Κρήτη

Αρνείται τις κατηγορίες ο κτηνοτρόφος-Κρανίου τόπος η Μεσαρά (video)

Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε ο 47χρονος κτηνοτρόφος που θεωρείται από την αστυνομία ως ένας από τους δύο υπαίτιους της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στα νότια του νομού Ηρακλείου με αφετηρία την περιοχή του Αντισκαρίου το περασμένο σαββατοκύριακο.

Σήμερα πέρασε το κατώφλι των εισαγγελικών Αρχών Ηρακλείου οι οποίες και του άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό εκ προθέσεως θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο δικηγόρος του, Άγγελος Ζερβός, υποστήριξε ότι ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες, δεν έχει καμία ευθύνη και ότι υπάρχουν πειστήρια και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύουν την αθωότητά του και παράλληλα ότι η φωτιά ξέσπασε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε στύλο της ΔΕΗ.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισης, εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι Αρχές κατά τη χθεσινή τους αυτοψία στο χώρο δεν κατέγραψαν την εμφανή όπως είπε αιτία της πυρκαγιάς δηλώνοντας ότι θα ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.

Επίσης υποστήριξε ότι οι δυο κατηγορούμενοι, ο 47χρόνος και αυτός που αναζητείται, είδαν από μακριά τις φλόγες να ξεπηδούν και έτρεξαν αμέσως στον τόπο του της φωτιάς προσπαθώντας και εκείνοι να την ελέγξουν. Δε διέφυγαν άλλα συνέδραμαν κιόλας στην κατάσβεση της πρόσθεσε ο κ. Ζερβός.

Οργισμένοι και συγγενείς που δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για την περιπέτεια του συγγενικού τους προσώπου δηλώνοντας μάλιστα ότι πως είναι δυνατόν ο δικός τους άνθρωπος να έβαλε φωτιά εκεί όπου έχει βοσκότοπο και να κάψει 700 πρόβατα δικά του, ενώ απευθύνουν και δριμύ κατηγορών προς την μικρή κοινωνία του χωριού που μένει ο κατηγορούμενος κτηνοτρόφος εξαιτίας όπως είπαν της στάσης κάποιων κατοίκων απέναντι στην οικογένεια του.

Την ίδια ώρα η φωτιά, όπως εξήγησε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου  ξεκίνησε από την περιοχή του Αντισκαρίου, κοντά στις ανεμογεννήτριες, ανάμεσα σε καλλιεργήσιμη και χορτολιβαδική έκταση, και κινήθηκε νότια και ανατολικά.

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφού έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, και του δύσβατου της περιοχής, καθώς και της ευφλεκτικότητας της βλάστησης, όπως είπε ο κ. Δαμουλάκης, η φωτιά "έτρεξε" προς Πλατιά Περάματα, Τσίγκουνα και Γερόκαμπο, όπου υπάρχουν, πέραν των καλλιεργήσιμων και άλλων εκτάσεων, θερμοκήπια, εγκαταστάσεις με ζώα και εξοχικά.

Η Μεσαρά πάντως, μετρά ακόμη πληγές από μια τεράστια φωτιά που απείλησε ακόμη και τους ίδιους τους πυροσβέστες καταστρέφοντας τελικά 4000 στρέμματα μεταξύ των οποίων 1.500 δασική έκταση, 1.500 στρέμματα χορτολιβαδική και άλλα 1.000 στρέμματα γεωργική έκταση, επίσης αποτεφρώθηκαν δεκάδες στρέμματα θερμοκηπίων, σωλήνες άρδευσης πολλών χιλιομέτρων, χιλιάδες ελαιόδεντρα, εκατοντάδες ζώα, γεωργικά μηχανήματα, αλλά και μια εξοχική κατοικία το Αντισκάρι και τα Πλατιά Περάματα μέχρι τον οικισμό του Τσίγκουνα και το Γερόκαμπο.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και η αγωνία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν μεγάλη για το αν και πότε θα αποζημιωθούν από τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στις περιουσίες τους. Το θετικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, μιας και η μανία του αέρα ισοδυναμούσε με τη μανία της φωτιάς, που έκαναν... αγώνα ταχύτητας!

Εξαρχής δόθηκε η μάχη σώμα με σώμα από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, αλλά και κατοίκους της περιοχής. Συνολικά 65 πυροσβέστες με 23 υδροφόρα οχήματα επιχειρούσαν για την κατάσβεση, ενώ επίσης επιχειρούσαν 6 ομάδες πεζοπόρου αποτελούμενες συνολικά από 35 άτομα, πέρα από τους εθελοντές. Στις δυνάμεις της κατάσβεσης της πυρκαγιάς βρίσκονταν επιπλέον 5 υδροφόρα του Δήμου κι ένα της ΔΕΗ, ενώ αξίζει να τονιστεί πως, ακόμη και μετά που η φωτιά βρισκόταν υπό μερικό έλεγχο, παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις και συγκεκριμένα 22 πυροσβέστες με 8 υδροφόρα. Σημαντικότατο επίσης έργο έκαναν δύο ελικόπτερα που ήρθαν από Ηράκλειο και Χανιά, κάνοντας το Σάββατο συνεχείς ρίψεις νερού. Όπως είπε ο κ. Δαμουλάκης, πλέον υπάρχει κι ένα τρίτο ελικόπτερο διαθέσιμο.

Ο κ. Δαμουλάκης για άλλη μια φορά επισήμανε πως θα πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καθαρίζουν από ξερόχορτα και, ιδίως αν πρόκειται για κτίσματα, περιμετρικά της περιουσίας τους. Ακόμη, έκανε λόγο για συνεργασία των πολιτών με τις Αρχές την ώρα του συμβάντος.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ρεπορτάζ:

Βάλια Μπούη-Ιωάννα Βλαχακη

Σχόλια