default-image

ΣΟΚ: Έπιναν νερό από πηγή που υπήρχε σκυλί σε αποσύνθεση

Κρήτη
ΣΟΚ: Έπιναν νερό από πηγή που υπήρχε σκυλί σε αποσύνθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κίνδυνος-θάνατος για τη δημόσια υγεία αποτελεί το νερό που πίνουμε!». Αυτό διαπίστωσε μόλις χθες το πρωί ένας κάτοικος της περιοχής του Λαλουμά Βοριζίων του δήμου Φαιστού, όταν βρέθηκε στην πηγή που τροφοδοτεί τη δεξαμενή του οικισμού και αντίκρισε μέσα έναν ψοφισμένο σκύλο!

Τα σκουλήκια έκαναν παρέλαση μαζί με χίλια δύο άλλα ζωύφια και ο κ. Μαρίνος Γερουκάκης δεν ήξερε πού να κρυφτεί όταν έγινε θεατής της τρομερής και τραγικής αποκάλυψης. Η έντονη δυσοσμία ήταν εκείνη που τον οδήγησε στο συγκεκριμένο χώρο κι εκείνη που παρ' ολίγο να του φέρει λιποθυμία. Η καρδιά του πιάστηκε όταν παράλληλα κατάλαβε ότι πάνω στην πηγή που φέρνει το νερό από όπου έπινε ο ίδιος τόσο καιρό, αλλά και τόσοι άλλοι μικροί και μεγάλοι φίλοι και γείτονές του, υπήρχε μια τρομερή εστία μόλυνσης.

«Είναι ένας λάκκος, ο οποίος παραμένει ακάλυπτος χρόνια τώρα κι ενώ έχουν αλλάξει δήμαρχοι και δήμαρχοι», σημείωσε ο κάτοικος της περιοχής για το σημείο όπου βρέθηκε το νεκρό ζώο

Ο κ. Γερουκάκης μόλις συνήλθε λίγο κατέβαλε γενναία προσπάθεια να απομακρύνει το πτώμα του ζώου. Όχι να ξαναπιεί, αλλά ούτε να ξεπλυθεί δεν άντεξε μετά από όσα είδε μέσα στην πηγή με το νερό εκείνο, που λίγο πριν από βρύση του οικισμού δρόσιζε τα σωθικά. Αμέσως, φουριόζος όπως ήταν, έβαλε το δρόμο μπροστά του και βρέθηκε στο Δήμο Φαιστού. Οι φωνές του ακούστηκαν παντού, ενώ προσπαθούσε να περιγράψει τα ανεξήγητα.

Οργή

«Να βάλετε μια ταμπέλα που να λέει πως το νερό που πίνουμε είναι ακατάλληλο. Δεν μπορείτε εσείς να δηλητηριάζετε τον κόσμο. Τι χάλια είναι αυτά και μας βάζετε σκοτώνοντάς μας να πληρώνουμε χρυσάφι το δηλητήριο που πίνουμε;», ξεστόμισε εν βρασμώ ψυχής και ευρισκόμενος εκτός εαυτού ο άνθρωπος, λίγο πριν επικοινωνήσει με τη "Νέα Κρήτη" για να μεταφέρει τα όσα είδε.

Ο κ. Μαρίνος Γερουκάκης δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας το νεκρό σκυλί στην πηγή.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, πρόκειται για ένα σημείο πάνω σε μικρό βουνό όπου αναβλύζει το νερό κι έχει γίνει εκσκαφή από το 1968. «Υπάρχει συγκεκριμένα ένας λάκκος, όπου έχει τοποθετηθεί ένα πλαστικό λάστιχο για την απορρόφηση του νερού. Το νερό με φυσική ροή, επειδή είναι κατηφορικά, φεύγει από εκεί και γεμίζει τη δεξαμενή του Λαλουμά, που απέχει σε απόσταση μόλις μισό χιλιόμετρο».

Μέσα στο λάκκο με το νερό και τη σωλήνα βρέθηκε ψόφιος ο σκύλος. «Ένας λάκκος, ο οποίος παραμένει ακάλυπτος χρόνια τώρα κι ενώ έχουν αλλάξει δήμαρχοι και δήμαρχοι», προσθέτει.

Ο κ. Γερουκάκης ανέφερε πως πήγε να ποτίσει τα μουρέλα του στην περιοχή και η έντονη δυσοσμία τον οδήγησε στην πηγή με το νερό και αντίκρισε όσα αντίκρισε.

«Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί»

«Σιχάθηκα τον εαυτό μου όταν είδα το σκύλο ψοφισμένο μέσα στο νερό. Θα πεθάνει ο κόσμος. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Έχω κάνει ναυτικός και ούτε στην Αφρική δεν το έχω συναντήσει. Στο Λαλουμά διαμένουν άνθρωποι και δικοί μας και ξένοι. Από Αυστριακούς μέχρι και Άγγλο πρέσβη έχουμε, που διαμένουν μόνιμα, και το καλοκαίρι πληθαίνει ο κόσμος. Από τις βρύσες του οικισμού σε καθημερινή βάση γεμίζουν μπουκάλια με νερό δεκάδες περαστικοί», τόνισε χαρακτηριστικά, απαιτώντας από το Δήμο Φαιστού να αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα και να καλύψει επιτέλους το σημείο, καθώς, όπως είπε, κατά καιρούς στο παρελθόν δεν έχουν λείψει παρόμοιες καταγγελίες.

Βεβαίως, υπάρχει ένα σοβαρότατο θέμα δημόσιας υγείας εδώ. Ο οικισμός Λαλουμά έχει πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους, αν και το καλοκαίρι διαμένουν και παραθεριστές που έχουν σπίτια στην περιοχή. Όλοι αυτοί υδρεύονται από την πηγή, μέσω της δεξαμενής στην οποία συγκεντρώνεται το νερό. Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δηλητηρίασης, δίχως ωστόσο να αποκλείεται οτιδήποτε.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News