default-image

Επιτέλους κόπασαν οι φλόγες στη Μεσαρά - Συνελήφθη 47χρονος

Κρήτη
Επιτέλους κόπασαν οι φλόγες στη Μεσαρά - Συνελήφθη 47χρονος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες καταστροφής που εκτείνονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε για μία ακόμη φορά τα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Ένα μαύρο πέπλο από στάχτες και αποκαΐδια απλώνεται μέχρι τη θάλασσα από το Αντισκάρι και τα Πλατιά Περάματα μέχρι τον οικισμό του Τσίγκουνα, όπου έφτασαν οι φλόγες σπρωγμένες από την πρωτοφανή ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή κάνοντας το έργο της πυροσβεστικής σχεδόν αδύνατο.

Ακούστε τι δήλωσε σήμερα ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης κ. Ραπανάκης στον 9,84 κάνοντας λόγο για ύφεση της φωτιάς χωρίς κανένα ενεργό μέτωπο και χωρίς να απειλείται οικισμός ή ακόμη και θερμοκήπια.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Το πλήγμα στα θερμοκήπια της περιοχής είναι πολύ βαρύ. Οι υποδομές γλίτωσαν οριακά, όταν οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής. Όμως το θερμικό φορτίο εκτιμάται πως κατέστρεψε πολλές καλλιέργειες που ήταν έτοιμες για συγκομιδή.

Η φωτιά χτύπησε για μία ακόμη φορά το νότο του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα την περιοχή του Αντισκαρίου, από όπου και εκδηλώθηκε με αφετηρία τις ανεμογεννήτριες.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Δεκάδες ζώα εγκλωβίστηκαν σε ποιμνιοστάσια και κάηκαν, όπως διαπίστωσαν κλιμάκια των πυροσβεστικών δυνάμεων που κλίθηκαν να ερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή και να μεταφέρουν την πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Στην περιοχή πραγματοποίησε αυτοψία το πρωί η δήμαρχος Φαιστού όσο και ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης που έκαναν λόγο για την ανάγκη αποζημίωσης των πληγέντων.

Το φως της ημέρας, αποκάλυψε μεγάλες καταστροφές στον πολύπαθο νότο του νομού Ηρακλείου. Δύο εξοχικές κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ταυτόχρονα κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής ερευνούν την περιοχή για να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστικών ανακριτικών υπαλλήλων του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Κρήτης, αναζητήθηκαν προς σύλληψη δυο κάτοικοι του Αντισκαρίου οι οποίοι θεωρούνται υπαίτιοι εμπρησμού από πρόθεση.

Σήμερα το πρωί το ένα από τα άτομα αυτά, ηλικίας 47 ετών συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο όπου ανακρίνεται, καθώς θεωρείται ότι η φωτιά που απείλησε με ολοκαύτωμα τα νότια παράλια του Ηρακλείου ήταν σκόπιμη. Την ίδια στιγμή πάντως, κάτοικοι της περιοχής που γνωρίζουν τον συλληφθέντα, έκαναν λόγο για βραχυκύκλωμα σε γεώτρηση της περιοχής και όχι εμπρησμό.

Της Έλλης Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News