βαριές ευθύνες για το εκτυλισσόμενο έγκλημα στη Μεσόγειο, αφού σε πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μετά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, βάζουν τώρα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η ΕΕ, με τα περισσότερα κράτη μέλη της να είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οργανώνει πολέμους με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Διεξήγαγε πόλεμο στο έδαφος της Ευρώπης, συμμετέχει στους σχεδιασμούς επέμβασης σε Ασία και Αφρική, επεμβαίνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πάει χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ στον αντικομμουνισμό και την αντιμετώπιση του λαϊκού  κινήματος με τρομονόμους. ΕΕ και ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την εγκληματική δράση του Ισραηλινού κράτους ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, που αυτές τις μέρες εντείνεται, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Μεγάλες ευθύνες έχει η ΕΕ αλλά και η κυβέρνηση της χώρας μας που διαρκώς αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Ακόμα χειρότερα στην περίπτωση της Ουκρανίας που ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στηρίζουν μια αντιδραστική κυβέρνηση που συγκροτείται από φασιστικές δυνάμεις και άλλες αστικές δυνάμεις που έχουν σαν στόχο το επόμενο διάστημα, ακόμα πιο αποφασιστικά, να προχωρήσουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Αν. Ουκρανία σε βάρος του λαού της περιοχής. Αλλά, επίσης να προχωρήσουν νέα αντεργατικά μέτρα στο όνομα του δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας.

Πρόκειται για τους ίδιους που ρίχνουν τα χημικά στη θάλασσα της Μεσογείου. Καταδικάζουμε λοιπόν για μια ακόμα φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μας.

Καλούμε σωματεία, φορείς, λαϊκές επιτροπές, συσπειρώσεις και επιτροπές αγώνα να διατρανώσουν την αντίθεση τους στο νέο έγκλημα ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 17-7 και ώρα 7μμ στα Λιοντάρια.

Απαιτούμε:

• Να σταματήσει τώρα η καταστροφή των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

• Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

• Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

• Όχι άλλο αίμα και καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Σχόλια